fbpx

Zveřejněno: 18. 10. 2017

Nějak ve mně zůstaly stopy mého původního povolání. Celých 20 let jsem byl fyziologem, biochemikem a výživářem ve vrcholovém sportu. Měl jsem tu čest pracovat s celou řadou sportovních reprezentací – včetně biatlonové. Škoda, v době mého působení nebyla česká biatlonová reprezentace na výsluní, natož aby biatlon byl tak neskutečně populární jako dnes. Mohl jsem být také "populární". Fakt, že tak populární nejsem, mi ale nebrání k úvaze o popletenosti mnohých článků na mediálních "sportovních" webech.

Jeden z nich se nedávno snažil upoutat pozornost rozhovorem s jedním profesorem, který se dnes tak jako já kdysi věnuje profesionálním sportovcům včetně jejich výživy. A tady je i další souvislost – radí také jedné naší slavné biatlonistce.

Rozhovor s ním sklouzl k bulváru, když se v něm objevila zmínka o tom, že ta biatlonistka se občas chová výživově nestandardně. No, já bych řekl, normálně. Jinými slovy, není to žádná asketka. Správně! Jenomže hovor se stočil na její "dietní chybu", kterou udělala poté, co zase jednou slavně zvítězila. Údajně totiž snědla skleničku – a teď se podržte – králičího sádla. Daný profesor ji neodsoudil, měl pochopení. Jenomže já nemám pochopení to králičí sádlo.

shutterstock 170336996

Co si dává Gabriela Soukalová po závodě? Králičí sádlo to rozhodně není, ale mediální realita žije dál.

Diskuse o sádle

Protože jsem po mnoha zkušenostech velmi opatrný a vím, že zdaleka nevím všechno, tak než abych se ztrapnil, pokusil jsem se dohledat, co to je králičí sádlo. A tak jsem dal na Facebook, kde jsem například členem skupiny Sportovní výživa, otázku kolegům a kolegyním (a také veřejnosti), zda někdo ví, jak do zavařovačky takové králičí sádlo připravit. Nastala zajímavá a velmi zábavná diskuze. A výsledek? Nikdo neví, jak domácí králičí sádlo připravit.

Jsem přesvědčený, že to nejde. Podobně jako nejde udělat řízek z králičích prsou. Tím bych mohl skončit. Ale přece – co když to je její "tajná zbraň"? Třeba právě díky tomu běhá jako… inu, rychle jako trénovaný králík?

Mediální tahání králíků

Normální reakce čtenářova by měla být: "No a co? Tak si dala do trumpety, také musela mít hlad jak vlčák. Třeba to zapila nějakým pěnivým mokem a šmytec. A navíc je to také jen normální člověk, tím spíše, když se valnou část přípravy snaží jíst zdravě..."

Víte, ono je to na soustředěních někdy hodně obtížné. Ostatně, i kdyby si to jedno pivko dala, tak zase OK, vždyť podle nejnovějších tvrzení "vědců" (jak jinak než českých, že?) je pivo velmi zdravý nápoj. Zadruhé, si nejsem jistý, kdo je autorem toho nesmyslu s králičím sádlem. Netroufnu si ani náznakem spekulovat o tom, že pan profesor. Tak to svedu na novináře a je to.

Samozřejmě chápu, že to je "překlep", ať už pochází od kohokoliv. Kruciš, ani mne nenapadlo, že to mohla říci i ona biatlonistka, že. No, já rozhodně nežádám od novináře znalosti o druzích sádla. To sádlo rozhodně králičí nebylo. Ale na druhé straně, vcelku dobrá záminka pro mne o této legrační příhodě napsat a ukázat, jak se v médiích občas tahají "králíci z klobouku".

foto: Shutterstock, Festival Evolution

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...