fbpx

Chcete zlepšit váš intimní vztah? Receptem není ani tak sex, ale spíš komunikace 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Terapeutka radí, jak si dlouhodobě udržet zdravé partnerství. Základem je sdílení pocitů obou partnerů

Zveřejněno: 1. 1. 2022

Některé páry působí i po desítkách let tak zamilovaně, jako by se oba partneři potkali před pár týdny. Jiné už po několika letech vztahu působí, že žijí své životy odděleně. Není to ani tak silnou chemií, ani vytrvalým vášnivým sexuálním životem. Intimita u dlouhodobých vztahů přežívá hlavně díky vhodně zvolené komunikační strategii.

Pocity intimity a blízkosti sblíží pár v těžkých časech a pomohou partnerům vzkvétat, když je vše v pořádku, popisuje na stránkách Psychology Today vztahová terapeutka Isadora Almanová. Jedním ze způsobů, jak si ve svém vztahu vytvořit intimitu, je vzájemné sdílení vašich myšlenek a pocitů a následné reagování na ně takovým způsobem, abyste se oba cítili dobře. Být citlivým partnerem a zároveň mít pocit, že váš protějšek zase reaguje na vás, je opravdu jádrem dobré komunikace a blízkosti. Vědět, že vám partner rozumí, je důležitější než cokoliv jiného.

Sdílení myšlenek

Prvním krokem je snaha sdělovat vlastní nápady i pocity vašemu partnerovi. Ty se přitom nemusí vždy týkat vašeho vztahu. Mělo by jít o to, že spolu navzájem sdílíte myšlenky, které vám přes den běží hlavou. Možná si myslíte, že hloupé video, které jste viděli online, nestojí za zmínku, ale pokud budete mít čas sdílet ho s vaším partnerem, vytváříte něco, co vás spojuje dohromady. Jestliže se neobtěžujete informovat svou polovičku o vašem dni, dobrém nebo špatném, začnete žít velmi odděleně, a tím si spíš než intimitu vytvoříte odstup.

Máte frustrující rozhovor s vaším šéfem? Vyběhněte ven, zavolejte partnerovi a podělte se s ním o své pocity.

Neméně důležité je, abyste se ujistili, že jste připraveni poslouchat, když vám partner chce něco říct. Při konverzaci se nedívejte na telefon ani neříkejte, že nemáte čas. Místo toho využijte fakt, že s vámi partner něco sdílí, jako způsob, jak k sobě mít blíž.

Komunikace na dálku 

Pochopitelně, že asi nemáte čas povídat si vzájemně o vašich dnech celé hodiny. A jsou i situace, ve kterých můžete být příliš zaneprázdněni. Důležité ale je si čas na partnera někdy udělat. Ideální je komunikace tváří v tvář, pokud však trávíte většinu svého dne od sebe, můžete budovat intimitu po celý den i přes telefon, smsky, e-maily nebo online chat.

Dalším krokem k budování intimity je umět reagovat, když se vám partner s něčím svěří.

Zaujal vás článek, nad kterým musíte přemýšlet? Pošlete ho svému partnerovi a napište mu, proč se vám líbil nebo naopak nelíbil. Slyšíte v rádiu cestou do práce svou oblíbenou píseň? Přepošlete své polovičce odkaz a zeptejte se, co si o ní myslí. Máte frustrující rozhovor s vaším šéfem? Vyběhněte ven, zavolejte partnerovi a podělte se s ním o své pocity.

Správná reakce

Dalším krokem k budování intimity je umět reagovat, když se vám partner s něčím svěří. Buďte k němu citliví, neodbuďte ho slovy „nemám čas“ a projevte o něj zájem. Zapojte se do hovoru, a pokud něčemu nerozumíte, ptejte se. Důležité je nejen slyšet jeho slova, ale doopravdy pochopit, co vám říká i jak to myslí.

Související…

Jak protáhnout dlouhotrvající vztah? Zapojte elastické pouto, radí terapeutka
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...