fbpx

Také jste si při sledování seriálu Wednesday hráli na psychology a hádali, jakou poruchou dcera Addamsových trpí? Přečtěte si názor psychologa

Zveřejněno: 16. 2. 2023

V původních filmech bylo Wednesday asi pět let. Když se objevila na obrazovce, bylo to většinou se zlověstným úsměvem na tváři a bezhlavou panenkou Marií Antoinettou, kterou měla vždy u sebe. V novém seriálu společnosti Netflix je Wednesday vykreslena jako outsider, který nemá příliš štěstí na vztahy s lidmi ve svém okolí. Na sociálních sítích se proto objevily názory, že by mohla trpět autismem.

Pokud bychom se na Wednesday podívali pohledem psychologa, mohli bychom říci, že její postava vykazuje řadu chování, které lze považovat za agresivní, sadistické a výstřední. Vzpomínáte si například, jak Wednesday ráda mučila svého malého bratra Pugsleyho? 

Porucha osobnosti skupiny A

Americká psychiatrická asociace dělí poruchy osobnosti do tří skupin. Podle psychologa Gorky Jimenéz Pajarese by Wednesday, vzhledem k jejímu podivínskému a excentrickému chování, nejlépe zapadala do skupiny A. Lidé z této skupiny mají obvykle problém s navazováním vztahů z důvodu jejich vyhýbavosti a nejistému chování. Jsou to spíše introverti, bývají emočně chladní a nespolečenští, což jsou všechno charakteristiky, které seriálové Wednesday odpovídají.

Schizotypní porucha osobnosti spočívá v dominantním vzorci sociálních i interpersonálních deficitů, projevujících se v blízkých vztazích. Nemocní mohou vykazovat excentrické chování a dochází u nich ke kognitivním a percepčním zkreslením.

Dělá jí problémy tělesná intimita a často se ve společnosti druhých cítí nepříjemně. Přestože dává najevo, že ji nedostatek bližších vztahů v jejím životě vadí, chová se někdy, jako by po žádném intimním kontaktu ve skutečnosti vůbec netoužila. Wednesday se vyjadřuje extravagantně, ale souvisle a to, co říká, dává smysl. Kvůli vztahovým problémům trpí osamělostí a sociální úzkostí. Nedostatek kontaktu s ostatními lidmi způsobil Wednesdayino zvláštní myšlení a mluvu.

Lidé s poruchou osobnosti skupiny A mají často v rodině příbuzného, kterému byla diagnostikovaná schizofrenie, jejich porucha je ale obvykle menšího rozsahu a má menší dopad na každodenní fungování. Typicky trpí takzvanou schizotypní poruchou. Platí to i v případě Wednesday?

Schizotypní porucha

Americká psychiatrická asociace uvádí, že tato porucha osobnosti spočívá v dominantním vzorci sociálních i interpersonálních deficitů, projevujících se v blízkých vztazích. Nemocní mohou vykazovat excentrické chování a dochází u nich ke kognitivním a percepčním zkreslením. Podle Diagnostického a statistického manuálu duševních poruch se lidé s touto poruchou vyznačují:

  • neobvyklými percepčními zážitky (například slyší hlasy)
  • zvláštními přesvědčeními o tom, že události mají svůj vlastní význam
  • sklony věřit v magii, jasnovidectví nebo telepatii
  • specifickou mluvou a myšlením
  • podezíravostí a paranoiou
  • nesourodými a omezenými emocemi
  • výstředním chováním a zjevem
  • nedostatkem blízkých přátel
  • nadměrnou sociální úzkostí
  • potížemi s empatií

Podle Pajarese Wednesday schizotypní poruchou osobnosti opravdu trpí. Ta obvykle začíná v rané dospělosti. Bohužel, pokud jde o léčbu, v současné době neexistuje dostatečný výzkum týkající se účinných terapií. 

Související…

Abeceda patologických antagonistů: Proč je lepší se těmto lidem obloukem vyhnout?
Michal Švehla

foto: Shutterstock , zdroj: Exploring your mind

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...