fbpx

Může užívání marihuany zvýšit kreativitu? Odborníci přišli s novými poznatky 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Lady Gaga, Quentin Tarantino, Steve Jobs i mnoho dalších tvrdí, že kouření marihuany navyšuje kreativitu. Vědci se nyní snaží zjistit, zda tomu tak skutečně je

Zveřejněno: 18. 11. 2022

„Kouření trávy“ bývá často spojováno s pozitivním dopadem na výši kreativity. V uplynulých letech proběhla celá řada studií a výzkumů, které se pokoušejí spojitost mezi užíváním marihuany a kreativitou jedince osvětlit. Výsledky jsou však nejednoznačné.

„Účinek marihuany a hašiše umím nejlépe popsat tak, že se po nich cítím uvolněný a kreativní.“ Autorem této věty není nikdo jiný než zakladatel Apple a jeden z technologických průkopníků naší doby Steve Jobs. A Jobs nebyl zdaleka jedinou významnou osobností, která veřejně vyzdvihla pozitivní dopady konopí na kreativitu. S podobným přístupem se můžeme setkat i u mnoha úspěšných hudebníků, herců, spisovatelů nebo jiných umělců a tvůrců.

Svou náklonností k marihuaně se netají například ani zpěvačky Miley Cyrus nebo Lady Gaga. „Pro mě jako umělce to má takový sladký startovací efekt. Když si potřebuju udělat jasno, vykouřím jointa,“ nechala se slyšet Gaga, která o marihuaně a jejím užívání otevřeně mluví již řadu let.

Z filmového průmyslu pak nemůžeme opomenout světoznámé herce, jako jsou Brad Pitt, Morgan Freeman, Matthew McConaughey, nebo režiséra a scenáristu Quentina Tarantina. Právě v Tarantinově věhlasném snímku Pulp Fiction si může pozorný divák všimnout, že valná většina zobrazených hodin je přetočených na čas 4:20, což je přímý odkaz na marihuanu. I díky tomuto filmu se číslice “420”, která byla až do té doby používána jako kód pro zasvěcené “huliče”, dostala do povědomí širší veřejnosti.

Rozporuplné názory

Názory, že některé aspekty tvůrčího výkonu se po konzumaci marihuany mohou zlepšit, se už dlouhé roky objevují nejen mezi uživateli konopí, ale i mezi vědci a odborníky. Žádnému z nich se však tyto teorie a domněnky nepovedlo zcela jasně potvrdit. Výzkumy a studie z posledních let dokonce spíše naznačují, že užívání většího množství marihuany může mít na kreativitu negativní efekt. S přibývajícími zdroji k tomuto tématu v podobě nejrůznějších výzkumů a literatury tak začíná být jasné, že vědecky ověřit spojitost mezi užíváním konopí a výší kreativity nebude vůbec jednoduché. Anebo dokonce ani úplně možné.

„Když si potřebuju udělat jasno, vykouřím jointa,“ říká Lady Gaga.

Proč tedy tolik lidí zastává názor, že kouření marihuany a s ním spojená změna vnímání může vést k vyšší kreativitě? Podle některých odborníků se může jednat o pouhý pocit, který vzniká právě při intoxikaci. „Konopí vás přiměje si myslet, že vy i lidé kolem vás jsou kreativnější,“ říká profesor Christopher Barnes. „Vypracovali jsme dvě různé studie, jejichž výsledky se v tomto shodují. Naše zjištění bych ale nutně nepovažoval za konečné. Měřit kreativitu při práci v mnoha různých kontextech je pravděpodobně mnohem složitější než u relativně jednoduchých kreativních úkolů, které jsme využili v našem výzkumu. Účinky konopí na kreativitu tak mohou být mnohem komplexnější, než jak jsme zjistili v této fázi výzkumného programu. Budoucí výsledky budou jistě zajímavé a důležité.“

Příliš mnoho proměnných

Podobně na tuto problematiku nahlíží i odborník na vědecké poznatky o konopí Lewis Nelson, který aktuálně působí jako vedoucí katedry urgentní medicíny a oddělení lékařské toxikologie na Rutgers New Jersey Medical School. Podle Nelsona musíme na výsledky nahlížet s rezervou. A to především proto, že jsou závislé na mnoha faktorech.

„Vše záleží na tom, jak formulujete studijní otázku, a také jak vedete statistiku. Pokud byste chtěli ukázat, že marihuana kreativitu nezvyšuje, mohli byste účastníkům například dát marihuanu obsahující vysokou dávku tetrahydrocannabinolu (THC), tedy aktivní látku v rostlině. Mohu vás ujistit, že lidé, kteří dostanou velmi vysokou dávku THC, nebudou kreativní,“ říká Nelson. „Budou velmi ospalí a někteří z nich i paranoidní.“

Konopí vás přiměje si myslet, že vy i lidé kolem vás jsou kreativnější.

Není tedy marihuana jako marihuana. Dříve bylo naprosto běžné kouřit konopí s obsahem okolo 5 procent THC. Dnes díky speciálnímu šlechtění dosahují některé odrůdy až 30 procent aktivní látky. Rozdíl mezi účinkem na tělo je pak značný. Jak uvádí Nelson, marihuana s vysokým obsahem vás může naprosto uzemnit a nebudete schopni vykonávat ani běžné úkony, které by vám jinak nedělaly problém.

Samotný způsob, jakým lze správně měřit výši kreativity jedince, je také problematický. Kreativita je totiž abstraktní pojem, pro vědu těžko uchopitelný.  Přestože tedy existují různé postupy, jak míru kreativity určit alespoň v obecnější rovině, celkový problém se tím stále neřeší.

Co víme jistě?

Nelson nicméně nakonec uvádí, že nízké dávky konopí aplikované na správný vzorek populace (v tomto případě myšleno na nepříliš kreativní lidi) opravdu mohou mít na kreativitu pozitivní dopad. „Zjednodušeně řečeno panuje shoda v tom, že málo kreativní lidé mají tendenci být o něco kreativnější, pokud zkonzumují malou dávku konopí. Lidé, kteří jsou kreativní přirozeně, už tolik ne,“ vysvětluje.

Úplným závěrem tak lze říci následující: existuje jistá pravděpodobnost, že konopí může zvyšovat kreativitu, ale pouze u určitých lidí a za určitých podmínek. A i pak se účinky marihuany na kreativitu mohou (a také bezpochyby budou) v konkrétních případech a situacích lišit.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...