fbpx

Zveřejněno: 3. 9. 2017

Ačkoli je pro lidské oko neviditelné, má toto mikroskopické zařízení obrovskou moc. Podle vědce a nositele Nobelovy ceny Davida Baltimora s tímto vynálezem začíná „nová éra v lidské historii“. V příštích desetiletích bude dominovat zdravotnickým trhům, a navždy změní naše smýšlení o lékařích, lécích a medicíně. Nemoci neléčí, doslova je vymaže. Jakoby nemoc nikdy ani neexistovala.

Přestože je technologie Crispr-Cas9 ještě v plenkách, již úspěšně odstranila HIV z lidských imunitních buněk, byla využita k odstranění rakoviny a zvrátila buněčné mutace způsobující slepotu. V současnosti je zdokonalována pro použití v boji proti Alzheimerově chorobě, srdečním chorobám, diabetu a dalším. National Geographic ji označil za "zcela nový druh moci v lidských rukou".

Špičkoví vědci hledali způsob, jak opravit genetické chyby, desítky let. Editace genetického kódu nebyla možná až do doby, kdy Feng Zhang a George Church, biomolekulární inženýři z Harvardovy univerzity, vyvinuli mikroskopické zařízení, které dokáže upravit genetický kód každého živého organismu. Toto zařízení může vstupovat do buňky, izolovat specifické geny a trvale upravovat genetický kód.

shutterstock 612580685

Brzy budeme umět léčit napadené buňky, půjde o největší revoluci v medicíně

Obranný systém

Základem této technologie je obranný systém, který se přirozeně nachází v jednobuněčných organismech. V roce 1987 vědci zjistili, že tyto organismy v sobě mají imunitní systém, který je chrání před nebezpečnými viry. Systém je přirozeně naprogramován tak, aby rozpoznal DNA invazivních virů. Jakmile virus najde, napadne jej a vystřihne jeho DNA. Tím je virus účinně odstraněn.

V průběhu let se vědci snažili této schopnosti využít. V roce 2012 konečně zjistili, jak přeprogramovat přirozený mechanismus systému. Musí být naprogramován tak, aby vyhledával specifické prvky genetického kódu. Dá se tedy například naprogramovat pro vyhledání genu s vysokým cholesterolem, tukového genu nebo genu rakoviny.

Jak systém funguje

Jakmile je cílový gen nalezen, musí systém specifickou část genetického kódu odstranit. Opět konkrétně: systém nalezne gen pro vysoký cholesterol, efektivně jej vymaže a vytvoří prázdný prostor. Prázdné místo pak pomocí nového kódu vyplní. Zařízení lze ale také naprogramovat podobně jako vyhledávání v textovém editoru. Vyhledává tedy specifické geny uvnitř buněk, vymaže existující geny a nahradí je geny novými.

Jak už jsme psali výše, technologie pro editaci genů již byla použita k odstranění rakoviny a HIV z lidských buněk. V budoucnu bude možné ji využít k léčbě dalších onemocnění, jakými jsou například glaukom, diabetes, Alzheimerova choroba, srdeční choroby, Parkinsonova choroba, vysoký krevní tlak, křečová anémie, svalová dystrofie a další.

Neuvěřitelné na technologii Crispr-Cas9 je, že nemoc odstraní jednou pro vždy. V budoucnu tak budeme moci zapomenout na drahé léky, riskantní operace či zdlouhavé pobyty v nemocnici… Mikroskopické zařízení Crispr-Cas9 z nich udělá medicínský pravěk. Co dalšího čeká medicínu budoucnosti? Čtěte ZDE.

foto: Shutterstock, zdroj: Bloomberg.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...