fbpx

Zveřejněno: 30. 6. 2017

Nová studie náměsíčnosti, provedená Americkou akademií spánkové medicíny, odhalila zajímavý paradox. Náměsíční lidé zažívají v bdělém stavu více bolesti – trápí je zejména silné migrenózní záchvaty. Během náměsíčních epizod však necítí žádnou bolest, a to dokonce ani v případě, když utrpí vážná zranění. 

Náměsíční lidé trpí intenzivními a častými migrenózními stavy 10krát častěji než běžná populace. Ty jsou u nich zapříčiněny depresemi a nespavostí. Sami pacienti uvádějí, že je bolest ruší ze spaní, během náměsíčných epizod ji však vůbec nevnímají. To vedlo vědce ke zkoumání vztahu náměsíčnosti a vnímání bolesti. 

Náměsíční necítí ani zlomeniny 

Dr. Regis Lopez, psychiatr a spánkový specialista v nemocnici Gui-de-Chauliac ve francouzském Montpellier, a jeho kolegové sledovali spánek a mozkovou aktivitu u 100 pacientů s diagnózou náměsíčnosti, kteří navíc vyplňovali podrobné dotazníky týkající se intenzity a frekvence bolesti hlavy. Měření potvrdilo, že 79 % procent z nich během doby, co byli náměsíční, bolest vůbec nevnímalo, ta je probudila až po odeznění epizody. 

Skutečnost, že stav náměsíčnosti funguje jako analgezie, však nevyvratitelně potvrdila až náhoda. V průběhu studie 47 % sledovaných náměsíčných utrpělo ve stavu náměsíčnosti různě vážná zranění. Nejvážnějším však byly zajisté dvě zlomeniny nohou po pádu ze střechy a z okna ve třetím patře a jedna zlomená ruka. Ani tato poškození nevytrhla náměsíčné ze spánku, ostrou bolest ucítili až po probuzení. 

namesicni shutterstock 613107470

Náměsíčný člověk nevnímá bolest. Ta se dostaví až po probuzení.

Nová naděje pro pacienty? 

„Naše výsledky mohou přispět k pochopení mechanismů náměsíčných epizod. Odhalují také vztah mezi spánkem, bděním a vnímáním bolesti,“ doložil Lopez. Další plánované výzkumy vztahu mezi náměsíčností, vnímáním bolesti, ale také zapomínáním by podle vědců mohly vést k odhalení způsobů, jak tyto projevy spánkových „dobrodružství“ minimalizovat nebo zastavit s cílem ochránit pacienty před nebezpečím. Mohly by však také vrhnout nové světlo na léčení chronických bolestí či posttraumatických poruch

 

  

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...