fbpx

Náměsíčnost a mluvení ze spaní bývají komické. Někdy je však třeba zpozornět 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Odborníci odhalují neduhy, které se projevují během nočního odpočinku, a vysvětlují, jak mohou ohrozit naše zdraví. Před čím a kdy se mít na pozoru?

Zveřejněno: 18. 6. 2022

Stres, úzkost, hluční sousedé nebo partner, který vám krade deku. To vše může narušit váš klidný noční spánek. Pokud takové obtíže nejsou na nočním pořádku, nemusíte se strachovat. Další noc se zase vyspíte do růžova. Existují ale takové problémy se spaním, které narušují vaši celkovou vitalitu. Jde o nediagnostikované spánkové poruchy, jejichž projevy se mohou odrazit na zvýšené denní únavě, pocitech otupělosti, ztrátě motivace a celkové skleslosti.

Pokud tyto pocity důvěrně znáte a netušíte, proč to tak je, zkuste se během spánku monitorovat (třeba s pomocí chytrých hodinek), nebo požádejte partnera, aby vás v noci pravidelně kontroloval. V případě, že zpozorujete některou z věcí, které na stránkách magazínu Huffpost zmiňují spánkoví odborníci, obraťte se na svého lékaře. Prohlédnout a vyšetřit vás ale mohou také třeba ve spánkové laboratoři.

Lapání po vzduchu

Bývá nejčastějším příznakem spánkové apnoe, poruchy spánku, během níž opakovaně dochází k zástavě dechu důsledkem uvolňování a svírání svalů hrdla. Současně se objevuje také chrápání, dušení nebo probouzení se s pocity sucha v ústech či s bolestí hlavy.

Za poruchami spánku může stát celá řada psychologických spouštěčů, ale mohou mít také fyziologické příčiny, které by měl vyšetřit lékař.

Dalším možným viníkem může být postnasální kapání neboli nedobrovolné polykání nadměrného množství hlenu v zadní části krku, který blokuje dýchací cesty a způsobuje dočasnou ztrátu dechu. To může být způsobeno alergií, změnou počasí nebo nachlazením. Pomoci může dostatečná hydratace nebo specialista na ORL.

A konečně za lapáním po vzduchu může stát také kyselý reflux, způsobující nepříjemné pálení žáhy a projevující se mimo jiné nepříjemnou kyselou pachutí v ústech. Pomoci může spánek na levém boku nebo podložení horní poloviny těla klínovým polštářem.

Chrápání

Jde o další běžný symptom spánkové apnoe a je způsobeno vibrací tkáně vzniklé zúžením dýchacích cest v nose nebo v krku. Vedle spánkové apnoe může být na vině alergie, nachlazení, nadváha či dušnost. V případě, že vám specialista nepotvrdí diagnózu spánkové apnoe, nastupují režimová opatření, jako je potřeba zhubnutí, léčba alergie či nachlazení, spánek v poloze na levém boku či podkládání horní části těla.

Náměsíčnost

Nedostatek spánku, stres, úzkost nebo horečka či užívání léků, jako jsou hypnotika, sedativa nebo medikace, předepisovaná při psychiatrických poruchách, mohou způsobit náměsíčnost. Za poruchou může stát i nadužívání alkoholu.

Pod vlivem narušené činnosti mozku může člověk nevědomky chodit po bytě nebo klidně i telefonovat či vyjídat ledničku. Porucha se diagnostikuje na základě důkladné anamnézy, při léčbě je nutné vyvarovat se vlivu spouštěčů typu nedostatku spánku, stresu a alkoholu.

Mluvení ze spaní

Porucha s neznámou příčinou, nejobvyklejší je u lidí s duševními chorobami. Může být spojena s náměsíčností a s nočními můrami. Další příčiny zahrnují například emoční stres, horečku nebo zneužívání návykových látek.

Může vést až k extrémním změnám nálady nebo k halucinacím. V takovém případě je vhodné nastavit léčbu, která obvykle zahrnuje vyšetření ve spánkové laboratoři a nastavení opatření, jako je vyhýbání se zmiňovaným spouštěčům.

Chronické noční můry

Na vině může být celá řada psychologických spouštěčů – od úzkostí a depresí přes změny v běžné rutině měnící množství spánku, na něž jste zvyklí, až po posttraumatickou stresovou poruchu. Může jít i o vedlejší účinek léků.

Chronické noční můry mohou zvýšit riziko onemocnění srdce, obezity nebo sebevraždy. Pomáhá vyhýbání se spouštěčům, změna medikace, případně meditace či psychoterapie.

Časté noční močení

Možná, že jen zbytečně moc před spaním pijete nebo zkrátka stárnete. To jsou nejčastější příčiny častého nočního močení. Mohou být za ním ale i onemocnění, jako je cukrovka, infekce močového měchýře či močových cest, zvětšená prostata nebo potíže s ledvinami. Je časté močení i váš problém? Zkuste nejprve omezit příjem tekutin, které před spaním přijímáte. Pokud se obtíže nelepší, poraďte se s lékařem.

Skřípání zuby

Bruxismus neboli skřípání zuby vlivem zatínání čelistí během nočního spánku se ve dne projevuje bolestmi hlavy nebo čelistí a často se objevuje společně s chrápáním a spánkovou apnoe. Za výskytem bruxismu může stát stres nebo úzkost, důsledkem je nadměrné opotřebovávání zubů.

S odstraněním prvního může pomoci psychohygiena nebo psychoterapie, další by měl vyřešit zubař, třeba předepsáním speciálního chrániče zubů.

Související…

Nemůžete večer zabrat? Vyzkoušejte potraviny, které vás před spaním uklidní
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock , zdroj: Huffington Post

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...