fbpx

Světoví technologičtí giganti opouštějí Čínu. Zůstane jen Apple? 1 fotografie
Centrála Applu v Pekingu zatím buď bojuje, nebo ustupuje (zdroj: Shutterstock)

Bývaly doby, kdy v Číně působily všechny největší americké technologické firmy, dokonce i Facebook. Dnes na čínském trhu operuje hlavně Apple, a to ve velkém stylu. Doplácí ovšem na konflikt čínských úřadů a místních technologických titánů

Zveřejněno: 31. 1. 2022

Microsoft, který zatím stále v Číně působí, oznámil, že na tomto trhu zavře svou sociální síť LinkedIn. Společnost uvedla, že vyhovět čínskému státu bylo stále náročnější, tak prostě vytáhla kabel ze zásuvky. Apple má ale v Číně také problémy, a to hlavně s cenzurou. Z jeho obchodu s aplikacemi App Store byly v Číně odstraněny dvě oblíbené náboženské aplikace. Z obchodu byl smazán také Amazonem vlastněný Audible pro poslech audioknih a podcastů a také aplikace Yahoo Finance.

Co se tedy v Číně děje? Je těžké odhadnout, jaké myšlenkové pochody se odehrávají v hlavách pohlavárů v Pekingu, je však stále jasnější, že Apple a Microsoft jsou zapleteny do bitvy mezi úřady a čínským technologickým průmyslem. Čína má své vlastní technologické titány Tencent, Alibabu a Huawei, což jsou obrovské globální společnosti. Ale čínská vláda se podle BBC začala obávat moci, kterou mají. A „velkého technologického zátahu“, v němž uvízl i šéf Alibaby Jack Ma, nebyly ušetřeny ani americké firmy.

V posledním čtvrtletí Apple vydělal v Číně a na Tchaj-wanu téměř 15 miliard dolarů

„Apple i Microsoft si velmi dobře uvědomují, že jejich pozice je slabší, než tomu bylo v posledních letech. Vědí, že musí postupovat opatrně,“ říká James Griffiths, autor knihy The Great Firewall of China. Microsoftu došla trpělivost s legislativou, která vstupuje v platnost 1. listopadu. Jde o zákon o ochraně osobních údajů, který by vyžadoval, aby společnost podléhala větší regulaci.

Co je Čína pro Apple

Apple má však v Číně jiné priority než Microsoft. Je v zemi hluboce zakořeněný, mnohem více než kterákoli jiná americká technologická společnost. V posledním čtvrtletí Apple vydělal v Číně a na Tchaj-wanu téměř 15 miliard dolarů, to je opravdu hodně. Jeho globální dodavatelský řetězec závisí na čínské výrobě. A aby byl Apple v Číně, ví, že musí hrát podle místních pravidel, i když to znamená cenzuru.

Možná se ptáte, proč Apple neprodává v Číně telefony a na App Store se nevykašle? Problém je v tom, že Apple věří, že App Store a iPhone jsou neoddělitelné. Nechce vytvořit precedens, kdy by si lidé mohli stahovat aplikace na iPhone mimo App Store. A jasné je také to, že bez App Storu by Apple vydělal mnohem méně peněz. Pokud tedy Apple chce prodávat své produkty v Číně, zachování provozu App Storu v této zemi je považováno za zásadní. Aplikace jsou v App Storu cenzurovány už roky, tato cenzura se ale pomalu zpřísňuje.

Google už to bavit přestalo

Google zavřel svůj vyhledávač v Číně v roce 2010 poté, co prý prodělal čínský hackerský útok. Společnost uvedla, že už ji nebaví cenzurovat vyhledávání. Rebecca Fanninová, autorka knihy Silicon Dragons, se domnívá, že stažení LinkedInu ze strany Microsoftu nyní dělá v Číně z Applu velký cíl. Ale myslí si, že Apple bude o setrvání v Číně bojovat.

Jde pro něj o obrovský trh, na kterém je navíc jedním z lídrů. Co zůstává tajemstvím, jsou jednání, která probíhají mezi Applem a čínskými úřady za zavřenými dveřmi. Možná, že Apple bojuje, a možná je proto mnoho aplikací stále spuštěno, protože se za ně Apple postavil. Apple tyto příběhy jen zřídka komentuje a uvádí, že se bude řídit zákony zemí, ve kterých působí. I když s nimi nesouhlasí.

Související…

Čtyřka technologických gigantů má větší moc, než si myslíme
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...