fbpx

Zveřejněno: 1. 10. 2017

Chlor rozhodně neprospívá našemu zdraví. Každý den však miliony lidí po celém světě pijí chlorovanou vodu z vodovodu. Chlor sice udržuje vodu čistou, dezinfikuje ji a zabíjí bakterie, na druhou stranu u lidí, kteří chlorovanou vodu pijí, existuje až o 93 procent vyšší riziko rakoviny.

Proč je chlor v pitné vodě nebezpečný? Když se tato látka mísí dokonce i s velmi malým množstvím organických sloučenin, které se nacházejí ve vodě, vytvářejí se škodlivé vedlejší produkty dezinfekce vody nazvané trihalogenmethany (chloroform).

Tyto vedlejší produkty produkují volné radikály v těle, které způsobují poškození buněk a jsou vysoce karcinogenní, dokonce i v malém množství. Vědci ve svých studiích zjistili, že chlor může být zodpovědný za různé druhy rakoviny, včetně reprodukčních problémů, problémů s imunitním systémem a srdečních záchvatů.

Podle zprávy amerického Úřadu pro kvalitu životního prostředí (U.S. Council of Environmental Quality) je riziko nádorového onemocnění u lidí, kteří pravidelně pijí chlorovanou vodu, o 93 % vyšší než u těch, kteří ji nepijí. 

shutterstock 559760710

Zjistěte si, jakou vodu pijete doma z kohoutku. Existují na to testery.

Kde se chlor vzal?

Poprvé se nápad přidávat do pitné vody chlor objevil na konci 19. století. Prvním místem, kde takto začali čistit vodu, bylo město Maidstone v Anglii, a to už v roce 1897. Lidé se tam totiž dlouho potýkali s různými onemocněními, která se šířila vodou, včetně chorob jako cholera, úplavice nebo tyfus.

Když se zjistilo, že přidávání chloru v malém množství do pitné vody může zabít bakterie a mikroby, a zpomalit tak, nebo dokonce zastavit šíření těchto chorob, začal se chlor přidávat do vody běžně.

Příklad z Pensylvánie i Tchajwanu

Existuje několik studií, které na škodlivé účinky při pití chlorované vody upozorňují. Například v městečku Roseto v Pensylvánii po přechodu z horské pramenité vody na chlorovanou vodu z vodovodu se u tamější populace objevily časté srdeční infarkty.

Podle výzkumu zveřejněného v odborném časopise Environmental Health Perspectives je konzumace chloru spojená se zvýšeným rizikem rakoviny močového měchýře a konečníku, a to až o 38 procent. 

Studie z roku 2008, která vycházela z analýzy téměř 400 000 dětí na Tchaj-wanu, zase zjistila, že chlorovaná voda může v těhotenství zvýšit riziko narození dětí se srdečními problémy, rozštěpem patra nebo závažnými poruchami mozku.

Test stojí za to

Podle průzkumu zveřejněného v americkém lékařském časopise Annals of Allergy, Asthma and Immunology způsobují chlorfenoly, vedlejší produkty chlorace vody, v západním světě nárůst potravinových alergií.

Ne v každé domácnosti obsahuje kohoutková voda stejné množství chloru. Neměla by však obsahovat více než 0,3 mg chloru na jeden litr. Zkontrolujte si tedy pomocí testovacího proužku, jestli voda z vašeho kohoutku nepřekračuje tento limit.

foto: Shutterstock, zdroj: FoodRevolution

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...