fbpx

Vaše osobnost odráží to, jak spíte. Pokud vás neustále něco trápí, sužuje a rmoutí, klid ke spánku nenajdete

Zveřejněno: 6. 3. 2022

Úzkostlivá povaha, vysoká zátěž, sklony k depresi nebo k perfekcionismu. Podobné osobnostní znaky podle zjištění Tessy Blankenové, nizozemské výzkumnice, jež se zaměřuje na neurovědu, a týmu jejích kolegů z univerzity v Amsterdamu vedou k nespavosti.

V magazínu Lancet Psychiatry vědci publikovali článek, který jejich hypotézu dokazuje na základě výzkumu osobnostních rysů a životního stylu 2 224 účastníků. Tyto účastníky, kteří zároveň měli podle lékařských zpráv problémy se spánkem, vědci pozorovali mezi lety 2010–2016. Na základě studie pak vědci sestavili pět základních rysů osobností, u nichž se nespavost projevuje.

1. Stresaři

Lidé prvního typu jsou lidově řečeno stresaři. Všechno je rozčílí, rozhodí nebo vystraší. Během dne jsou díky těmto pocitům neustále jako na trní, poměrně aktivní, což se jim nedaří uklidnit ani před večerním odchodem na kutě. Před spánkem obvykle pociťují úzkost a bývají náchylní k depresím.

2. Mírně zoufalí a hodně citliví

Druhý typ se tomu prvnímu podobá. Mysl takových jedinců totiž začíná pracovat na plné obrátky zejména před spaním, kdy má tendenci přehrávat si, co se během dne přihodilo a co se může přihodit ve dni následujícím. Na rozdíl od stresařů jsou ale vnímavější ke šťastným a příjemným emocím.

Mohou trpět typem nespavosti známým jako psychofyziologická nespavost, která způsobuje stres ze samotného spánku.

Ukázalo se, že osobnosti tohoto typu vykazují nadprůměrné úrovně nespavosti způsobené stresem. Na základě toho se lze domnívat, že mohou trpět typem nespavosti známým jako psychofyziologická nespavost, která způsobuje stres ze samotného spánku – tím jsou nemocní de facto udržováni ve stavu bdělosti.

3. Mírně zoufalí a necitliví

Tito lidé jsou nesmírně nešťastní a obecně velmi pesimističtí. Ačkoliv ale nejsou vnímaví k pocitům štěstí jako lidé citliví, nemají kupodivu takové riziko vývoje deprese jako typ stresařů.

4. Mírně zoufalí a reaktivní

Nespavost je zde způsobená zásadními životními událostmi, jako jsou finanční či vztahové potíže nebo nějaké trauma, jež si tito lidé nesou již od dětství. Zatímco někteří lidé mají v podobných chvílích tendence nespat vůbec, trpí jedinci tohoto čtvrtého typu pouze intenzivnější nespavostí.

5. Mírně zoufalí a nereaktivní

Podobně jako typ čtyři reagují na negativní situace a traumata z dětství nespavostí, ale ne v tak velké míře. Postrádají ovšem motivaci k čemukoliv. Nespavost se u nich nejčastěji objevuje kolem čtyřicítky.

Chce to absolutní klid

Podle Rafaela Pelaya, spánkového specialisty, který působí ve Stanfordském Sleep Medicine Center, jsou skutečnosti, které zjistila Blankenová a její tým, jedině přirozené. „Lidé spí nejlépe, když jsou v klidu,“ píše na serveru Health. „Spíte nejlépe, když jste v bezpečí, pohodlí a lásce,“ dodává.

Podle doktora Pelaya přejímají místo klasického modelu spánku, kdy mozek vypne na celou noc a odpočívá, jakýsi model přežití.

A výše popsané typy osobností jsou podle Blankenové jedinci, kteří v klidu nevydrží. Je tedy docela logické, že mají potíže se spánkem. Podle doktora Pelaya přejímají místo klasického modelu spánku, kdy mozek vypne na celou noc a odpočívá, jakýsi model přežití, který představuje přizpůsobení se momentální situaci plné domnělého nebezpečí, strachu a obav.

Stav mysli

Pokud se tedy nacházíte v akutním nebezpečí, mozek je v pohotovosti a vy neusnete. Pokud je ale nebezpečí dlouhodobé, jako třeba chronický stres nebo deprese, nemůžete zkrátka pořád nespat. Na to je tělo moc chytré. A tak se zařídí po svém. Sice spíte, ale mělce a v krátkých intervalech, protože mozek se vás takto, za zachování minimálního nutného odpočinku, snaží udržet bdělé, abyste se v případě hrozby dokázali bránit.

Problém je tedy v mysli, která tělu nedovolí spočinout.

Podobné je to s perfekcionisty. Doktor Pelayo se při své praxi setkává s nespočtem softwarových inženýrů, kteří mají potíže se spánkem, protože si nosí práci domů a rozdělaný problém jednoduše nemohou nechat nevyřešený. Nespavost tak podle doktora Pelaya může být vysloveně stavem mysli, se kterým tělo nemá co dělat. Problém je tedy v mysli, která tělu nedovolí spočinout.

Nespací kruh

Chcete mít víc času na práci, tak méně spíte. Jenže mozek je unavený a vy méně produktivní. Takže chcete spát, ale už nemůžete. Tak pracujete. A potom zase nemůžete usnout, protože mysl jede na plné obrátky. Začarovaný kruh. Jak z něho ven?

V první řadě je na místě si přiznat, že spát pravidelně 4 až 5 hodin není v pořádku. Pokud s tím nebudete schopni udělat něco sami, můžete navštívit spánkového specialistu, který navrhne to nejlepší možné řešení.

Související…

Máte před sebou složité rozhodnutí? Dejte si hodinku a půl spánku
Lucie Osmanská

foto: Shutterstock, zdroj: Health

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...