fbpx

I na Facebooku bude jednou víc mrtvých uživatelů než živých. Asi za 50 let 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Už nyní je jasné, že nás naše digitální stopy přežijí. Co se s nimi ale stane? A můžeme na Facebooku komunikovat i po smrti?

Zveřejněno: 23. 1. 2022

Oxfordští vědci se v jednom z výzkumů zabývali poměrně morbidním tématem. Za jak dlouho bude na Facebooku víc mrtvých lidí než živých? Analýza ukázala, že se tohoto poněkud trapného milníku dočkáme přibližně za 50 let.

Carl Öhman, doktorand z Oxford Internet Institute, upozorňuje, že mrtvých profilů přibývá už nyní a digitální pozůstalost by měla být vyřizována hlavně v zájmu rodin a přátel zesnulých. Oxfordská analýza předpovídá, že na základě současných čísel o uživatelích zemře do roku 2100 nejméně 1,4 miliardy uživatelů na Facebooku, což by znamenalo, že počet mrtvých by mohl do roku 2070 překonat počet živých. Počet zesnulých uživatelů by prý do konce století mohl dosáhnout až 4,9 miliardy.

Každý z nás jednoho dne odejde a v online světě zůstanou jeho data.

„Správa našich digitálních pozůstatků nakonec ovlivní každého, kdo používá sociální média, protože každý z nás jednoho dne odejde a v online světě zůstanou jeho data. Ale celkový počet zbylých uživatelských profilů představuje něco víc než jenom pouhou statistiku, jde o součást našeho globálního digitálního dědictví,“ říká Öhman.

Zesnulé profily

Podle Carla Öhmana je důležité myslet na to, aby s profily bylo po smrti jejich správců nakládáno důstojně a eticky. Facebooku se podle něho podařilo poměrně dobře vyvážit zájmy zesnulých a pozůstalých. Právě pozůstalí mají možnost vyjádřit svůj zármutek a sdílet ho s komunitou kolem zemřelého. Öhman se také ptá, jak se Facebook postaví k udržování miliard těchto „profilů zesnulých“? Uživatelská data jsou totiž cenná z hlediska jejich vazeb na cílenou reklamu. Tu sice mrtví už sledovat nebudou, ale náklady na uchovávání jejich profilu jsou nenulové. Digitální historie zesnulých přitom může leckoho zajímat, nejenom příbuzné, ale i reálné a virtuální přátele.

Do top deseti zemí podle počtu mrtvých uživatelů by z vyspělého světa prorazily jenom Spojené státy americké.

V rámci své analýzy vytvořil Öhmanův tým dva extrémní scénáře, čísla týkající se úmrtnosti čerpal z dat OSN. Podle prvního předpokladu se počítalo s tím, že od roku 2018 nebudou Facebooku přibývat žádní noví uživatelé. V tomto scénáři se podíl mrtvých uživatelů v Asii do konce století rychle zvyšuje, 44 % celkového počtu mrtvých by bylo z Indie a Indonésie.

Druhý scénář předpokládá, že Facebook bude i nadále růst každým rokem celosvětově o 13 %, dokud každý trh nedosáhne saturace. V tomto případě by rostoucí podíl mrtvých na Facebooku táhla Afrika a více než 6 % mrtvých by pocházelo z Nigérie. Uživatelé ze západního světa by tvořili minoritu, do top deseti zemí podle počtu mrtvých uživatelů by prorazily jenom Spojené státy americké. Výzkumníci z Oxfordu chtějí těmito předpověďmi upozornit na to, že problém digitální pozůstalosti není zdaleka problémem vyspělého západního světa, ale týká se všech.

Související…

Facebook umí nabízet jen bulvární negativitu. Přenechá zpravodajství novinářům?
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: USA Today

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...