fbpx

Díky Tinderu či Instagramu jsou možnosti k seznamování nekonečné. A to je právě ten problém

Zveřejněno: 23. 4. 2021

To, že aplikace na randění nejsou zrovna nejlepšími seznamkami pro dlouhodobý vztah, tvrdí belgická sexuální terapeutka Esther Perelová. A je nutné uznat, že její názor na věc dává smysl. Tyto aplikace nám podle ní dávají až příliš možností. A málokdo si z takového množství dokáže správně vybrat.

Lidé obvykle považují za podvádění sexuální vztah s cizí osobou bez vědomí partnera, což se ale podle Esther Perelové začíná měnit. Podvádět se dá i prostřednictvím mobilního telefonu. Jeden z klientů terapeutky prý prohlásil, že každý večer jde do postele s Instagramem a partnerka to má podobně. Jako by si oba navzájem tímto říkali, že jsou sami a potřebují si povídat.

Vzniká nový druh samoty. Lidé žijí vedle sebe, přesto je každý zahloubán do aplikací ve svém mobilním telefonu, a i když je v kontaktu se spoustou lidí, cítí se sám. Jeho partner je fyzicky blízko, ale všechny jiné podstaty a definice vztahu nejsou naplněny. Proto lidé začnou hledat nový vztah. Jenže jaký?

Vybrat, ale nepřebrat

Aplikace na randění, jako je třeba Tinder, podle Perelové mění naši představu o vztahu, sexu a lásce. Má-li člověk na výběr mezi dvěma partnery, je to poměrně limitující. Ve vesnici a okolí jich více k mání nebylo. S příchodem technologií vzrostl počet třeba na 10, což by bylo ještě únosné. Ale Tinder, chrlící nové a nové možnosti, třeba i stovky či tisíce, celý výběr vlastně mrzačí.

Ti šťastnější si nakonec někoho najdou mimo seznamku a aplikaci nakonec mohou smazat.

Nikdy nekončící tok nových příležitostí k poznání nových potenciálních partnerů může skončit strachem, že člověk něco propásne. A single jedinci často vybírají tak dlouho, až nakonec stejně zůstanou sami. Uživatel aplikace vlastně hledá svůj vysněný protějšek, ten ideální a nejlepší. 

Dělá to samozřejmě opakovaně, takže se vlastně těší na ten okamžik, až najde toho pravého či tu pravou a bude moct tu protivnou aplikaci, kde má tisíce možností, ale málo z nich vyhovujících, konečně a definitivně smazat. Ti šťastnější si nakonec někoho najdou mimo seznamku a aplikaci smazat mohou. Ti méně šťastní budou dál hledat svůj ideál a nakonec zůstanou jen se svou aplikací. Ale i to je vlastně vztah.

Související…

Čtvrtina populace najde partnera v seznamkách. Ale až když vyčerpají „zdroje“ z blízkého okolí
Táňa Pikartová

foto: Shutterstock, zdroj: Recode.net

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...