fbpx

Když jsem byl mladší, měl jsem v hlavě naprostý zmatek ohledně pojmu „ego“. V čajovnách jsem slýchával velmi vášnivé debaty o tom, co to je nebo není, a často ten „nejchytřejší a nejmoudřejší“ z debatujících mi přišel nejvíce egoistický. Pak jsem se obviňoval za své myšlenky a říkal jsem si: „To je to zpropadené ego, musím se sebou něco udělat." Díky studiu astrologie jsem však objevil nový pohled na věc, který jsem přijal za svůj, a chtěl bych se o něj s vámi podělit.

Zveřejněno: 21. 5. 2023

Vzhledem k tomu, že mám v oblibě jak východní nauky, tak západní pohled na psychologický vývoj člověka, tak jsem se během objevování tohoto pojmu setkával s mnohými rozpory. Ale astrologie mi pomohla tyto rozpory pochopit a dala mi i určitý nadhled, který mi pomohl své ego vnímat z naprosto jiného, pro mě přijatelného pohledu. 

Mnoho duchovně hledajících lidí má neustále něco proti egu, a tak se snaží najít různé způsoby, jak ho zničit nebo vyřadit z provozu. Mají pocit, že tím rostou, přestože si myslím, že tu hrozí vznik nové, mnohem nebezpečnější „entity“, tzv. duchovního ega. Na druhou stranu lidé, kteří neustále dávají na odiv sebe sama a své úspěchy, aby ponižovali ostatní a vyhrávali nad nimi jen proto, aby si dokázali svou převahu a získali tak iluzorní kontrolu nad životem, také často nepůsobí na druhé moc příjemně. 

ego astrologie shutterstock 538519228

Naše ego nám může být skvělým sluhou, ale špatným pánem.

Zdravé ego je pro duchovní rozvoj důležité

Naše ego nám může být skvělým sluhou, ale špatným pánem. V astrologii jsou to Slunce, znamení Lva a pátý dům, které napovídají, jak své ego máme rozvinuté. To správné se rovná zdravému sebevědomí a to je základ šťastného života. Často se mnoho lidí cítí buď nadřazeně, či méněcenně a to je jistým znamením toho, že ego je poraněné buď pýchou, nebo méněcenností. Obě krajní meze nejsou zdravé a to pak může být znamením, že je potřeba hlubší práce na sobě samém. Lékem na tuto situaci je přijetí a bezpodmínečná láska, která vychází ze srdce. Tam sídlí naše opravdové „já“. Naše ego má být jako Slunce, vyzařující paprsky do prostoru a vyživující láskou své okolí. 

Zdravé ego je radostné a pokorné zároveň. Může mít i jiné ctnosti, protože každý z nás jsme jiný. Vnitřní radost a pokora jsou tu však vždy přítomny. Jen projev může být odlišný, a to podle skladby živlů jednotlivého člověka. Zdravé ego ví, že prochází neustálou proměnou života a že je neustále proměňováno něčím, co ho přesahuje. Umí se těmto změnám podvolit a s pokorou se klaní těmto přesahujícím vlivům, které s pokorou přijímá. 

ego atrologie shutterstock 373877182

Myšlenky, které nám kolují v hlavě, mohou být dobrým „barometrem“ toho, jak je na tom naše ego. Proto se vyvarujme těch negativních.

Nepříjemný parazit či nápomocný spojenec

Myšlenky, které nám kolují v hlavě, mohou být dobrým „barometrem“ toho, jak je na tom naše ego. Pokud se často ponižujeme nebo si potvrzujeme, jak jsme dobří, může to znamenat, že naše ego potřebuje léčit. Jestliže máme naopak tendence vnucovat druhým své názory, a ti se pak s odporem či bázní bojí vyjádřit, je to rovněž podezřelé. Na druhou stranu to, že neumíme druhým říct včas „ne“ a necháme sebou vláčet, také nic dobrého nevěstí. 

Pokud však jsou naše myšlenky plné soucitu, radosti a pochopení, můžeme si tiše pogratulovat. Naše ego nám může být skvělým pomocníkem při dosahování vyšších cílů a svými paprsky může hřát naše okolí. Stejně jako znamení Lva potřebuje chválu, je dobré se naučit sami sebe oceňovat, ale zároveň nelpět na tom, když se tak neděje. 

Jediné, co dokáže ego kultivovat, je láska

Když si nebudete jisti, co sami se sebou, vězte, že jediné, co dokáže správným způsobem ego vyléčit, je bezpodmínečná láska. Láska je balzám nejen na duši, ale i na zraněné vnitřní dítě, které je úzce spojeno s utvářením zdravého pohledu na sebe sama. Přijměte vše, co v sobě objevíte, a nesuďte se. Jediné, co potřebujete, je vhled podpořený soucitem k sobě samému. Láska rozpouští všechny jizvy na duši a vy se stanete zářivým sluncem svého života. 

Související…

Jak zlepšit partnerské vztahy pomocí astrologie?
Robert Policar

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...