fbpx

Byl to omyl, nebo záměr? Kanadský  soud projednává kauzu nenasazeného kondomu 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

V Kanadě se projednává případ, který vyvolal otázky, jak vykládat souhlas se sexem a jakou roli při něm hraje použití kondomu. Měl by muž, který při sexu neměl kondom, přestože ho o to jeho partnerka požádala, stát před soudem?

Zveřejněno: 6. 12. 2021

Stěžovatelka, jejíž jméno nebylo na rozdíl od souzeného zveřejněno, uvádí, že se v roce 2017 seznámila online s Rossem McKenziem Kirkpatrickem z kanadské Britské Kolumbie. Osobně se setkali v březnu téhož roku asi na dvě hodiny, během kterých diskutovali o sexuálních praktikách. Žena prý obviněnému řekla, že trvá na používání kondomu, a on souhlasil.

Znovu se pak sešli v jeho domě a měli dvakrát sex. Poprvé to bylo s kondomem, uvedla žena u soudu už v roce 2018. Podruhé se muž podle jejího vyprávění otočil k nočnímu stolku, takže si myslela, že připravuje další kondom. Ten ovšem podle její výpovědi nepoužil. No a žaloba byla na světě.

Sexuální napadení?

Kirkpatrick tvrdí, že došlo k nedorozumění. Podle televizní stanice CTV News byl obviněn ze sexuálního napadení a v roce 2018 byl zproštěn obvinění poté, co soudce uvedl, že neexistují žádné důkazy, že by žena se sexem nesouhlasila. Ve své výpovědi na policii Kirkpatrick popřel, že by si žena dala jako podmínku sex pouze s kondomem. Žena se ovšem odvolala a v Kanadě nyní probíhá nové soudní jednání.

Sex bez kondomu je podstatně jiný než sex s kondomem, a proto vyžaduje samostatný, jasně sdělený souhlas.

„Tento případ je o ,souhlasu‘, konkrétně o tom, jak je žádost o použití kondomu během sexu zásadní pro zachování autonomie, rovnosti a důstojnosti člověka,“ uvedla Rosel Kimová, právnička kanadské organizace Women's Legal Education and Action Fund. Organizace před nejvyšším soudem tvrdila, že „sex bez kondomu je podstatně jiný než sex s kondomem, a proto vyžaduje samostatný, jasně sdělený souhlas“. „Zákon o sexuálním napadení by měl chránit právo jednotlivce stanovit limity, kdo a co s ním bude dělat,“ dodává aktivistka.

Když to díra anuluje

Jiný případ z roku 2014, který byl během kanadského slyšení rovněž zmíněn, se týkal ženy, která souhlasila se sexem s Craigem Jaretem Hutchinsonem pouze v případě, pokud použije kondom. Ten ale udělal v kondomu díru a žena otěhotněla. Hutchinson byl odsouzen za sexuální napadení, přičemž většina soudců tvrdila, že sabotáž kondomu představovala podvod, který anuloval souhlas ženy se sexem.

Nedobrovolné sejmutí kondomu během sexu se v poslední době dostalo také na titulní stránky amerických novin, jelikož se Kalifornie minulý měsíc stala prvním státem USA, který tuto praktiku postavil mimo zákon, a udělal z ní tak trestný čin. K postavení této praxe mimo zákon přistoupilo už několik zemí. V prosinci 2018 shledal berlínský soud vinným ze sexuálního napadení muže poté, co si rovněž během sexu sundal kondom. V říjnu tohoto roku tuto praxi kriminalizovala Austrálie. V dubnu pak novozélandský soud uznal vinným ze znásilnění muže poté, co si taktéž při sexu sundal kondom.

Související…

Kšeftík díky #MeToo: Žena hlídá flirtování na kanadské diskotéce
Jaromír Hasoň

foto: Shutterstock, zdroj: Washington Post

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...