fbpx

Učíte se novou věc? Zbytečný perfekcionismus vám ji lehce znechutí 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Máte novou zálibu a chcete hned špičkové vybavení a dokonalost provedení? Pozor, ať vás vaše touha po dokonalosti neodradí ještě dřív, než pořádně začnete

Zveřejněno: 26. 3. 2023

Jaro je perfektní čas, jak restartovat svůj život, vybočit se zajetých kolejí a vyzkoušet něco nového. Ať už se ale učíte lyžovat, hrát na kytaru nebo mluvit francouzsky, půjde vám to mnohem lépe, když nebudete dělat následujících pět věcí.

1. Nakupujete to nejlepší vybavení

Pokud chcete začít chodit na túry, nepotřebujete nejlepší batoh, nejznačkovější boty nebo nejdražší trekové hole z titanu. Stačí jen obout pohodlné botasky, do batohu hodit láhev s vodou a vyrazit. Samozřejmě se na internetu dočtete, že musíte mít tohle a tamto, nicméně věřte, že je to hloupost. Tedy rozhodně ne hned na začátku, když vlastně ani nevíte, jestli vás nové hobby bude opravdu bavit. Takže než abyste měli sklep plný krámů, za které jste utratili majlant a využili je dvakrát, v klidu si počkejte. Začít se dá i s málem.

Být v něčem naprosto otřesný, je důležitý krok k tomu, abyste byli jen špatní, což může vést k tomu, že budete v něčem docela dobří. A to už jsou fajn vyhlídky, ne?

2. Předpokládáte, že budete okamžitě expert

Být začátečník, to je většinou dost na prd. Nicméně pokud chcete být v něčem dobří, vyžaduje to chtě nechtě hodně praxe, času a odhodlání. Nebudete lyžovat jak profík, když poprvé sesednete z lanovky na vrcholu kopce. Nebudete z ničeho nic umět zpívat, když vám poprvé zapnou karaoke. Nezahrajete bezchybně sonátu, když poprvé usednete k pianu. Prostě to přijměte. Ale nezapomínejte, že být v něčem naprosto otřesný, je důležitý krok k tomu, abyste byli jen špatní, což může vést k tomu, že budete v něčem docela dobří. A to už jsou fajn vyhlídky, ne?

3. Očekáváte od sebe nemožné

Toto souvisí s předchozím bodem. Možná se snažíte sobě samému namluvit, že naučit se hrát na kytaru přece nemůže být tak těžké. Tak jak je možné, že vám to pořád nejde? Potíž je v tom, že ono to ve skutečnosti opravdu těžké je. Až postupem času se vše zjednoduší. Hlavně to nevzdávejte. Místo toho oslavujte malá vítězství a odpusťte si selhání. Žádný učený z nebe nespadl a vy s největší pravděpodobností nebudete výjimkou.

Než abyste měli sklep plný krámů, za které jste utratili majlant a využili je dvakrát, v klidu si počkejte. Začít se dá i s málem.

4. Neřeknete si o pomoc

Samoučení je jistě krásná věc, nicméně pokud jste v něčem opravdu nováček, bývá fajn, pokud vám někdo ukáže, jak na to a čeho se případně na začátku vyvarovat. Samozřejmě je krásné si na vše přijít sám, nicméně tahle taktika může být i kontraproduktivní. Pak totiž strávíte hromadu času s prkotinou, která vám nejde a zbytečně vás frustruje. Přitom si kolikrát stačí třeba pustit video na YouTube.

5. Dáváte tomu příliš

To zná jistě mnoho z nás – zaměříte se na novou zálibu až moc a obětujete jí hromady času a energie. To je jistě na jednu stranu dobré, nicméně pozor, ať to nepřepálíte a nevyhoříte. Toto riziko hrozí zejména u fyzicky náročnějších aktivit. Zkrátka pamatujte, že ani Řím nepostavili za den.

Související…

Nudíte se? Zkuste koníčky, které se můžete naučit na síti
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Lifehacker.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...