fbpx

Zveřejněno: 3. 4. 2017

Také jste si mysleli, že blecha psí nebo zvířecí klíště si na vás nepřijde? Omyl. Od svých mazlíčků můžete chytit nákazu, kterou paraziti přenáší, poměrně jednoduše.

Ochránit se můžete. Stačí nepodcenit ochranu svých psů a koček pomocí obojků, sprejů a dalších účinných přípravků. Existují už i repelenty, které parazita odpudí a zahubí ještě dřív, než se stihne přisát.

Tasemnice od blech?

Blechy kladou vajíčka do zvířecí srsti. Ta často vypadnou, a tak tito parazité žijí ve zvířecích pelíšcích, ale i na koberci a na sedačce nebo před televizní obrazovkou. Plzeňský zvěrolékař MVDr. Radek Protiva tvrdí, že toto lidé neradi slyší a že mu přísahají, že u nich doma nic takového není.

Blechy mohou přenášet některá virová a bakteriální onemocnění, jejich kousnutí výrazně svědí a především - mohou infikovat i člověka. Stačí totiž jedno nevinné olíznutí od vašeho domácího miláčka a blecha na psím čenichu změní hostitele. Pak se může stát, že na vaše děti i na vás přenese i tasemnici; je totiž tzv. mezihostitelem tohoto střevního parazita.

zvireci nemoci shutterstock 220273294

Kousnutí od blechy nejen svědí, ale také může být infekční.

Výbornou ochranou je obojek Foresto, který hubí blechy (a také klíšťata) až celých 8 měsíců. Zkusit můžete i tzv. spot-on přípravek neboli roztok na kůži. Pozor, ten je - na rozdíl od obojku - určen pouze psům, pro kočky je toxický. Chrání před blechami, klíšťaty, komáry a dalšími parazity jeden měsíc, takže je nutné aplikaci opakovat.

Klíště a deprese? Ano!

Pokud jste neslyšeli o nemoci zvané babezióza, tak za ni mohou právě klíšťata, která infikují červené krvinky psů. U lidí se projevuje nechutenstvím, zvracením a záněty sliznice ústní dutiny. Další nemocí, anaplazmózou prý trpí více než čtvrtina štěkajících domácích zvířat u nás. Pokud klíště nasaje jejich krev a přesune se na člověka, způsobuje horečky a depresivní stavy. Poslední z výčtu nemocí může být i ehrlichióza, která se projevuje například poruchami dýchání a otoky končetin.

zvireci nemoci shutterstock 332360267

Prevence je důležitá, chraňte sebe i svého mazlíčka různými spreji či obojky.

Pozor v oblíbených letních destinacích

Komáři se mohou zdát neškodní, ale opak je pravdou. I malé štípnutí může způsobit velké problémy. Jako odstrašující příklad, proč nikdy nezapomenout repelentem nastříkat sebe i svého mazlíčka, můžeme uvést třeba dirofilariózu. Ta má nehezký český ekvivalent - srdeční a podkožní červivost. Je to velmi nebezpečné onemocnění s někdy až fatálními důsledky, protože jde o parazita v srdci a plicích. Nemoc je rozšířená v Chorvatsku, v Itálii a už i v Maďarsku a na Slovensku. Naši chlupatí přátelé trpí a my také. Proč nás někdy zvířecí utrpení bolí víc, než to lidské se můžete dočíst v článku zde.

Neodčervení miláčci a naše zdraví

Průzkum GfK prokázal, že téměř 70 procent chovatelů se domnívá, že své zvíře odčervuje správně a často. Stejný výzkum tvrdí, že jen pětina majitelů domácích mazlíčků to činí správně, tedy čtyřikrát ročně.

Neodčervení psi a kočky jsou nebezpečím pro děti s astmatem, které třeba na škrkavky reagují silnou alergií. Tyto larvy provrtávají stěnu střeva a mohou se objevit i v plicích, v očích, v mozku. Nakažení tasemnicí poškozuje játra, způsobuje střevní onemocnění a průjmy. Nejvíce ohroženy jsou v tomto případě malé děti, které si hrají na pískovištích kontaminovaných psími výkaly. 

Zoonózy jsou nemoci přenosné od zvířat k nám. Řešení je jednoduché: starat se o své psí a kočičí miláčky s vědomím, že tím chráníme své děti i sebe.

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...