fbpx

Australská psycholožka představuje cesty, díky nimž bychom se měli zbavit civilizačních nemocí a udělat z nich pozitivní vlnu

Zveřejněno: 3. 2. 2021

Stres a úzkost? Denní chléb člověka dnešní doby. Hektický způsob života. Náš vlastní výmysl. Sami na sebe tlačíme, což nás emočně vysává. Dostali jsme se do toho sami. Takže si sami musíme pomoci i zpátky. Podobnou filozofií se ve své praxi zabývá australská psycholožka Helen D´Silva.

Helen pracuje především s vlastníky firem, manažery a elitními sportovci. Je propagátorkou psychologických technik, které zviditelní schopnosti a dovednosti jedince, což by mělo pozvednout úroveň a kvalitu jejich životů a spolu s nimi i celkovou výkonnost. Takové taktiky pak nepovažuje za léčebnou terapii, ale spíš za životní strategii, která vede ke štěstí a vnitřní spokojenosti.

Úzkost a vzrušení

Slovo úzkost si většinou pojíme se slabostí. Dáváme ji do souvislosti se stresem. Je považována za něco nezdravého. Nežádoucího. Ne u sportovních psychologů. Ti ji spojují s něčím úplně jiným. Se vzrušením. „V desetiletích výzkumu se ukázalo, že optimální odezvy na vzrušení přinášejí špičkový výkon nejen ve sportovních souvislostech, ale i v práci a podnikání,“ vysvětluje na serveru Lifehack Helen D´Silva.

Jde jen o to podívat se na úzkost z jiného úhlu pohledu.

Úzkost ve smyslu vzrušení vás tedy pohání k tomu, abyste byli v pohotovosti. Zaměří a připraví člověka vykonat to, na čem záleží. Jde jen o to podívat se na úzkost z jiného úhlu pohledu. Naučte se ji zvládat a ovládat způsobem, který pro vás bude užitečný. Přetransformujte ji na vzrušení. S tím už se dá pracovat.

Čelit hlubším příčinám

Podle Helen D´Silvy začínáme pociťovat stres a úzkost ve chvíli, kdy jsou porušeny nebo znehodnoceny některé z našich životních priorit, hodnot a principů, které vytvářejí naši životní filozofii, morálku a etiku. Výsledkem je kombinace negativních účinků, které vedou právě k prožívání stresu a úzkosti.

Představte si tyhle strachy a nejistoty jako vaše soukromé kostlivce, které musíte dostat ze skříně.

Může se to projevit i neustále se vracejícími nachlazeními či chřipkami bez zjevných příčin. Řešením není zaléčit chřipku a pokračovat v zaběhlém způsobu života. Řešením je odhalit příčinu a neřešit pouze symptomy. A jedním z těchto symptomů může být právě nachlazení.

Kostlivce ze skříně

Pokud se tedy chcete jednou provždy zbavit stresu a úzkosti, musíte přijít na to, co je vyvolává. Sledujte a zaznamenávejte. Zapisujte si situace, lidi, místa, vše, co vás nepříjemně vyvádí z míry. Zastavte se a zeptejte se sami sebe, proč ve vás vyvolávají takové pocity.

Odpovědi přijdou a možná se vám nebudou líbit. Možná, že budete překvapení, co všechno vyplave na povrch. Ale: Abyste se stali emočně vyrovnanými a silnými osobnostmi, budete zkrátka tohle celé muset absolvovat. Představte si tyhle strachy a nejistoty jako vaše soukromé kostlivce, které musíte dostat ze skříně, aby se vám skutečně ulevilo. Poznané zlo je o poznání menší.

Smějte se, čtěte, běhejte, cvičte jógu, hrajte tenis. Dělejte cokoliv, co vás baví a naplňuje.

Když poznáte, co vás stresuje, můžete s tím začít pracovat. Postavit se tomu tváří v tvář, vyhýbat se tomu, eliminovat to, nebo se tím jednoduše nenechat vytočit. Ignorovat. Najděte si odpovídající rozptýlení. Dělejte, co máte rádi, a dělejte to každý den. Kompenzujte tlak, který na sebe kladete vy i společnost. Smějte se, čtěte, běhejte, cvičte jógu, hrajte tenis. Dělejte cokoliv, co vás baví a naplňuje. A dělejte to každý den!

Emoční osvobození

Klinický psycholog Roger Callahan přišel s myšlenkou, že tlak na akupresurní body na těle může snížit úzkost a přinést úlevu. Ve spolupráci s ním jeho kolega Gary Craig na základě neurolingvistického programování spojil terénní terapii s akupunkturou a vytvořil sadu energetických bodů, na něž pacienti opatrně tlačí prsty. Přitom vědomě popisují nepohodlné negativní myšlenky. Tlaková masáž připomíná, co zažívají ve stavu úzkosti – tedy nejen tlak, ale i uvolnění. Díky tomu začnou postupně zažívat úlevu. „Výzkumy ukazují, že pozitivní účinky jsou dlouhodobé, zejména u úzkostných poruch a posttraumatického stresu,“ informuje D´Silva.

Pracovní prostředí, lidé a okolnosti, které nás stresují, změnit často nedokážeme. Můžeme ale změnit vlastní přístup.

Pracovní prostředí, lidé a okolnosti, které nás stresují, změnit často nedokážeme. Můžeme ale změnit vlastní přístup, a tak se zbavit pocitů, které v nás vyvolávají. S tím pomohou nastíněné psychologické taktiky. Nevíte-li si s nimi úplně rady, je dobré najít nějakého specialistu, který si s vámi popovídá a pomůže vám problém vyřešit.

Související…

Jíte ve stresu? Občas je lepší dát si hladovku, říká Margit Slimáková
red

foto: Shutterstock, zdroj: Lifehack

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...