fbpx

Pokud jste unavení, nevyspalí, tloustnete, nebo nekontrolovatelně hubnete, měli byste zpozornět

Zveřejněno: 26. 1. 2020

Termín deprese často volně používáme, když se cítíme pod psa po špatném týdnu v práci nebo po těžkém rozchodu. Ale opravdová klinická deprese je mnohem komplikovanější. Existují specifické symptomy, které určují, zda se jedná právě o ni nebo jen o období smutku, kterým si občas procházíme všichni. Podle čeho tedy tuto rozšířenou civilizační chorobu poznat? Podle magazínu Healthline k odhalení nemoci pomůže těchto sedm příznaků.

1. Beznaděj

Deprese má vliv na to, jak uvažujeme o životě a o světě. Jejím nejběžnějším projevem je beznadějný pohled na svět. Velmi typické jsou také pocity méněcennosti, sebenenávist nebo neopodstatněné pocity viny.

Deprese jde často ruku v ruce s nedostatkem energie a zaplavujícími pocity únavy.

Depresivním lidem se často honí hlavou například myšlenky typu: „Všechno je moje vina,“ nebo „Jaký to má smysl?“

2. Ztráta zájmů

Deprese odnímá pocity radosti a štěstí, člověk se nedokáže radovat z věcí, které kdysi miloval. Ať už se jednalo o sport, koníčka či chození ven s přáteli – pacient s depresí o ně ztrácí zájem. Další oblastí, kde se může deprese projevit, je ztráta zájmu o sex.

3. Únava a problémy se spánkem

Jedním z důvodů, proč se depresivní lidé nevěnují aktivitám, které milovali, může být také vysoká únava. Deprese jde často ruku v ruce s nedostatkem energie a zaplavujícími pocity únavy. Také je spojena s nespavostí, čímž může vzniknout bludný kruh, protože všechny tyto příznaky se vzájemně ovlivňují a posilují.

Tip: S nespavostí je dnes čím dál více spojováno vystavování se modrému světlu před spaním. Zatímco modrá složka světla je typická pro denní světlo a má tendenci nás udržovat bdělé, s blížícím se západem slunce začíná převažovat červená složka. Zkuste proto nahradit vaše současné žárovky LED žárovkami s teple bílou barvou, které váš cirkadiánní rytmus tolik neovlivní, a místo mobilu či televize věnovat večer čtení knihy. 

Doktor Maurizio Fava, ředitel klinického výzkumného programu na bostonské Massachusetts General Hospital, zdůrazňuje, že depresivní jedinci často trpí takzvaným neretenčním spánkem, což znamená, že cítí únavu i poté, co celou noc spali.

4. Úzkosti

Přestože nebylo prokázáno, že deprese způsobují úzkosti, tyto dva nepříjemné stavy se často vyskytují společně.

Zatímco někteří lidé s depresí mají zvýšenou chuť k jídlu a tendence přibírat na váze, někteří naopak hubnou.

Pokud často cítíte napětí, nervozitu, zrychlený srdeční tep i dýchání, třes a máte potíže se soustředit na cokoli jiného kromě svých, často neopodstatněných obav, je na čase zpozornět.

5. Podrážděnost u mužů

Deprese působí na ženy a muže odlišně. Podle vědců jsou muži v depresi často podráždění, mají tendence riskovat, zneužívat návykové látky a bezdůvodně se rozčilovat. Také méně často než ženy příznaky onemocnění rozpoznají a jen málokdy vyhledají odbornou pomoc.

6. Změny v chuti k jídlu

Tyto symptomy se u každého liší. Zatímco někteří lidé s depresí mají zvýšenou chuť k jídlu a tendence přibírat na váze, někteří naopak hubnou. Pokud tedy své dietní návyky neměníte úmyslně, ale jednoduše se dějí, pak je možné, že jsou způsobeny právě počínajícími depresemi.

7. Emoční labilita

„Má deprese se projevovala smutkem, frustrací a hněvem a hodně ovlivnila mé nové manželství, protože můj manžel nevěděl, jak tato nemoc funguje,“ popsala Maigen Thomas, vývojářka webů a editorka. Pokud trpíte depresemi, v jednu chvíli máte výbuch hněvu a za pár minut už nekontrolovatelně pláčete, přitom se vlastně nic nestalo. Jen vaše emoce jsou jako na horské dráze.

Pokud máte některý z výše uvedených symptomů po dobu delší než dva týdny, je pravděpodobné, že depresí trpíte. Ale hlavu vzhůru, právě rozpoznání problému je prvním krokem k tomu, abyste jej mohli vyřešit.

Související…

Jste v depresi? Umělá inteligence ve smartphonu vám to řekne
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Healthline.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...