fbpx

Potvrzeno, z mobilu se opravdu blbne: Lidé nejsou spokojeni se svým obličejem a vyhledávají plastické chirurgy. A to jen proto, že se fotí příliš zblízka.

Zveřejněno: 9. 4. 2018

Mnoho uživatelů moderních technologií pořizuje svá selfie jen proto, aby se jejich prostřednictvím neustále ujišťovali o tom, jak jsou oškliví. Když nepomůže filtr na Instagramu, přicházejí na řadu daleko drastičtější metody, jak se s nespokojeností ohledně vzhledu obličeje popasovat.

Američtí plastičtí chirurgové dokonce tvrdí, že mnozí pacienti plní jejich ordinace jenom kvůli tomu, že nejsou spokojeni s tím, jak vypadají na selfie. Přitom prý nejde o problém s nosem, jak si mnozí myslí, ale s nesprávným držením telefonu při pořizování snímku. Kvůli tomu je pak obrázek zdeformovaný a i nos a ostatní části obličeje vypadají divně.

Související…

Smrtící selfies mají za následek 127 úmrtí. Kde končí zábava a začíná nebezpečí?
Kateřina Hájková

Selfie prostě není zrcadlo, vykazuje určité zkreslení, a není tedy třeba házet flintu do žita a myslet si, že tak široký nos mám i ve skutečnosti, nejenom na těch zpropadených selfie fotkách. Z obvyklé vzdálenosti mezi objektivem a obličejem prý vznikne snímek, na kterém je nos o třetinu širší. A jak tedy docílit toho, aby nos na fotografii vypadal normálně? Odborníci tvrdí, že je třeba fotit minimálně z metru a půl. To neobstará ani mnohá selfie tyč, ty bývají kratší. O ruce ani nemluvě.

Půlka "selfie" pacientů

Může se tak stát, že nespokojenec zaplatí za operaci nosu 15 000 dolarů jenom kvůli tomu, že se bude řídit zkreslením při selfie. A jaké asi bude rozčarování, že se i nový nos bude na selfie jevit širší? Možná si myslíte, že je to celé blbost, kdo by si kvůli zkreslené selfie nechal předělávat nos, že?

Ale představte si, že pro celou polovinu pacientů amerických klinik je podle výzkumu samotných plastických chirurgů opravdu jedním z důvodů pro operaci nosu pocit, že vypadají na selfie divně. Nejde tedy o ojedinělé výkřiky, ale narůstající trend. Bude snad brzy potřeba mít dokonalou selfie stejně důležitá jako míry 90–60–90? No, možná to bude ještě potřebnější. Celou postavu si totiž moc lidí raději nefotí.

foto: Shutterstock, zdroj: Washington Post

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...