fbpx

Toužíte po dítěti? Tato strava podporuje ženskou i mužskou plodnost 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Když přijde řeč na otěhotnění, řeší se ovulační cykly, počet spermií, psychika atd. Podle vědců by se mělo zohlednit ale i to, co jíme

Zveřejněno: 5. 1. 2023

Nová studie australské Monash University se zabývala souvislostí mezi neplodností, záněty a možností léčby prostřednictvím speciální diety. Na spojitost mezi záněty a neplodností upozorňovalo již několik výzkumů, z jejichž výsledků vyplynulo, že zánět v těle (imunitní reakce organismu na poškození tkáně) může mít vliv na ovulaci a produkci hormonů, a kromě toho je také spojen s endometriózou.

Existují sice léky, které zánět léčí, ty ale často nelze užívat dlouhodobě. Vědci se proto zaměřili na několik typů stravování a zkoumali, jakou roli by potraviny, které jsou jejich součástí, mohly při léčbě zánětu a tedy i při zvyšování šancí na otěhotnění hrát.

Stravujte se jako u moře

Podrobně se zaměřili na středomořskou kuchyni. Ta je založena na rostlinné stravě a obsahuje velké množství tuků prospěšných srdci, velké množství ovoce, zeleniny, fazolí a čistých bílkovin, včetně jogurtu, ryb nebo vajec. Tu a tam se v ní objeví i trocha červeného masa, ale spíše výjimečně. Dr. Evangeline Mantziorisová, spoluautorka studie a ředitelka programu Nutrition and Food Sciences na University of South Australia, uvedla, že výsledky jejich zkoumání jsou velmi slibné.

Dodržováním protizánětlivé diety – stravy, která obsahuje hodně polynenasycených nebo „zdravých“ tuků, flavonoidů (obsažených například v listové zelenině) a omezené množství červeného a zpracovaného masa – můžeme zlepšit plodnost.

„Výzkumy ukazují, že zánět může ovlivnit plodnost mužů i žen, ovlivňuje kvalitu spermií, menstruační cyklus a schopnost uhnízdění vajíčka. V této studii jsme proto chtěli zjistit, jak může strava, která snižuje zánět – například ta středomořská –výsledky plodnosti zlepšit,“ uvedla v prohlášení.

„Povzbudivé je, že jsme nalezli konzistentní důkazy o tom, že dodržováním protizánětlivé diety – stravy, která obsahuje hodně polynenasycených nebo ,zdravých‘ tuků, flavonoidů (obsažených například v listové zelenině) a omezené množství červeného a zpracovaného masa – může zlepšit plodnost.“

Ve studii se uvádí, že s neplodností se na celém světě každoročně potýká až 48 milionů párů. Středomořská strava samozřejmě nebude řešením pro páry, které se na své cestě za početím potýkají s dalšími komplikacemi, ale pokud je vše v pořádku a jen „se prostě nedaří,“ mohlo by to být skvělé řešení.

Související…

Nebezpečí ultrazpracovaných potravin: Jejich konzumace vyvolává záněty
Tereza Hermochová

 

foto: Shutterstock , zdroj: Body and Soul

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...