fbpx

Jednoho dne zjistíte, že se cítíte velice unaveni, začnete bez důvodu přibírat na váze, nebo naopak hubnout. Občas vám začne bušit srdce jako o závod, víc padat vlasy, začnete mít průjmy nebo zácpy, nejste schopni se zahřát, nohy a ruce máte stále studené. Navíc se nemůžete tolik soustředit, více se potíte, špatně spíte, zažíváte poruchy nálad, úzkosti, deprese, ženy mohou zaznamenat poruchy menstruačního cyklu, kvasinkové infekce, dokonce potíže s otěhotněním...

Zveřejněno: 15. 6. 2023

Některé tyto symptomy vám mohou být povědomé a ano, jsou značně nespecifické a mohou být způsobeny řadou příčin, ale co když je také všechny jedna příčina propojuje? Naše tělo je dokonale fungující biologický stroj, od jednotlivých buněk přes orgány, celé soustavy až po organismus jako celistvý systém.

Zásilkový systém

Aby všechny buňky, a tím také orgány, věděly, co mají dělat a v jaké intenzitě, potřebují k tomu pravidelně dostávat správné informace. Je to stejné, jako kdysi byly zasílány telegramy s instrukcemi, dnes zasílané skrze e-maily a esemesky. Takovýmto systémem je v našem těle hormonální systém, který je tvořen žlázami s vnitřní sekrecí, tedy orgány produkujícími hormony. Hormony pak putují krví k adresátovi, aby mu předaly důležitou zprávu, co má vykonat.

shutterstock 489791833

Za řadou chorob a problémů, které napadají vaše tělo i duši, může štítná žláza.

A co má společného úvodní výčet symptomů, které zná skoro každý, s naším hormonálním systémem? Mnohé. Všechny totiž výše uvedené potíže mohou souviset s poruchou jedné žlázy, a to žlázy štítné, která se nachází na krku pod štítnou chrupavkou. To by ještě možná nebylo nic nového a překvapivého. Překvapivý je na tom fakt, že dle nejnovějších zjištění má až 80 % lidí funkční poruchu štítné žlázy, aniž by o tom vůbec věděli jak oni, tak jejich lékaři. Jak je to možné?

Pokud někdo někdy zažíval symptomy uvedené na začátku, má za sebou dost pravděpodobně sérii různých vyšetření, vyšetření krve na hormony a další parametry, ultrazvuk štítné žlázy a srdce, EKG, gastroskopii, kolonoskopii a tak dále a tak podobně. A jak častokrát tato vyšetření dopadnou?

Blázni a hypochondři

Jsou “v normě”. Jste “zdrávi”. Vše “v pořádku”. Nemálo takových lidí s tímto vysvědčením skončilo dříve či později na antidepresivech, protože z nich okolí postupně udělalo blázny a hypochondry, kteří si stále na něco stěžují a přitom mají všechna vyšetření “v normě”. Jde tedy o blázny? Většinou ne.

To jen současné běžně používané krevní testy a zobrazovací metody nedokážou odhalit funkční poruchu štítné žlázy, to znamená, že jsou falešně negativní vůči funkční nerovnováze, kdy funkce štítné žlázy není změněna natolik, aby to bylo detekovatelné krevním testem nebo ultrazvukem.

Víte, jak vám funguje štítná žláza?

Prakticky všechny buňky těla mají na svém povrchu receptory, tedy “antény” pro příjem signálu od štítné žlázy. Nejvíce jich je v buňkách svalových, v játrech, ledvinách, v mozku a srdci. Takže každá buňka těchto životně důležitých orgánů je závislá na funkčním stavu štítné žlázy. Dovedete si tedy představit, proč se i při mírné změně její funkce mohou postupně dostavit výše zmíněné symptomy a potíže.

Štítná žláza je zjednodušeně řečeno jeden z nejdůležitějších regulátorů metabolismu, tedy tvorby životně důležité ENERGIE. Energie, která je nezbytně nutná pro udržení rovnováhy a správné fungování fyzického těla, ale také psychiky.

 Dle nejnovějších zjištění má až 80 % lidí funkční poruchu štítné žlázy, aniž by o tom vůbec věděli jak oni, tak jejich lékaři. 

A co je příčinou současné epidemie poruchy funkce štítné žlázy? Na to stačí dvě slova. JÓD a STRES. Nedávnými zjištěními bylo prokázáno, že 96 % obyvatelstva má nedostatek jódu v těle, což je esenciální prvek pro činnost štítné žlázy. A k tomu když se přidá současné vysoké životní tempo, které s sebou nese vysokou míru tlaku na váš organismus, tedy stresu, tak má většina z nás zaděláno na poruchu funkce štítné žlázy se všemi výše uvedenými důsledky.

Existuje ještě jedna možnost, jak fungování štítné žlázy stanovit. Přístroj Thyroflex to dokáže neinvazivním způsobem na principu měření rychlosti vedení vzruchu svalem s přesností 98,5 %. V čem to může být prospěšné?

V mnoha věcech. Na základě údajů přístroj zhodnotí současnou hormonální léčbu, zda je správně nadávkovaná, a dokáže odhalit, zdali se může štítná žláza podílet na vzniku pravě výše uvedených symptomů, než z vás někdo udělá blázna či hypochondra. Přístroj byl schválen americkým FDA (Food and Drug Administration). Pokud máte výše uvedené potíže a nikdo z lékařů vám nebyl schopen dát uspokojivé vysvětlení příčiny, nebo se již léčíte se štítnou žlázou, neváhejte pro více informací o měření funkčního stavu štítné žlázy kontaktovat kliniku Endala. Rádi vám pomůžeme.

Související…

Jan Vojáček: Stres je motor i zabiják
MUDr. Jan Vojáček
 

foto: Shutterstock a archiv, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...