fbpx

Zveřejněno: 23. 12. 2017

Proč lezou v minus dvaceti do ledové vody? Divili byste se, ale takových „šílenců“ je dost. A mají k tomu pádné důvody. „Konstantní teplo a pohodlí jsou jednou z mnoha cest k obezitě v tom našem pohodlném, fyzicky nenáročném světě, ve kterém žijeme,“ říká jeden ze zakladatelů Paleo hnutí a sám zdatný otužilec Art DeVany. Otužování je rozhodně efektivní cestou, jak se z civilizačního zajetí tepla a pohodlí vymanit a navíc udělat něco pro svoje zdraví. A to jak fyzické, tak psychické.

Jakmile udeří první vlna chřipek a nachlazení, udeří i reklamní kampaně nejrůznějších „zaručených“ posilovačů imunity. Největší úspěchy v posilování imunitního systému přitom už po generace slaví ta nejjednodušší a zároveň nenákladná opatření.

Za lepší plodností

Začněte zdravěji jíst, dopřejte tělu dostatek kvalitního spánku v dobře větrané a nepřetopené místnosti, zařaďte do svých aktivit dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, začněte se otužovat... a je to. Konkrétně k otužování nepotřebujete žádné drahé vybavení, trenéra, ani kouče. Stačí mít v bytě či domě studenou tekoucí vodu. A pokud nemáte, poslouží v zimních měsících i řeka nebo rybník.

shutterstock 240136291

Memoriál Alfréda Nikodéma letos proběhne už po jednasedmdesáté.

Posílíte tak imunitu a navíc nebudete ve stresu z toho, kolik peněz měsíčně necháte v lékárně. Otužování zmírňuje psychické napětí, pomáhá při usínání, zlepšuje kvalitu spánku a také, pánové, pozor, zvyšuje mužskou plodnost. A výčet superlativ zdaleka nekončí. Mimo pozitivní účinky na naše zdraví trénuje otužování vůli a učí nás vyrovnat se se stavem nepohody. Obojí se může hodit. Zvlášť v případě zvýšené nemocnosti.

Historie otužování v Čechách

Plodná je mimochodem i česká historie otužování. Sahá až do 19. století. Zakladatelem sportovního otužování a průkopníkem zimního plavání v Československu byl všestranný sportovec a nadšenec Alfréd Nikodém, který se zasloužil také o proslulou tradici vánočního plavání ve Vltavě. Spolu se skupinkou otrlých otužilců se poprvé vrhnul do ledové Vltavy v roce 1923. Místo u Národního divadla tak každoročně přitahovalo a stále přitahuje pozornost kolemjdoucích i médií.

O ukotvení tradice v pozornosti národa se zasloužil Nikodém vskutku originálním způsobem. Plaval například v uniformě a s puškou, nebo si navlékl nohy do pytle. Asi ve snaze hrát si na mořskou, tedy v našem případě říční, pannu. Cihly do pytle údajně dávat nezkoušel.

Do řeky se hned nevrhejte

A závěrem dobrá zpráva pro ty, kteří mají rádi teplo. Účinným otužovacím procesem je saunování. Návštěva sauny by měla proběhnout alespoň 1x týdně. Pokud to ovšem myslíte s otužováním vážně, běžte 26. prosince načerpat inspiraci na 71. ročník Memoriálu Alfréda Nikodéma. Memoriál probíhá jako každoročně v Praze ve Vltavě, mezi Střeleckým a Slovanským ostrovem.

Přidat se k otužilcům bez předchozí důkladné přípravy ale raději nedoporučujeme. Můžete však přihlížet, vzdát hold tradici i statečným plavcům a pak zajít do sauny. A kdo ví, třeba vás den s otužováním inspiruje k novoročnímu předsevzetí a napřesrok si zaplavete taky.

foto: btwcapture/Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...