fbpx

Věděli jste, že i Jižní Korea má svoji Havaj? Dalších 14 fotografií v galerii
Jižní Korea je právem nazývaná asijským tygrem. Chudoba už zde nebydlí.
Zveřejněno: 13. 4. 2017

Dávno jsou pryč doby, kdy byla Jižní Korea jedním z nejchudších států světa. Dnes patří k těm nejvyspělejším a oprávněně se řadí mezi tzv. asijské tygry. Kromě toho, že se za svou úroveň už nemusí stydět, je ale úžasná ještě v něčem jiném – turistům a zvídavým cestovatelům nabízí celou plejádu zajímavých míst s nádechem neobyčejnosti.

Tohle jsou tipy na výlet, které ocení i ten nejzkušenější cestovatel. Vsadíme se, že jste o těchto místech nevěděli. 

Pusan – centrum starověké kultury

Kromě Soulu a dalších chronicky známých míst najdete v Jižní Koreji i Pusan. A k němu neodmyslitelně patří ostrov Dongbaekseom, velký park, který byste neměli při návštěvě města opomenout a v němž si na chvíli můžete užít trochu zeleně. Co by vám také nemělo uniknout, je ohromné tržiště Haeundae (nedaleko od stejnojmenné pláže), s neuvěřitelným množstvím ovoce, zeleniny a masa. I zde je hodně restaurací, v nichž můžete ochutnat některou z místních specialit.

Královské paláce v tomto městě nečekejte, ale ani tak tu není problém trochu se ponořit do historie a kultury národa. Jedinečným zážitkem je například návštěva pevnosti Geumjeongsanseong z 18. století. Tuto atrakci najdete na hoře Geumjeongsan a dostat se k ní můžete po svých nebo pohodlněji lanovkou. Budete-li se chtít trochu projít, vypravte se na druhý konec pevnosti, kde už od 7. století stojí chrám Beomeosa, v němž jeden čas žila i tisícovka mnichů.

shutterstock 564421015

Festival rozkvetlých třešní v Pusanu.

Jejudo je korejská „Malá Havaj“

Jejudo je největší korejský ostrov a pro jeho nádhernou přírodu mu lidé přezdívají „Malá Havaj“ – na rázu zdejší krajiny se podílela vulkanická činnost, jsou zde krásné písčité pláže, vodopády a spousta zákoutí, kde je radost pobýt. Jde o jedno z nejnavštěvovanějších míst na celé planetě a také je to velmi oblíbená destinace zamilovaných párů. Ze zdejších atrakcí zmiňme třeba zahrady Jeju, vodopád Cheonjiyeon nebo letovisko Jungmun.

Sokkuram – jeskyně se sochou Buddhy

K úchvatnému zážitku můžete přijít také v malé poustevně podobné rotundě, a to v jeskyni Sokkuram. Naprosto impozantní je její výzdoba – uvnitř totiž stojí 3,5 metru vysoká socha Buddhy Šákjamuního, kromě ní se tu nachází asi tři desítky strážců a nižších božstev.

Jeskyni nechal na tomto místě uměle vytvořit ministr Kim Te-song jako soukromou svatyni, a to už v 8. století. Celé stovky let si jí takřka nikdo nevšímal, až byla znovuobjevena ve 20. století, kdy se o ni začali zajímat Korejci, Japonci, a dokonce i UNESCO, pod jehož ochranou dnes je.

Andong – město mezi horami, v němž kvetlo vzdělání

Provinční město Andong leží v dokonalém obklopení hor – ze severozápadu má pohoří Norjongsan, z východu pás Velkých bílých hor. K přírodním prvkům patří i řeka Naktonggang. Město je však významné něčím jiným. Už v dávných dobách tu lidé zakládali konfuciánské akademie (tzv. sowony) a další vzdělávací instituce, až vznikla oáza vzdělání uprostřed hor. K nejznámějším sowonům patřil Tosan sowon, který vznikl v upomínku na velkého korejského myslitele I Hwanga. Dodnes se zde zachovaly také některé staré vesnice, za nimiž turisté rádi míří. A kromě nich je tu láká třeba i výroba tradiční pálenky sodžu s 43 a více procenty alkoholu.

andong shutterstock 606199472

Horské město Andong nabízí dechberoucí panoramata.

Národní park Seoraksan – nejkrásnější horské scenérie v zemi

Seoraksan je národní park, který turistům skýtá údajně ty nejkrásnější horské scenérie v celé Jižní Koreji. Kromě hor samotných tu najdete nespočet rozeklaných skal nebo horkých pramenů a třešničkou na dortu jsou zdejší kláštery, pravděpodobně z 9. století.

Jakmile si vezmete Seoraksan na mušku, určitě byste měli vědět o přístavním městečku Sokčcho, které je ideálním výchozím bodem do národního parku a odkud často vyplouvají lodě do Diamantových hor, které mimochodem taky stojí za návštěvu. Specialitou tohoto městečka jsou přístavní trhy s nejrůznějšími plody moře nebo pěkné a docela frekventované pláže.

Pulguksa – klenot chrámové architektury a korejských památek

Chcete-li zažít opravdu nenapodobitelnou atmosféru a přenést se o stovky let zpět, neváhejte a navštivte chrámový komplex Pulguksa, původně vystavěný v roce 528, ale později vypálený a rekonstruovaný. To však nic nemění na jeho kouzlu, protože rekonstrukce proběhla tak, aby byla co nejvíce zachována původní podoba, dokonce byly zvoleny i autentické postupy a technologie.

Nejdůležitějším místem komplexu je hlavní chrám, do něhož vedou dvoje schody, tzv. mosty, které přenášejí člověka ze světa smrtelnosti do Buddhovy země věčnosti. Svatyně je uvnitř zdobená obdivovanými řezbami draků. Kromě ní si nezapomeňte prohlédnout i dvě zdejší pagody.

Těmito klenoty se můžete pokochat i v galerii. 

 

Čtěte také: 

Poušť Kalahari skrývá unikátní oázu

Kdo se bojí, necestuje

Prohlédněte si ornamenty v Čičmanech

Držte si klobouky, tohle je srílanský tuk tuk

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: ESO travel

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...