fbpx

Vztahová terapeutka: Čtyři signály, jak poznat lásku od pouhé touhy 1 fotografie
Terri Orbuchová

Pár dobrých rad od doktorky Terri Orbuchové, která se v USA těší pověsti jednoho z největších odborníků na vztahy

Zveřejněno: 7. 5. 2023

Terapeutka Terri Orbuchová strávila 30 let studiem romantických vztahů tisíců různých párů. „Slyšela jsem mnoho z nich mluvit o divokých, nekontrolovatelných pocitech na začátku nového vztahu. Však to znáte, když nemůžete jíst, nemůžete spát, nemůžete dělat vůbec nic, protože pořád myslíte na danou osobu. Vsadím se, že když zavřete oči – nehledě na to, kolik je vám let – pořád myslíte na ten silný, úžasný pocit. Já můžu, a to mi ten pocit trvá 25 let,“ říká Terri.

Když jste zamilovaní, používáte častěji zájmeno „my“ místo „já“. Například, když se vás někdo zeptá, co jste dělal ve středu, spíše než „Šel jsem do kina“, řeknete „Šli jsme do kina.“

Ale potom přijde ona otázka: Je to tedy láska, nebo jen touha? Podle Terri Orbuchové, kterou média pro její popularitu přezdívají "Doctor Love" existují 4 signály, které naznačují, že jste skutečně zamilovaní.

1) Vztahy s vaším okolím

Když jste zamilovaní, chcete, aby se váš partner seznámil s co největším množstvím lidí ve vašem okolí. Chcete ho ukázat svým přátelům a rodině a chcete, aby jím byli ohromeni.

2) Jazyk

Když jste zamilovaní, používáte častěji zájmeno „my“ místo „já“. Například, když se vás někdo zeptá, co jste dělal ve středu, spíše než „Šel jsem do kina“, řeknete „Šli jsme do kina.“

3) Otevřenost

Když jste zamilovaní, máte tendenci sdílet s partnerem vaše sny, obavy, cíle, plány, budoucnost. Můžete mu říct tajemství, které jste nikdy nikomu neprozradili. Oproti tomu, když jste pouze pod vlivem touhy, jste více uzavření, bráníte se loupání plátků, které tvoří cibuli vaší osobnosti. Mluvíte spíše o svých koníčcích, oblíbené hudbě nebo filmech. Nejdete do hloubky. Zamilovaní jdou přímo k jádru pudla.

4) Vliv

Když jste zamilovaní, tak vás druhý člověk silně ovlivňuje. Například pokud přemýšlíte o tom, že se přestěhujete za prací, jdete se nejdřív poradit se svým partnerem. V případě, že se vám stane něco nepříjemného, chcete se svěřit. A když se vám stane něco pozitivního, chcete se pochlubit, chcete, aby partner oslavoval s vámi.

Prodloužit touhu

Terri Orbuchová přednáší o vztazích na dvou univerzitách a vede státem financovaný výzkum o manželství a rozodech. Přesto či právě proto si uchovává optimismus co se týče trvání romantických vztahů. Na otázku, zda se dá v dlouhodobém vztahu udržet romantika, či dokonce rozfoukat oheň zamilovanosti, který se již zdá být vyhaslý, odpovídá "rozhodně ano". "Díky své práci s páry jsem analyzovala 3 druhy chování, které vám pomohou touhu znovu probudit,“ tvrdí Terri Orbuchová, která kromě jiných vydala knihu se slibným názvem: Jak z dobrého manželství udělat skvělé?

Jak tedy na to?

  1. Pusťte se společně do nových aktivit. Když jste spolu začali chodit, všechno pro vás bylo nové. Je třeba tuto novost do vztahu vrátit. Ukažte se nečekaně u partnera v práci, pište flirtovné smsky, nebo se vydejte na dobrodružný výlet.
  2. Okořeňte svůj vztah překvapením nebo tajemstvím. Všechno, co jste se zpočátku dozvídali o svém partnerovi, bylo tak fascinující. Přiveďte fascinaci zpátky.
  3. Pusťte se do věcí, které vás vzrušují. Nejedná se nezbytně o sex, ale o cokoliv, co vám do těla vyplaví adrenalin, cokoliv nové, možná trochu nebezpečné, ale rozhodně vzrušující.

Související…

Jak nejlépe prověřit trvalost vztahu? Romantika často končí ve společné domácnosti
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: YourAmazingBrain

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...