fbpx

Vědci rozebrali moč kuřáků. Elektronická cigareta je o něco bezpečnější, ale žádná výhra to není

Zveřejněno: 14. 11. 2019

Přestáváte kouřit? Elektronické cigarety jsou jednodušší na používání, nesmrdí, nehoří, nemusí se s nimi do zimy. A navíc jsou prý "zdravé". Kdyby většina běžných kuřáků přešla na e-cigarety, asi by to celkovému stavu národa prospělo. Jenže elektronická cigareta má i své proti. Její údajná bezrizikovost motivovala ke kouření i ty, kteří by se mu jinak úplně vyhnuli.

Elektronická cigareta (jinak též taky vaporizér) je zařízení, které vytváří aerosol podobný cigaretovému kouři zahřátím kapalné náplně. Tento aerosol se pak vtahuje do plic a vydechuje. Kouření elektronické cigarety se nazývá „vaping“ a stalo se velice populárním zejména proto, že je inzerováno jako zdravější. Problém je, že e-cigarety jsou stále povětšinou neregulované, takže nikdo s úplnou jistotou neví, jaké chemikálie vlastně obsahují nebo jaké mohou být jejich dlouhodobé účinky na zdraví.

Studie každopádně potvrdila, že elektronické cigarety opravdu nejsou tak bezpečné, jak tvrdí marketing.

Studie publikovaná v žurnálu JAMA Network Open neměřila nebezpečí přímého kouření e-cigaret, ale pouze materiál, který její účastníci vymočili. Autoři analyzovali dotazníky a moč od více než 5100 lidí během let 2013 až 2014. Výsledek? Moč kuřáků elektronických cigaret obsahovala podle očekávání více těžkých kovů i stopy po karcinogenech a dalších chemikáliích než moč nekuřáků. Na druhou stranu ti, kteří z klasických cigaret přešli výhradně na e-cigarety, měli v moči nižší hladinu těchto látek než kuřáci běžných cigaret.

cigarety 640013806

K vaporizérům lidi láká především domněnka, že je "tohle" kouření zdravější. Zdravé ale rozhodně není


„Studie každopádně potvrdila, že elektronické cigarety opravdu nejsou tak bezpečné, jak tvrdí marketing. My akorát ještě nevíme, jak moc jsou nebezpečné,“ vyjádřil se k výzkumu profesor organické chemie Robert Strongin z Portlandské státní univerzity. Takže, pokud jste kuřáci a snažíte se přestat, nebo kouření omezit, přejít na e-cigarety může pomoct. Určitě se ale nedoporučuje provozovat obojí. To může být dokonce nebezpečnější než obyčejné kouření.

Teenagerská epidemie

Rozšíření vapingu má za následek ještě jeden fenomén. Každoroční anketa provedená Michiganskou univerzitou, která sleduje užívání drog mezi americkými teenagery, zjistila, že kouření, opíjení se a zneužívání léků na předpis se stále snižuje. Jediné, co roste, je právě vaping. A to masivně.

Počet studentů středních škol kouřících e-cigarety se mezi lety 2017 a 2018 téměř zdvojnásobil.

Univerzita oslovila přibližně 45 000 náctiletých ohledně užívání substancí za posledních 30 dnů a ukázala pokles téměř ve všech kategoriích. Počet těch, kteří provozují vaping, ať už tabáku, nebo marihuany, každopádně vzrostl. A to tak moc, že v žádné z kategorií od roku 1970 univerzita takový skok nezaznamenala.

Počet studentů středních škol kouřících e-cigarety se mezi lety 2017 a 2018 téměř zdvojnásobil, konkrétně z 11 % na 21 %. Kouření marihuany s pomocí vaporizéru také vzrostlo, 7,5 % studentů posledních ročníků v roce 2018 uvedlo, že během posledního měsíce "elektronicky kouřili" trávu. To je o 2,6 % víc než v předchozím roce.

Kromě vapingu dobré zprávy

„To, co dělá vaping tak atraktivním mezi mladými, je jeho novost a také to, že jde jeho používání snadno zamaskovat, tudíž se o tom rodiče mladých nemusí dozvědět,“ říká Richard Miech, autor studie. „Pokud chceme zabránit mladistvým, aby konzumovali drogy, a to včetně nikotinu, musíme změnit politiku, zavést edukační kampaně a preventivní programy.“ U mladších dětí nebyl skok tak markantní, přesto překvapující. Studenti osmých tříd se dostali z 3,5 % kuřáků marihuany vaporizérem v roce 2017 na 6,1 % v roce 2018.

Během posledních deseti let podle studie naopak u mladých klesá zneužívání alkoholu a léků. Těch, co zneužívají opioidy na předpis, je mezi studenty 3,4 % (v roce 2004 to bylo celých 9,5 %). Ubývá také těch, kteří zneužívají různá antidepresiva a tišící prostředky. V roce 2002 to bylo 7,7 % školáků, v roce 2018 už "jen" 3,9 %. A dokonce i počet klasických kuřáků mezi dospívajícími dětmi klesá. Před dvěma desítkami let kouřilo denně celých 22,4 % studentů, teď je to pouhých 3,6 %.

foto: Shutterstock, zdroj: The Verge

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...