fbpx

Jak si připravit šťastný důchod? Buďte praktičtí a předvídejte 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Příprava na stáří by měla probíhat během většiny našeho života. A není to jen o penzijním spoření. Myslet bychom měli i na další životní oblasti, jako jsou vztahy, bydlení či zdraví

Zveřejněno: 4. 12. 2022

V mládí máme tendenci pohlížet na stáří jako na vzdálenou budoucnost, která se nás netýká. Často si ani nechceme připustit, že i nás jednou čeká. Je to proto, že senioři jsou u nás vnímáni negativně, jako nemocní lidé s nedostatkem financí. Pravdou ale je, že to tak vůbec být nemusí, a je jen na nás, jaký si podzim svého života uděláme. Když na něj začneme myslet včas, může se stát tím nejhezčím obdobím, protože konečně budeme mít dostatek času na své zájmy a blízké. Na co tedy včas myslet?

Emoce stranou

Finanční stránka je v tématu přípravy na stáří asi nejčastěji diskutované téma. I z toho důvodu si více jak 4, 4 miliony Čechů dobrovolně spoří na důchod. Je to určitě rozumné řešení s ohledem na to, že většině z nás penze pokryje jen 60 % z naší ideální představy o příjmu ve stáří. U mladších generací je také v oblibě investování do akcií, dluhopisů nebo nemovitostí.

Finance však zdaleka nejsou jedinou důležitou oblastí. Někteří lidé v oblasti přípravy na stáří například zapomínají na to, že jejich současný byt nemusí být pro ně vhodný i v penzi. Přitom naprostá většina starších jedinců si přeje i podzim života prožít v domácím prostředí. Je pochopitelné, že vidina stěhování nikoho neláká. Chceme zůstat tam, kde jsme strávili celý život, vychovali děti, máme plno vzpomínek, nebo se nám prostě jen nechce vzdát toho krásného podkrovního mezonetového bytu s výhledem, na který jsme sotva nedávno splatili hypotéku. Sice je v pátém patře bez výtahu, ale vždyť jsme za ta léta získali fyzičku a vyjít těch pár schodů nám nedělá problém.

Samozřejmě jsou senioři, kteří nemají ani v 90 letech žádná fyzická omezení, ale přeci jen je lepší počítat v tomto případě s horší variantou a otázku bydlení vyřešit včas ještě před důchodem, dokud nám síly i finanční situace změny umožňují. Zdravotní stav se nám vinou úrazu může rychle změnit a nikdo z nás asi nechce být vězněm svého vlastního bytu.

Bezpečí na prvním místě

Největší překážkou bývají schody. Volte proto byty v přízemí, nebo v domech s výtahem. Pokud máte vícepatrový rodinný domek, je vhodné myslet na to, aby nejdůležitější místnosti, jako je kuchyň, koupelna a ložnice, byly v přízemí.

Nejvíce úrazů se stává v koupelně, zvažte proto instalaci madel na stěny, nebo umístěte nábytek tak, aby mohl v případě potřeby sloužit jako vhodná opora. Na podlahu se vyplatí investovat do protiskluzové dlažby a tu umístit především do sprchového koutu. Ten by měl být na úrovni podlahy, bez schodů či vaničky, aby se do něj dobře vstupovalo. Pokud se nechcete vzdát vany a relaxačních koupelí, pořiďte si vanu s bočními dvířky. 

Ve stáří potřebujeme mít i dobré přátele. Ti se ale v pozdním věku hledají obtížněji než v mládí.

Také odstraňte v bytě prahy, přes které se často zakopává a navíc brání jízdě na vozíku. Pro staré lidi nejsou vhodné ani koberce s vysokým chlupem. Všechny koberce by pak měly být dobře přilepené, aby se o ně při chůzi nezachytávala noha.

Při koupi sedacího nábytku myslete na to, aby měl vhodnou tvrdost a výšku, ze které se dobře vstává, a ideálně opěrky, o které se budete moct při zvedání opřít.

Vztahy nad zlato

Stáří je obdobím, kdy více než kdy dříve potřebujeme pomoc okolí. Těmi, kdo se ve většině případů o seniory starají, jsou jejich děti. Mějte to na paměti, až budete příště chtít své ratolesti vyčinit za pozdní příchod nebo nevynesený koš.

Rodina ale nestačí. Vzhledem k tomu, že my i naše děti budeme s největší pravděpodobností fungovat na principu sendvičové rodiny, nemůžeme očekávat, že naše sociální potřeby naplní jen oni. K tomu potřebujeme mít i dobré přátele, kteří se ale ve stáří hledají obtížněji než v mládí. Jejich počet se s věkem navíc snižuje. Je to dané tím, že v době, kdy většinově žijeme v manželství a staráme se o děti, nemáme na přátele tolik času. Ve stáří pak osamělostí trpí každý druhý člověk nad 80 let.

Několik studií přišlo se zjištěním, že zdravé sociální vazby mají pozitivní dopad na naše zdraví a prodlužují nám život. Platí to i v případě manželství. Lidé, kteří žijí v dlouhotrvajícím partnerském vztahu, se dožívají vyššího věku než ti, kteří dávají přednost single životu. Pečujte proto o své blízké během celého života a najděte si čas na skleničku s přáteli, ať se ve stáří nespoléháte jen na spolucestující v MHD.

Zdravé tělo, zdravý duch

Mnoho z nás má asi stáří spojené s nemocemi a bojíme se, že většinu volného času strávíme v čekárnách lékařů. Jediní, kteří můžou udělat něco proto, aby to tak nebylo, jsme ale my a měli bychom s tím začít co nejdřív. 

Dbejte na zdravý životní styl. Na rozdíl od našich rodičů a prarodičů nemáme omezený výběr v nabídce potravin a můžeme jíst v podstatě cokoliv. Jezte proto zdravě a vyváženě. Jednostranná strava v kombinaci s přejídáním a nedostatkem pohybu je jedním z rizikových faktorů mnoha nemocí. Dalšími jsou samozřejmě alkohol, kouření a další návykové látky.

Nezapomínejte ale také na svou duševní pohodu i ta má velký vliv na celkové zdraví organismu. Snažte se proto vyvarovat nadměrného stresu, a to v pracovním i osobním životě. Skvělým způsobem jak se odreagovat může být třeba pohyb, nejlépe na čerstvém vzduchu.

A konečně: udělejte si na své zdraví čas a choďte pravidelně na preventivní prohlídky. My Češi jsme v tomto ohledu velmi nezodpovědní, na kontroly chodí pravidelně jen 25 % z nás. 

Související…

Vědci radí ženám: Chcete-li být ve stáří šťastnější, v produktivním věku pracujte
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...