fbpx

Původně měli všichni lidé hnědé oči. Modrá barva očí vznikla nedávno, tvrdí Dánové 2 fotografie
Za všechno můžou geny.

Původně měli všichni lidé hnědé oči. Modré oči vznikly vlastně docela nedávno genetickou mutací

Zveřejněno: 9. 2. 2021

Pokud máte modré oči, měli byste zpozornět. Tato barva duhovky, která obsahuje nejméně pigmentu ze všech, vznikla teprve nedávno. Před 6 až 10 tisíci lety. Příčinou byla podle odborného serveru Science Daily genetická mutace. Genetickou mutaci, jež způsobila modrou barvy oční duhovky všech modrookých lidí, kteří žijí na naší planetě, odhalil vědecký tým z univerzity v Kodani. Tím se potvrdilo, že všichni modroocí lidé mají jednoho jediného společného předka.

Podle vědců mají modroocí lidé v genech hnědé oči – jejich vytvoření je však vypnuto.

„Původně měli všichni lidé hnědé oči. Ale genetická mutace ovlivňující gen OCA2 v našich chromozomech vedla k vytvoření jakéhosi vypínače, který doslova vypnul schopnost vytvářet hnědé oči,“ vysvětluje profesor Hans Eiberg z oddělení buněčné a molekulární medicíny kodaňské univerzity. Zmíněný gen OCA2 kóduje takzvaný protein P, který se podílí na produkci melaninu, pigmentu, jenž dodává vlasům, očím i pokožce barvu.

Modroocí lidé a hnědé oči

Zabarvení duhovky tedy určuje množství melaninu. Zelenoocí lidé mají tohoto pigmentu výrazně méně než jedinci hnědoocí. Naopak mezi modrookými a hnědookými jedinci již rozdíl v množství pigmentu tak výrazný není. Podle vědců mají modroocí lidé v genech hnědé oči – jejich vytvoření je však vypnuto.

modroocka

Za modrýma očima stojí genetická mutace.


„Všichni zdědili stejný vypínač na stejném místě ve své DNA. Z toho můžeme usoudit, že všichni modroocí lidé jsou spojeni stejným předkem,“ potvrzuje profesor Eiberg. Tuto odvážnou teorii Eiberg se svým týmem potvrdil v desetiletém genetickém výzkumu, který probíhal od roku 1996.

Modré oči jsou důkazem toho, že příroda neustále přebírá lidský genom, vytváří genetický koktejl lidských chromozomů a zkouší různé obměny.

V něm zkoumal mitochondriální DNA a porovnával barvu duhovky jedinců s modrýma očima v různých zemích – například v Jordánsku, Dánsku a Turecku. U všech zkoumaných se potvrdila tatáž velmi specifická genetická mutace.

Příroda si hraje... 

Přestože má slovní spojení „genetická mutace“ pejorativní nádech, není podle vědců změna hnědé barvy očí na modrou ani pozitivní, ani negativní. Jedná se jen o jednu z několika mutací, mezi něž patří například i barva vlasů, plešatost nebo pihy, které ani nezvyšují, ani nesnižují šance člověka na přežití.

Jak dokládá Eiberg: „Modré oči jsou důkazem toho, že příroda neustále přebírá lidský genom, vytváří genetický koktejl lidských chromozomů a zkouší různé obměny.“ Zda se časem dočkáme dalších barev duhovky, ale vědci odhadovat nechtějí.

Související…

Hackněte svou genetiku - pro lepší stav těla i mysli
Táňa Urbanová

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...