fbpx

Psycholog popsal různé druhy studu. Nejhůř jsou na tom lidé, kteří by chtěli do společnosti, ale mají strach

Zveřejněno: 26. 5. 2021

Některým lidem, kteří jsou introvertní, se nelíbí, že jsou nazváni plachými a naopak. Jiní tyto pojmy zaměňují, což také není správně. Také mnoho psychologů tvrdí, že mezi plachými a introvertními lidmi existuje velký rozdíl. Podle Louise Schmidta, ředitele laboratoře na McMaster University v Kanadě, spolu tyto stavy osobnosti koncepčně nebo empiricky nesouvisejí. Jaký je tedy mezi nimi rozdíl?

Jonathan Cheek, profesor psychologie na Wellesley College, dokonce popisuje čtyři různé typy plachosti či stydlivosti. Mnoho lidí se nazývá stydlivými a mají problém, pokud zároveň cítí silnou potřebu socializovat se. Podle výzkumu doktora Cheeka existují čtyři podkategorie stydlivosti (shyness).

1. Zvládající (Shy-Secure)

Nepotřebují příliš společenské interakce, nejsou nadšení z toho, když musejí mluvit s neznámými lidmi, ale na tyto situace reagují poměrně v klidu a zvládají je.

2. Vyřazení (Shy-Withdrawn)

Tito jedinci jsou více znepokojeni sociální interakcí. Velmi se obávají reakcí okolí a odsouzení za to, že říkají nebo dělají špatné věci. Tento typ je náchylný k osamělosti.

3. Závislí (Shy-Dependent)

Tato skupina chce být s ostatními snad více, než je zdrávo. Jsou vstřícní, zřídka myslí na své vlastní potřeby. Mají dobrý krátkodobý profil sociální adaptace.

4. Konfliktní (Shy-Conflicted)

Tito lidé mají silnou potřebu společenského kontaktu, ale zároveň se mu často vyhýbají. Řeší uvnitř konflikt mezi autonomií a soužitím s ostatními. Kontaktu s ostatními u nich mnohdy předchází strach či úzkost. Pokud máme někoho označit za stydlivého, je to tento druh člověka.

Introverti se mohou rozhodnout 

Takže jaký je hlavní rozdíl mezi stydlivostí a introverzí? V podstatě jde o to, zda se můžete pustit do socializace bez úzkostí a obav. Introverti se mohou rozhodnout, že budou společenští, a komunikovat s ostatními. Často to ale prostě nechtějí. Plaší lidé – v závislosti na úrovni stydlivosti – nemohou učinit krok k socializaci bez velkých obav, je to pro ně prostě boj.

Úzkostnou poruchou, což je podle vědců extrémní podoba stydlivosti, je postiženo na 15 milionů Američanů.

Jinými slovy, introvert může vynechat večírek a číst si doma knihu, ale není to proto, že se bojí socializace. Prostě zrovna nechce mluvit s lidmi. Plachý člověk může naopak skutečně chtít jít mezi lidi, ale bojí se tolik úzkosti, že vůbec nechodí na večírky nebo na místa, kde by s cizími lidmi musel mluvit.

Mimochodem, podle americké Asociace pro úzkost a depresi (ADAA) je 15 milionů Američanů postiženo sociální úzkostnou poruchou, což je podle mnohých vědců extrémní podoba stydlivosti.

Související…

K čemu jsou dobří introverti? Fungují také jako rození psychologové
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Inc.

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...