fbpx

Metoda se zatím testuje. Vědci neví, co se stane, když zub tělo odmítne. Obávají se zdravotních komplikací

Zveřejněno: 10. 10. 2020

Profesor Jeremy J. Mao z Kolumbijské univerzity v USA přišel na způsob, jak nechat narůst pacientovi nové zuby i poté, kdy mu ty druhé už vypadaly. Pokud by se tato metoda uchytila v praxi, mohli bychom zapomenout na zubní náhrady a na nálezy zubních protéz ve skleničkách.

Profesor Jeremy J. Mao tvrdí, že je možné si „vypěstovat“ třetí zuby v jakémkoli věku. Technologie je založená na pěstování nového zubu přímo v alveolu, což je lůžko v čelisti, které drží kořen zubu. Jeremy J. Mao vyrobil z přírodních materiálů zub a vložil do něj stimulátor růstu. Tento „zárodek zubu“ poté zavedl pokusnému zvířeti do prázdné jamky. V průměru po devíti týdnech živočichům vyrostly zuby, které se ideálně spojily s okolním vazivem.

Přirozeně a levně

Podle Maovy metody se má do čelisti pacienta implantovat forma z kompatibilních polymerů s množstvím kanálků zaplněných látkami, které budou stimulovat růst buněk. Tyto faktory pak umožní vlastním kmenovým buňkám pacienta produkovat tkáň zubu, a to v přesně určeném tvaru, čímž vznikne plnohodnotný zub.

Dentální implantáty jsou považovány za jednoduchý a účinný způsob, jak nahradit chybějící zub.

„Rozhodujícím faktorem při vývoji regenerace zubů je najít cenově efektivní přístup, který bude vhodný i pro pacienty, kteří si zubní implantáty nemohou dovolit, nebo pro ně nejsou vhodné,“ říká doktor Jeremy J. Mao.

Náhrada za implantáty?

Dentální implantáty jsou považovány za jednoduchý a účinný způsob, jak nahradit chybějící zub. Bohužel však mohou způsobovat určité problémy a komplikace. Například je vaše tělo může odmítnout nebo způsobí infekci, takže je pak nutné implantáty vyjmout.

Nová metoda profesora Jeremy J. Maa se každopádně jeví jako nejschůdnější řešení. Než bude ale řádně otestována, musíme si vystačit s vlastními zuby, nebo s tím, co nám po nich zbude.

Související…

Čtyři recepty na DIY domácí zubní pastu
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: DavidWolfe.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...