fbpx

Dánsko staví umělý ostrov. Vyrobit má tři gigawatty energie z větrných turbín 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Vláda ostrovní země schválila plán na vybudování umělého ostrova v Severním moři. Ten bude vyrábět a uchovávat dostatek zelené energie k pokrytí spotřeby elektřiny tří milionů domácností na pevnině

Zveřejněno: 13. 11. 2021

Ostrov, který bude mít v počáteční fázi velikost 18 fotbalových hřišť, bude propojen se stovkami větrných turbín na moři a bude dodávat jak energii pro domácnosti, tak zelený vodík pro použití v lodní dopravě, letectví a průmyslu. Rozhodnutí dánské vlády následovalo poté, co Evropská unie představila plány na transformaci svého energetického systému tak, aby se během deseti let mohla spoléhat hlavně na obnovitelnou energii a aby do roku 2050 pětadvacetkrát zvýšila výrobu elektřiny z větrné energie na moři.

Energetický ostrov je důležitou součástí právně závazného dánského cíle snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 70 % oproti úrovni z roku 1990. Tento dánský národní plán na snížení emisí je jedním z celosvětově nejambicióznějších plánů.

Umělý ostrov se bude nacházet 80 kilometrů od Jutského poloostrova na západním pobřeží Dánska. Jeho větrné turbíny rozmístěné v okolních vodách budou mít počáteční kapacitu 3 gigawatty.

Severoevropská země byla díky příznivým rychlostem větru na pobřeží a u pobřeží vždy průkopníkem v jeho využívání pro výrobu energie a před téměř 30 lety vybudovala první pobřežní větrnou farmu na světě. V prosinci minulého roku se Dánsko rozhodlo zastavit hledání ropy a zemního plynu v dánské části Severního moře a v roce 2050 přestane ropu a zemní plyn těžit úplně.

Napojí 10 milionů domácností

Umělý ostrov se bude nacházet 80 kilometrů od Jutského poloostrova na západním pobřeží Dánska. Jeho větrné turbíny rozmístěné v okolních vodách budou mít počáteční kapacitu 3 gigawatty. Do budoucna může být kapacita zvýšena až na 10 gigawattů.

Ostrov by měl energií zásobovat asi tři miliony domácností, po zvýšení kapacity pak až 10 milionů domácností. Náklady na jeho vybudování mají být kolem 210 miliard dánských korun (v přepočtu 33,87 miliardy dolarů) a funkční bude kolem roku 2033. Dánsko do budoucna plánuje podobný ostrov vybudovat i v Baltském moři.

foto: Shutterstock, zdroj: Reuters

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...