fbpx

Jak utnout gaslighting? Sbírejte důkazy a svěřte se druhým 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Máte podezření, že musíte jednat s gaslighterem? Zde je šest tipů, jak se proti této zákeřné manipulační metodě bránit

Zveřejněno: 2. 1. 2023

Potvrzeno: Gaslighting se stal jedním z nejzásadnějších slov roku 2022. Éra dezinformací, internetových trollů a deepfakes je bohužel úrodnou půdou i pro tento druh psychického nátlaku. Bez obav. Dáme vám do rukou účinné zbraně, s nimiž skryté manipulátory odhalíte a zastavíte hned na začátku.

„Zase jsi to ztratil/a? Zamysli se nad sebou.“

I tak může gaslighting vypadat. Jde o druh psychického nátlaku, při kterém manipulátor zpochybňuje zdravý úsudek oběti. Proč? Pro svůj osobní profit a mocenskou převahu. Přece nepřizná, že danou věc ztratil nebo zničil sám. Výhodnější je svalit vinu na vaši špatnou paměť a nepořádnost. Pokud je gaslighting součástí dlouhodobého toxického vztahu, oběť postupně ztrácí sebedůvěru v sebe sama.

Je to opravdu gaslighting?

Před bojem s manipulátorem se nejdřív ujistěte, že jde opravdu o gaslighting. Lidé jsou často přesvědčení o své vlastní pravdě, ale opačný názor nutně neznamená manipulaci. I když je nám servírován kriticky. Při podezření na gaslighting tak kromě slovních útoků domnělého manipulátora naslouchejte i svým vnitřním pocitům:

  • Často o sobě ve vztahu pochybujete?
  • Cítíte se zmateně a přecitlivěle?
  • Máte pocit, že se neustále za něco omlouváte?
  • Nechcete se o svém vztahu bavit ani se svými přáteli, protože jde o nepříjemné téma?

Pokud na jednu či více otázek odpovíte ano, zbystřete. Více o tom, jak gaslighting můžete rozpoznat, se dozvíte v tomto článku. Nyní už se pojďme podívat na to, jak si s ním poradit.

1. Vezměte si čas

Pokud jsou vám tyto pocity důvěrně známé, zatím s ničím nepospíchejte. Ano, je to náročné zhruba jako cvičit jógu na rušné křižovatce, protože mysl doslova přetéká všemi možnými pocity. Vztek, hněv, lítost, strach, …to vše je zcela v pořádku!

Přistihli jste manipulátora při gaslightingu? Nehádejte se. Většinou neustoupí, naopak přidá další polínka do ohně, aby vás v následném emočním vypětí zlomil. Mnohem lepší je dát si v tomto okamžiku pauzu. „Nechci dělat unáhlené závěry. Vraťme se k tomuto tématu později, potřebuji o tom víc popřemýšlet o samotě.“

2. Sbírejte důkazy

Vytvořte si screeny obrazovky se zraňujícími zprávami, které byste za běžných okolností nejraději vymazali. Ukládejte si i manipulativní e-maily nebo třeba vzkazy na stole. Napište si přehled psychického nátlaku v poslední době, nejlépe s konkrétními daty a důsledky tohoto jednání pro obě strany.

3. Mluvte o svých pocitech

Pokud si manipulátor něco vyloženě nepřeje, je to upřímná oboustranná komunikace. Upřímnost může být také jeden z nejsilnějších prostředků, jak s gaslightingem zatočit jednou provždy. V jakékoliv situaci máte právo na svůj vlastní názor a pocity.

„Zraňuje mě, když mi říkáš, že nemám žádné opravdové přátele. Ve skutečnosti drží při mně, ale nemám na ně kvůli našemu vztahu tolik času, kolik bych chtěl/a.“

Překonejte rozpaky a svěřte se svým přátelům nebo kolegům, na které je spoleh. Nepřesvědčujte je jen o své pravdě. Spíš je požádejte, aby váš vztah s gaslighterem pokud možno nestranně sledovali a dali vám svou zpětnou vazbu. Získáte díky nim další pohled na věc.

4. Držte se své verze události

Každý z nás si určité události vybavuje jinak. Byli jste s přáteli na večírku, kde se váš partner opil a slovně napadal ostatní? Nejspíš se jednotlivé verze budou lišit v detailech. Kdo měl jakou barvu košile a kdo přišel poslední, však není vůbec podstatné. Hlavní incident si ale nejspíš budou pamatovat všichni stejně. Přesvědčuje vás partner o tom, že jste to byli vy, kdo se ve společnosti znemožnil? Jasný gaslighting!

Co s tím? Vyhněte se zbytečnému konfliktu. „Vypadá to, že si věci pamatujeme úplně jinak. Nechci se o tom ale teď zbytečně hádat.“

5. Dobijte si baterky

Gaslighting vysává obrovské množství energie. Kde ji načerpat? Soustřeďte se na věci, které vás baví. Vymezte si čas jen na své záliby, nebo si najděte nové. Tančete, cvičte jógu, seznamujte se s novými lidmi na kurzu improvizace.

6. Vyhledejte profesionální pomoc

Někdy může nabrat gaslighting i formu těžkého emocionálního trýznění. Nepodceňujte situaci. Cítíte se bojem s neustálou lží zcela vysílení? Bojíte se o své psychické nebo fyzické zdraví? Potom je za pět minut dvanáct pro vyhledání psychologa nebo psychoterapeuta, kteří vás ze začarovaného kruhu psychického násilí vyvedou.

Znamená gaslighting definitivní tečku za vztahem? Pokud jde o dlouhodobý nátlak, bývá rozchod často jediná cesta ven. Někdy ale gaslighting „uklouzne“ i v harmonickém vztahu, a to nejen partnerském. Často se totiž promítá i do výchovy našich dětí.

„Já že jsem před chvílí snědla tvou čokoládu od babičky? To jsi asi špatně viděl!“

„Jsi zlobivý protiva, říkají to o tobě úplně všichni ve školce…“

Poznáváte se? Skvěle! Vědomá pozornost je totiž první krok, jak s gaslightingem bojovat. Ať už stojíte na jakékoliv straně.

foto: Shutterstock, zdroj: Healthline.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...