fbpx

Lidé trpící vztahovou úzkostí a strachem z blízkosti jsou mnohem náchylnější k nebezpečnému chování na Facebooku

Zveřejněno: 16. 12. 2018

Tak zní závěry nového výzkumu, zaměřeného na příčiny toxického chování na sociálních sítích. Tímto termínem označují vědci například extrémní sdílení osobních informací, vytváření falešného obrazu o sobě samých, srovnávání se s ostatními a nadměrnému trávení času online.

Studie byla založená na teorii citové vazby, která popisuje, jak lidé utvářejí vztahy s ostatními, a dále popisuje také míru jistoty daných vztahů. Nejistí jedinci pak mohou ve vztazích trpět úzkostí, a dokonce se můžou blízkosti druhých vyhýbat. Lidé, které svíraly pocity nejistoty, ve výzkumu souhlasili s výroky jako „Bojím se, že mě můj partner přestane milovat“. Ti, kteří se vztahům záměrně vyhýbali, souhlasili s větami jako: „Cítím se nepříjemně, když se mi můj partner snaží hodně citově přiblížit.“

Stres a nedostatek sebeúcty

Studie se zúčastnilo 717 dospělých uživatelů Facebooku. Toxičtí jedinci se rádi srovnávají s druhými, rádi vytvářejí o sobě samých falešné obrazy, nadměrně sdílejí osobní informace a jejich aktivity na sociálních sítích poškozují je samotné a jejich blízké. Lidé, kteří se bojí intimních vztahů (ve smyslu "blízkost", ne sex), o sobě záměrně šíří falešné představy (a ne vždy pozitivní). 

Facebook není toxický sám o sobě – jen podporuje sklony, které mají jeho uživatelé, a dává jim šanci to dát beztrestně najevo.

Nejistota ve vztahu a toxické chování na Facebooku je silnější u těch uživatelů, kteří žijí ve stresu a mají nízkou míru sebeúcty. Studie netvrdí, že používání sociálních sítí je toxické samo o sobě – spíše upozorňuje na to, že někteří lidé se na nich chovají způsobem, který může ve svém důsledku zvyšovat jejich vlastní úzkost a zranitelnost.

Autofeedback

„Vývoj facebookových mechanismů, jako je relevantnější obsah založený na atributech naší sociální skupiny a taky na tom, co si často prohlížíme a lajkujeme, zvyšuje negativní psychologické dopady, jakými jsou příznaky deprese a nízká sebedůvěra,“ říká autorka studie Sally Flynn z Irské národní univerzity v Galway. „Rádi bychom, aby se lidé více soustředili na pocity, které mají před a po používání sociálních sítí, a dle toho pak svou online aktivitu upravili.“

socialni sit 1118068088

Když pak člověk vytváří falešný obrázek vlastního života a Facebook mu začne házet podobné obrázky a fotky lidí z jeho sociální skupiny, logicky začne upadat do deprese, protože ví, že on sám to tak ve skutečnosti nemá. 

Související…

Proč je dovolená s foťákem a sociální bublinou na zádech taková dřina
Klára Ponczová

„Upozorňujeme, že tento druh studie neumožňuje udělat závěry o příčině a následku. Limity mohou být například v tom, že jedinci uváděli data sami za svou osobu a sebehodnocení může být často zkreslující,“ vysvětluje Sally Flynn. „Zatímco psychická úzkost a  nízká sebehodnota vysvětluje souvislost mezi problematickými citovými vazbami a rizikovým chováním na Facebooku, budou potřeba hlubší studie, které budou brát v potaz další interpersonální faktory relevantní k teorii citové vazby.“

foto: Shutterstock, zdroj: Psy Post

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...