fbpx

Rusové napodobují západní sociální sítě. RuTube a Rossgram ovšem moc nefungují 1 fotografie
zdroj: Profimedia

Rusko pokračuje s invazí na Ukrajinu, ale svým obyvatelům se všemožně snaží zachovat chléb, hry a sociální sítě. Ruští vývojáři proto spustili sadu lokálních napodobenin, aby nahradily služby, jako je Instagram, který byl zablokován vládou, nebo YouTube, který je pod jejím rostoucím tlakem. Kopie zatím ale moc zdařilé nejsou

Zveřejněno: 1. 5. 2022

Náhrada za Instagram, který je v Rusku ze strany amerického provozovatele této sociální sítě blokovaný, se jmenuje celkem originálně Rossgram a mezi uživateli je terčem výsměchu. Tvůrci Rossgramu říkají své sociální síti „ruská odpověď na Instagram“, jeho kritici ho ale označují za naprostou katastrofu. A tato „odpověď“ není v tomto ohledu rozhodně jediná.

Mnohé z ruských sociálních sítí se zdají být ukvapenými napodobeninami nebo zahrnují zjevné pokusy o sledování obyčejných Rusů. Kreml se snaží cenzurovat zprávy o válce a dále potlačovat disidenty, to vše pod taktovkou všemocného Vladimira Putina. A ruské obdoby „západních sociálních sítí“ k tomu mají dopomoci. Zatím jim to ale moc nejde. Toho si ostatně všimli už i samotní Rusové.

Některá ruská státní média a vládní agentury každopádně již začaly přesouvat svá videa na RuTube, alternativu YouTubu, kterou vlastní státní Gazprom-Media.

„Jsme velmi smutní, že mnoho dobrých a oblíbených služeb z různých důvodů v Rusku zastavuje svou činnost,“ napsali tvůrci Grustnogramu, jehož název se překládá zhruba jako Smutnogram. Jde o parodickou, ale funkční sociální síť, kde mohou Rusové zveřejňovat černobílé selfie, věnované bědování nad rostoucí online izolací Ruska, a společně truchlit. „Ještě víc nás ale mrzí, jaké naprosté sračky se někdy nabízejí jako náhražky,“ napsali dále tvůrci. Alexander Tokarev, tvůrce Grustnogramu, prohlásil, že k vytvoření sociální sítě byl inspirován poté, co sledoval spuštění Rossgramu. „Bylo to tak trapné a směšné, že jsem měl neodolatelnou touhu reagovat.“

RuTube, NashStore a další

Některá ruská státní média a vládní agentury každopádně již začaly přesouvat svá videa na RuTube, alternativu YouTubu, kterou vlastní státní Gazprom-Media. Už před vypuknutím války nabízely ruské úřady ruským influencerům peníze, aby přešli na místní platformy. Nahraná videa před zveřejněním na stránkách kontrolují takzvaní moderátoři. Rusové, kteří se zaregistrují prostřednictvím vládní webové stránky, jež obsahuje osobní údaje, mohou být „autorizováni“.

NashStore, ruská náhrada za Google Play, která využívá ruský platební systém Mir, místní alternativu k Visa a Mastercard, má být údajně spuštěna 9. května, tedy na důležitý ruský svátek Dne vítězství. Za Putinovy vlády se tento den stal hlavním vlasteneckým svátkem a proslýchá se, že by Putin právě do tohoto dne rád vítězně ukončil invazi na Ukrajinu.

Ale zpět k světovým sociálním sítím, které si Rusko přivlastnilo. Nositelem standardů pro domácí aplikace je Rossgram, který byl představen krátce poté, co Rusko začátkem března prohlásilo provozovatele Instagramu, tedy americkou společnost Meta, jež provozuje i Facebook, za extremistickou organizaci. Místo toho, aby vývojáři ve slíbený termín vypustili plně použitelnou stránku, objevil se jen stručný a amatérský náhled. Rossgram je dnes velmi podobný Instagramu, a to včetně podobného barevného schématu, ikon a typických prvků.

Paralelní dovoz

Ruská vláda také koncem března oznámila, že začne ignorovat autorská práva. Chystá k tomu legislativu, kterou nazývá „paralelní dovoz“. Toto nařízení v podstatě legalizuje intelektuální pirátství. „Cílem tohoto mechanismu je uspokojit poptávku po intelektuálních hodnotách,“ prohlásil ruský premiér Michail Mišustin. „Dosud jsme je nemohli prodávat na území naší země bez souhlasu držitele autorských práv.“

Ruské vládní agentury obdržely nařízení přestat používat zahraniční operační systémy včetně těch od Microsoftu do roku 2025. 

Seznam „produktů“, který bude pravděpodobně zahrnovat filmy, televizní pořady a videohry, sestaví ruská vládní agentura. Tato legislativa v podstatě popírá desítky let úsilí zasahovat proti nelegálním filmům a dalšímu obsahu dostupnému na černém trhu nebo na sociálních sítích, jako je ruská obdoba Facebooku VKontakte. Tato sociální síť se v posledních letech chlubila snahou o odstranění nelegálních videí.

Putin také nařídil vládním agenturám, aby zastavily objednávky zahraničních operačních systémů, týká se to i oblíbených produktů od Microsoftu. Je to prý v zájmu zajištění technologické nezávislosti a bezpečnosti ruské kritické informační infrastruktury. Ruské vládní úřady dostaly příkaz přestat používat zahraniční operační systémy do roku 2025. Prozatím však někteří ruští úředníci, a dokonce i celé úřady jako ministerstvo obrany nadále používají aplikace jako Facebook, a to navzdory oficiálnímu rozhodnutí o zákazu.

Související…

YouTube v Německu maže kanál ruské televize RT. Kvůli dezinformacím
Jan Handl

foto: Profimedia, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...