fbpx

Sex s ex je ruská ruleta v ložnici. Za chvilky nostalgie můžete draze zaplatit 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Udržování kontaktu s bývalým partnerem či partnerkou může mít svá pro i proti. Vždy byste se měli ujistit, že vám porozchodový sex víc pomáhá než ubližuje

Zveřejněno: 19. 1. 2024

Ozval se vám váš bývalý partner a vám se vybavily všechny ty hezké chvilky, co jste spolu prožili. Láká vás pomyšlení na to, že byste si některou z těch intimních zopakovali? Možná se vám vkradlo na mysl i to zpropadené: „Co když…“ Není divu, vyhlídka sexu s ex je lákavá, už jenom proto, že se tak dobře znáte. Táhnout zpět vás ale mohou i nevyřešené otázky nebo nezklidněné emoce.

Jít do toho, nebo raději ne? Na to je těžké odpovědět. Následky budou u každého jiné. Záleží na vás i na vašem bývalém partnerovi. Pro někoho je snadné jít dál, pro jiného méně. Proto než skočíte do postele se svou bývalou láskou, promyslete si dobře všechna pro i proti.

Proč chutná zakázané ovoce nejlépe?

Když se nad tím zamyslíte, touha po sexu s ex partnerem je svým způsobem paradoxní: když se k sobě tak dobře hodíte, proč jste spolu nezůstali?

Studie o psychologii rozchodů z roku 2020, realizovaná výzkumníky z Tulane University v New Orleans na 212 vysokoškolských studentech a studentkách, odhalila tři hlavní motivace, které lidi vedou k sexu se svými bývalými partnery:

  • snaha o udržení vztahu
  • ambivalence neboli rozporuplnost ve vlastních pocitech, kdy člověk neví, zda chce vztah udržet, nebo se rozejít
  • a hédonismus, jinými slovy touha po slasti, kdy neřešíte, jestli jde o bývalého partnera, nebo o kohokoliv jiného.

Stejná studie však ukázala, že muži a ženy mají k porozchodovému sexu velmi odlišné důvody: Muži mají většinou tendenci věnovat se sexu s ex z ambivalentních a hédonistických důvodů, zatímco ženy se k němu uchylují spíše ze snahy o udržení vztahu. To znamená, že si udržují nostalgii po svém bývalém partnerovi a kvalita nebo hodnota samotného sexu pro ně nehraje takovou roli.

Pozor na rozdílné motivace

Sex po rozchodu může fungovat jako pomyslná zadní vrátka, je ale třeba myslet na to, jaké dopady to má na vaše emoce, a to především v případě, že se motivace každého z vás liší. Pokud nedochází k oživení ničeho dalšího, co mezi vámi kdysi bylo, můžete se po čase začít cítit zneužití, a to i přesto, že jste do toho šli dobrovolně.

Touha po vzájemné blízkosti, nostalgie, osamělost nebo nízké sebevědomí mohou být hnacími silami, které vás táhnou do starých zajetých kolejí, ale o kvalitě samotného sexu příliš nevypovídají. Mohou vést k tomu, že se sice na chvíli budete cítit lépe, jenže o něco později na tom budete o dost hůře.

Zkuste sami sebe otestovat tím, že si představíte, jak byste se cítili v případě, kdy by ten druhý začal chodit s někým jiným. Možná si v tom okamžiku uvědomíte, že jste spíše v roli přechodného milence či milenky než na cestě zpátky k sobě.

Touha po vzájemné blízkosti, nostalgie, osamělost nebo nízké sebevědomí mohou být hnacími silami, které vás táhnou do starých zajetých kolejí, ale o kvalitě samotného sexu příliš nevypovídají. Mohou vést k tomu, že se sice na chvíli budete cítit lépe, jenže o něco později na tom budete o dost hůře. Jak tedy rozlišit neškodnou zábavu s někým, s kým máte společnou historii a chemii, od životního omylu? Dejte si na misku vah klady a zápory, které vám udržování kontaktu s bývalým partnerem přinese.

Klady

  • Oživení bývalého vzplanutí může zmírnit negativní emoce a křivdy, které k dané osobě cítíte. Bez ohledu na to, kdo rozchod způsobil, bývá toto těžké rozhodnutí provázené určitým smutkem, který můžete zmírnit právě příležitostným zábavným setkáním. Možná tak dokážete posílit vřelost a láskyplné pocity, jež jste k sobě chovali.
  • Pokud vám sex během vztahu vyhovoval a ani jeden z vás se neposunul k někomu jinému, můžete v něm pokračovat i po rozchodu a cítit se bezpečně a příjemně. V případech, kdy rozchod proběhne na přátelské úrovni, to tak může fungovat k vzájemné spokojenosti.
  • Porozchodový sex by vám také mohl pomoci lépe pochopit, proč vztah skončil, a ukázat, že zatímco tento fyzický aspekt fungoval dobře, jiná hlubší emoční spojení naopak ne. Toto uvědomění může vést k tomu, že i touha po sexu nakonec také vyšumí.

Zápory

  • Zatímco pro jednoho z vás může sex probíhat bez hlubší citové vazby, pro toho druhého to stále může být silně emocionální záležitost a ve výsledku to tak může vést k ještě většímu zraňování.
  • Je potřeba si uvědomit, že pravděpodobnost, že se podaří vztah tímto způsobem spravit, je nízká. V případě, že se rozhodnete pro nezávazný sex, měli byste si vyjasnit pravidla: Jak často? Kdy a kde? Kdo to může iniciovat? Můžete se scházet i s jinými lidmi? Pokud ano, jak budete řešit otázku bezpečného sexu?
  • Udržování kontaktu s ex partnery může být jen náplastí, která vám brání posunout se dál. Ano, může to být zábavné a uklidňující, ale někdy je prostě lepší tu „náplast“ rychle strhnout a nechat ránu v klidu zahojit.

Související…

Mluvte s dětmi o expartnerovi v dobrém. Prospějete jejich psychice
Olivie Doleželová

foto: Shutterstock , zdroj: Body and Soul

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...