fbpx

V automobilu Tesla se poprvé rodilo, o volant se staral autopilot 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Yiran Sherryové praskla voda, zrovna když její rodina uvízla v dopravní zácpě. A je z toho první známé „Tesla baby“ na světě

Zveřejněno: 28. 12. 2021

Matce z Philadelphie se narodilo dítě na předním sedadle elektrického chytrého auta, které řídil autopilot. K pozoruhodnému porodu, o kterém informoval deník Philadelphia Inquirer, došlo už v září ve chvíli, když Yiran Sherryová (33) a její manžel Keating Sherry (34) vezli svého tříletého syna Rafa do mateřské školky. Voda praskla Yiran zrovna ve chvíli, když byla s rodinou v Tesle v koloně. Vzhledem k tomu, že se kontrakce zrychlovaly a kolona se skoro nehýbala, pár si uvědomil, že do nemocnice to už určitě nestihne.

Keating zapnul autopilota a navigační systém nastavil do 20 minut vzdálené nemocnice na západním předměstí Paoli. Hladina adrenalinu u rodičky i jejího manžela stoupala, ona drtila jeho ruku a on pevně svíral volant a prosil ji, aby se soustředila na svůj dech a pokud možno ještě nerodila. Koneckonců, také Keating musel situaci dost rozdýchávat a dávat ještě pozor na tříletého Rafa na zadní sedačce.

Tlačit, nebo čekat?

Brzy už ovšem došlo na rozhodování, zda s porodem vůbec čekat až do nemocnice. Yiran sledovala čas dojezdu, kolona se prakticky nehýbala. Později při rozhovoru pro magazín People přiznala: „Řekla jsem si: Mám tlačit, nebo počkat? Sakra, tak jdeme na to!“

Automobilka se potýká s nedůvěrou veřejnosti ohledně bezpečnosti jejích aut a také má problémy s přístupem k zaměstnancům.

Nakonec Yiran porodila dceru zrovna ve chvíli, když auto zabrzdilo před nemocnicí. „Ach můj bože, Keatingu, je venku,“ šeptala šťastně manželovi. Zdravotní sestry přestřihly pupeční šňůru dítěte ještě na přední sedačce auta.

Keating se později svěřil, že když mu pediatr v nemocnici potvrdil, že dcerka je zdravá, neskutečně se mu ulevilo. Když se Yiran s dcerou přesunuly na nemocniční pokoj, chodily se na ně dívat sestřičky z celého oddělení, chtěly vidět „Tesla baby“. Vyptávaly se Yiran, jestli je to ona, kdo porodil dítě v autě cestou do nemocnice.

Šťastní rodiče začali pro holčičku vybírat jméno. Krátce uvažovali o Tess na počest automobilky, ale nakonec ji pojmenovali Maeve Lily. Keating svou vděčnost Tesle vyjádřil aspoň v prohlášení, když pochválil, jak je její autopilot skvěle navržen.

Tesla? Pořád je to porod

Úspěšný porod na palubě samořiditelného auta byl pro Teslu darem z nebes, co se týče pozitivních zpráv v médiích. Automobilka se totiž potýká s nedůvěrou veřejnosti ohledně bezpečnosti jejích aut a také má problémy s přístupem k zaměstnancům. Nedávno pařížská taxislužba po smrtelné nehodě přestala používat vozy Tesla Model 3. Tesla již dříve čelila na Floridě žalobě kvůli nehodě, při které v roce 2019 zemřel v Modelu S americký teenager.

Společnosti Tesla, kterou spoluzaložil aktuálně nejbohatší muž světa Elon Musk, bylo také v říjnu nařízeno zaplatit odškodné 137 milionů dolarů černošskému zaměstnanci, který byl rasově diskriminován. Zaměstnankyně také ohlašují sexuální obtěžování na pracovišti. Udržet pozitivní publicitu je zkrátka porod i pro Teslu.

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...