fbpx

Luboš Heger nabízí několik zásadních rad, jak teď všem ukázat, že jste zpátky. A v plné síle

Zveřejněno: 29. 5. 2020

O tom, jak začít v práci znovu, jak dělat od nynějška všechno jinak a jak makat efektivněji, vychází po světě „10 na xtou“ knižních titulů ročně už asi půl století. Každý významnější časopis má svého specialistu, obor pracovních vztahů živí stovky vědců, tisíce koučů a pracovníků HR. Bylo pro nás proto překvapením, jak málo užitečných tipů se v téhle lavině slov vlastně skrývá. Tím myslíme „opravdu“ užitečných tipů.

Tedy takových tipů, které se dají využít prakticky okamžitě, v zásadě ještě týž den, co je někdo vysloví. V záplavě poradenství typu „čím více víme, tím lépe pracujeme“ a dalšího mudrosloví se vyjímá též rubrika, kterou vede Susan Adams ve Forbesu, či dokonalý kanadský server Workopolis.comcom.

Experti radí věnovat se v danou chvíli pouze jedné činnosti. Podle jiných expertů je to nadlidský úkol, který od řadového zaměstnance nelze očekávat.

Ten se specializuje na odhalování narcisů a psychopatů v manažerských pozicích, kteří teď mají (alespoň v Kanadě) trochu tvrdší chlebíček. Pokud jste tedy vysoký, střední či alespoň mrňavý manažer, udělejte si tam jeden z jejich testů, zda nejste psychopat. My teď spíš bez jakýchkoli příkras poradíme, jak být po dovolené (a nejen po ní) nesmírně efektivní.

Přestaňte těkat

Těkání je největší nepřítel kancelářské práce. Experti radí věnovat se v danou chvíli pouze jedné činnosti. V praxi to znamená ovládnout nutkání otevřít e-mail, zapnout facebook, odpovědět na otázku adresovanou kolegovi či přijmout telefonní hovor od nezaměstnaného kamaráda po dobu nejméně jedné hodiny. Podle jiných expertů je to nadlidský úkol, který od řadového zaměstnance snad nelze ani očekávat.

Neraďte se, pracujte

Druhým největším nepřítelem produktivního dne je systém porad, na nichž se cizelují pracovní úkoly tak důkladně, až nezbývá čas na jejich plnění. Jediným východiskem pak bývá pracovat přesčas, nebo doma. Pakliže disponujete rozhodovacími pravomocemi, pokuste se denní tok porad regulovat.

porada nuda

Dlouhé porady, kde se nic nevyřeší, spíš uspávají, než by někoho motivovaly


Zkroťte e-maily

Odpovídejte na e-maily pouze jednou až dvakrát denně v čase vyhrazeném pro odpovídání na e-maily. Nereagujte na poštu, která není urgentní. Vyřiďte naopak všechny důležité maily téhož dne před odchodem domů, jinak vám nabourají celý následující den.

Vstaňte o 15 minut dříve

Oblíbená rada amerických koučů. Nařídíte budík o čtvrt hodiny dříve, než je potřeba, a udržujte náskok po celý den. Jste neustále o jeden krok před událostmi! Tedy až do první zácpy na Nuseláku...

Drbejte

Průzkumy štěstí ukázaly, že zaměstnanci dopřávající sluch drbům, jsou lépe informovaní, tedy spokojenější, tudíž šťastnější a následkem toho efektivnější v práci.

Na pracovní stůl vyzrát nelze – lze jej pouze pravidelně čistit, nejlépe silniční technikou.

Přestávky věnované probírání intimních záležitostí nepřítomných by však neměly v úhrnu přesáhnout dvacet minut denně.

Zkroťte stůl

Kancelářský stůl patří mezi nejzákeřnější pracovní náčiní vůbec. Na jeho ovládnutí pracují vědci již desítky let, avšak stále bez úspěchu. Základní vlastností kancelářského stolu je schopnost pozřít jakýkoli dokument zásadního významu a transformovat jej společně s dalšími objekty v kompaktní směs druhotných surovin organického i anorganického původu (torza vypsaných tužek, rozlámané nůžky, svorky, guma, mouka, kakao, banány). Na pracovní stůl vyzrát nelze – lze jej pouze pravidelně čistit, nejlépe silniční technikou.

Jednoduchý manuál, jak být po výpadku co nejefektivnější

  1. Soustřeďte se aspoň dvě hodiny jen na práci, pak se až mrkněte na e-maily a mobil
  2. Porady zkraťte na nezbytné minimum
  3. Nevyhýbejte se konverzacím na pracovišti. Pokud se tedy při nich něco dovíte
  4. Pořádek na stole si nedělejte do té doby, dokud se na stole vyznáte
  5. Nevyvolávejte zbytečné šarvátky na pracovišti
  6. Pokud k tomu je vhodná situace, řekněte si o přidání
  7. Pokud k tomu není vhodná situace a nedaří se vám plnit žádný z výše uvedených bodů, změňte práci, nebo počkejte, až se otevřou hranice a vyrazte do světa

 

Ctěte presumpci neviny

Kolega neodpovídá na maily. Možná to dělá naschvál. Když k němu ale přistoupíte s tímto předpokladem, nikam se nedostanete. Konverzace bude nepřátelská a neproduktivní. Mnohem lepších výsledků dosáhne ten, kdo k věci přistoupí jako k nedorozumění: „Prosím tě, nepodíval by ses do spamu? Asi ti tam končí moje zprávy, co posílám.“ Jistěže to kolega dělal schválně, ale i tak teď bude o trochu vstřícnější.

Neštvěte žáby proti myším

Nebojujte v cizím žoldu. Jestli je produkční Libuše milé děvče a nesnese se s finančním ředitelem Přemyslem, neznamená to, že si s Libuší musíte notovat, jaký je Přemysl nemožný ředitel. Se spolupracovníky lze mít soucit, jenže nikdy neznáte celý příběh. Co když si Milada s Přemyslem na sebe tajně myslí? Při šíření klepů si pak ušijete ostudu vy.

Budujte koalice

Expert na vztahy v korporacích Stuart Diamond tvrdí, že i malé společnosti připomínají politické kuloáry. Diamond doporučuje spojovat se s lidmi, od nichž lze čekat v budoucnu nějakou pomoc – dlouholetými zaměstnanci či třeba personalisty, IT pracovníky.

Zjistěte si, jaká je běžná cena vaší práce na trhu. Zvolte roční období, kdy se teprve schvaluje rozpočet, a oslovte nadřízeného v příhodné chvíli.

Vyplatí se prý investovat úsilí i do sblížení se s vrátným či uklízečkou, která patrně za své působení ve firmě nasbírala mnohem více informací, než si vůbec umíte představit.

Řekněte si o ně

Tohle je tvrdý podovolenkový oříšek. Musíte svůj případ vypodložit argumenty. Zjistěte si, jaká je běžná cena vaší práce na trhu. Zvolte roční období, kdy se teprve schvaluje rozpočet. Oslovte nadřízeného v příhodné chvíli: „Chtěl bych s vámi mluvit o něčem důležitém.“ Vyjmenujte příklady z posledního roku, kdy jste podniku uspořil peníze. Nevydírejte! Požádejte doma, ať vám drží palce. A jestliže to stejně nevyjde? No tak nic. Lepší to zkusit, než být pořád jen zticha.

Dělejte, že si nehledáte práci

S nezaměstnanými je nakládáno jako s druhořadými občany, píše trochu cynicky Stephen Pollan v knize Umírejte v bídě, žijte v bohatství. Práce se nejlépe hledá jen tak mimochodem, upozorňuje. A jestli tu práci vážně sháníte?

Zaměstnavatelé tu nejsou od toho, aby nám poskytovali životní náplň.

I tak prý uspějete spíše mimochodem – zaměstnaní lidé ukořistí ročně několikanásobně více pracovních míst než nezaměstnaní.
Takže vyhrnout rukávy a – hezky ležérně, prostě jen tak mimochodem.

Jeďte do Tramtárie

Hledat v práci naplnění života je nesmysl, píše dále Pollan. Zaměstnavatelé tu nejsou od toho, aby nám poskytovali životní náplň. Stačí, když posílají každý měsíc peníze na účet. Jestli namísto práce hledáte poslání, jeďte pomáhat třeba do Afriky. I taková zaměstnání skutečně existují. Většina z nich sice moc nenese, ale tak už to s posláním chodí.

Související…

Tajný kádrovák: Umělá inteligence pomáhá při výběru zaměstnanců
Anastázie Harris

foto: Shutterstock, zdroj: Psáno pro časopis ForMen

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...