fbpx

Pokud jste na saunu zvyklí a dokážete včas odhalit příznaky, máte šanci nemoc zažehnat. V nejhorším stádiu už radši nikam nechoďte

Zveřejněno: 2. 2. 2020

Známé a zaběhnuté tvrzení, že do sauny nesmíte s nachlazením, je podle německé studie, která pochází už z roku 1989, poměrně nepřesné. Ta dokazuje nejen to, že pravidelní návštěvníci sauny jsou před zrádnými nemocemi chráněni, protože vysokou teplotou posilují přirozenou obranyschopnost organismu. Pokud jste na saunu zvyklí a cítíte, že na vás něco leze, můžete nemoc díky horké kúře ještě odvrátit.

Nachlazení začíná postupně. Rýma, drobný kašel, možná lehká únava. Pokud byste ale čekali na zázrak, mohli byste se začít cítit opravdu mizerně. Špatnou zprávou je, že antibiotika na nachlazení nefungují a jiné léky jen zmírňují příznaky, ale neléčí příčinu. Sauna vyřeší obojí. Postará se o příčinu, a tím zmírní symptomy. A navíc ušetříte za různé přípravky, po nichž by se vám ulevit mělo, ale nikdy doopravdy neuleví.

Teplotu do těla

Nedávno jsem se dívala na romantické drama Zimní příběh. Mladičká kráska Beverly byla stižena zrádným onemocněním jménem souchotiny. Léčba spočívala mimo jiné v tom, že se jí neustále snižovala teplota. Různými prostředky. Když horečka stoupla nad únosnou mez, Beverly se zchladila v ledové vodě. A bylo dobře.

sauna chlad 20537921

Ze sauny rovnou do chladu. Jen ať si tělo zvyká. Pak se mu rýmičky spíš vyhnou


Nebo chodila bosá v noční košili ve sněhu. A bylo dobře. Saunování je vlastně podobné. Jen se teplota těla, aby se mohla následně snížit a došlo k otužování, zvyšuje zdravou cestou. Suchým teplem.

192 stupňů Farenheita

Světoznámý norský fotograf a autor knihy Sweat o historii saunování v článku Sauna a zdraví, který vyšel v magazínu SaunaTimes, popisuje výhody horké kúry probíhající v místnosti o teplotě 192 stupňů Farenheita (necelých 90 °C). Saunování má podle něj pro tělo mnoho výhod. Mezi ně patří uvolnění nepříjemných pocitů spojených se stavy, jako je kocovina (mohu potvrdit), artritida, a dokonce i počínající nachlazení.

Když sedíte v sauně, zvyšujete teplotu těla – stejně jako horečka. Proto sauny při počátečních stádiích nachlazení mohou pomoci.

I portál Webmd.com popisuje v této souvislosti německou studii z roku 1989. Z této studie vyplývá, že lidé, kteří denně navštěvovali saunu, byli zasaženi jen polovičním množstvím nachlazení ve srovnání s těmi, kteří do sauny nechodili vůbec.

Důvodem je právě ona vysoká teplota, která v sauně panuje. Studené viry nemohou v tak vysokých teplotách přežít. A vracíme se zase k Beverly a její horečce. Saunování v podstatě simuluje horečku, což je obranná reakce těla na napadení viry. Když sedíte v sauně, zvyšujete teplotu těla – stejně jako horečka. Proto sauny při počátečních stádiích nachlazení mohou pomoci.

Škodliviny z těla

Při nachlazení (kromě partnerky nachlazeného) nejvíc trpí dutiny a plíce. Jsou přetížené. Sauny s touto skutečností pracují. Dýchá se vám lépe. Teplý vzduch totiž pomáhá otevřít vzduchové průchody, usnadňuje dýchání, ale také vylučování odpadních látek a škodlivin z těla.

Pokud už je nachlazení v nejhorším stádiu a vy na saunování zvyklí nejste, tak si návštěvou sauny nepomůžete.

Tyto látky odcházejí z těla spolu s potem. Zbavováním se těchto tekutin se zároveň zbavujete i virů a pomáháte tělu k rychlejšímu zotavení. Vzhledem k tomu, že teplý vzduch uvolní dutiny, bude se vám jednoduše lépe dýchat. Nakonec doporučení: Pokud už je nachlazení v nejhorším stádiu a vy na saunování zvyklí nejste, tak si návštěvou sauny nepomůžete. Sobě ani ostatním.

Související…

Jste unavení a často nachlazení? Zaměřte se na svá střeva
Jana Abelson

foto: Shutterstock, zdroj: WebMD

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...