fbpx

Zveřejněno: 12. 7. 2017

Lidské tělo se skládá přibližně ze 70 % z vody, a proto bychom měli věnovat pozornost tomu, co pijeme. Pro lidský organismus je ideální pramenitá voda z přírody, ale kde najít její zdroj v dnešním uspěchaném světě? Výběr balených minerálních vod je obrovský, podle čeho tedy vybírat, abyste nekupovali zajíce v pytli.

Ne každý si při návštěvě supermarketu uvědomuje, jaké rozdíly mezi jednotlivými skleněnými či PET lahvemi s vodou vlastně jsou. Řada lidí se orientuje vyloženě podle ceny, toho, zda je voda perlivá, neperlivá nebo ochucená, a možná jen tuší, že třeba „minerálka“ má v sobě nějaké ty minerály. Nabídka je přitom velmi rozmanitá a záleží na tom, čemu dáváme přednost.

Etiketa – studnice informací

Oficiálně se balené vody dělí do čtyř kategorií, přičemž na výrobku musí být příslušná kategorie uvedena. Zdrojem základních informací se všemi důležitými rozlišovacími údaji je vždy etiketa na výrobku. Ačkoliv to již bylo mnohokráte opakováno, dle leckdy naivního chování spotřebitelů musíme znovu zdůraznit: čtěte je! Etikety pramenitých, minerálních a kojeneckých vod musí například obsahovat lokalitu, ze které voda pochází, název zdroje a údaje o složení. Najdete zde také expirační dobu či další pokyny, jako třeba nutnost uchovávat vodu v chladu či do určitého stupně teploty. Měly by zde být zaznamenány i technologické úpravy vody (odželeznění, sycení oxidem uhličitým apod.)

balena voda shutterstock 88913350

Při nákupu vždy sledujte na etiketě datum spotřeby. Čím starší balená voda je, tím se zvyšuje riziko kvality.

Balená pitná voda je jako kohoutková

Úplně nejníže na pomyslném žebříčku stojí tzv. pitná balená voda, kdy si nepozorný zákazník v podstatě draze platí za plastový obal a obyčejnou vodu, podobnou té z kohoutku. Může být i mírně cítit po chloru. Jinými slovy to znamená, že tato voda mohla být upravována i chemicky a lze ji dodatečně obohacovat o minerální látky. To pak musí být uvedeno na obale. Jistě, je zdravotně nezávadná, ale doma v kuchyni by ho vyšla mnohem levněji. Jako náhradní vodu ji lze doporučit zejména tehdy, když vám přestane téct voda nebo potřebujete vzít vodu třeba na chatu, kde není z čeho vařit.

Minerálka je od slova minerál

Jiná situace nastává u již zmiňovaných přírodních minerálních vod. Řada lidí používá výraz „minerálka“ jako všeobecný název pro všechny balené vody, aniž by si uvědomovala rozdíl. Minerální vody pochází z kontrolovaných a schválených podzemních zdrojů a pro jejich úpravu nesmí být použit žádný způsob, který by změnil charakter jejich složení. Povolené je např. odželeznění, odsíření, UV filtrace nebo sycení oxidem uhličitým.

Taková lahev obecně obsahuje významnější množství minerálních látek. Proto je nutné věnovat pozornost tomu, jaký prvek je v dané minerálce zastoupen, a myslet na zlaté pravidlo „všeho s mírou“. Pro každodenní pití jsou vhodné slabě mineralizované vody s obsahem minerálních látek do 500 mg/l. Vody s vyšším obsahem by se měly kombinovat s jinými nápoji a ty s obsahem nad 1500 mg/l je vhodné konzumovat jen výjimečně. Ne každému také může vyhovovat leckdy specifická chuť některých značek, která vyplývá právě ze zvýšeného obsahu konkrétních minerálů.

Vody z podzemních pramenů

Velmi oblíbené jsou v poslední době pramenité vody, dříve také nazývané stolní. Jde o kvalitní a sledované vody z podzemních chráněných zdrojů, které mohou být rovněž upravovány pouze stanoveným způsobem. Některé prameny se tedy různě filtrují, zbavují síry, manganu, arzenu či železa a ozařují (to platí i pro minerální vody), aby se vyhovělo přísným kritériím a limitům, stanovujícím obsah dusičnanů a organických látek.

balena voda shutterstock 115916389

Řada lidí používá výraz „minerálka“ jako všeobecný název pro všechny balené vody, aniž by si uvědomovala rozdíl. Minerální vody pochází z kontrolovaných a schválených podzemních zdrojů a pro jejich úpravu nesmí být použit žádný způsob, který by změnil charakter jejich složení.

Voda pro kojence

Kojenecké vody mají velmi nekompromisní limity na obsah nežádoucích látek a minerálů, které by mohly miminkům škodit. Obsah dusičnanů nesmí překročit 10 mg/l, sodíku 20 mg/l a minerálních látek nesmí být víc než 500 mg/l. Kojenecké vody rovněž nelze při výrobě nijak upravovat, maximálně se smí ozařovat UV paprsky, což ale musí být uvedeno na obalu. Ideální jsou opět takové, které žádnou takovou úpravu nepotřebují.

Kojenecké vody smí být jako ostatní balené vody syceny pomocí CO², ale pokud obsah přesahuje 0,5 g/l, je voda pro kojence nevhodná a oxid uhličitý se musí odstranit varem.

Ještě jednou etikety

Dobrá rada na konec. Při nákupu vždy sledujte na etiketě datum spotřeby. Čím starší balená voda je, tím se zvyšuje riziko kvality. U minerálek se bohužel díky změnám ve vyhlášce nemusí uvádět celkový stupeň mineralizace, a je proto potřeba pečlivější volba s ohledem na potřeby organismu. Pozornost také věnujte tomu, jak byly vody skladovány. Lahve kdesi u venkovního stánku vystavené teplu a slunečnímu svitu byste raději kupovat neměli.

foto: Shutterstock, zdroj: Toma Natura

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...