fbpx

Dánsko zakazuje doživotním vězňům nové vztahy. Kvůli vrahovi z ponorky 1 fotografie
zdroj: Profimedia

Dánská vláda navrhla zákon, který zakáže doživotním vězňům milostné románky za mřížemi. Zločinci se dnes z vězení v klidu seznamují se svými fanatickými obdivovatelkami a také propagují své činy jako hrdinské

Zveřejněno: 18. 12. 2021

Podle vládního návrhu zákona budou moct dánští vězni s vysokými tresty prvních deset let trestu kontaktovat pouze své blízké a neoslovovat nové "fanynky" či jiné obdivovatele. Ministři doufají, že zákon omezí vzestup fanatického obdivování zločinců. Tato norma reaguje na kauzu, kdy se sedmnáctiletá dívka zamilovala do vynálezce a vraha novinářky Petera Madsena.

Madsen byl usvědčen z brutální vraždy švédské novinářky Kim Wallové, která se stala na palubě jeho podomácku vyrobené ponorky UC3 Nautilus. Vražda se odehrála 10. srpna 2017 poté, co se novinářka nalodila, aby s ním udělala rozhovor. Madsen později její tělo rozřezal a odhodil do moře. V roce 2018 mu za to byl udělen doživotní trest.

Láska až za mříže

Teenagerka Cammilla Kürsteinová přiznala, že se do Madsena zamilovala poté, co si během dvou let vyměňovali dopisy a mluvila s ním po telefonu. Žárlila, když se později oženil s Jenny Curpenovou, devětatřicetiletou Ruskou. Ministr spravedlnosti Nick Haekkerup v prohlášení uvedl, že tento druh vztahů musí být zastaven, a dodal, že odsouzení zločinci by neměli mít možnost využívat vězení jako seznamovací centra nebo mediální platformy k tomu, aby se chlubili svými zločiny. „V posledních letech jsme zažili nechutné příklady, kdy vězni, kteří spáchali ohavné zločiny, kontaktovali mladé lidi, aby získali jejich sympatie a pozornost,“ řekl Haekkerup.

Návrh zákona bude prověřen ve vztahu k právu na rodinný život. Takové vztahy jsou chráněny Evropskou úmluvou o lidských právech.

Nový návrh zákona také ukončí možnost na dlouho odsouzených vězňů svobodně zveřejňovat příběhy o svých zločinech na sociálních médiích nebo o nich diskutovat v podcastech. Sám Madsen se v roce 2018 přiznal k vraždě Wallové během vystoupení v dánském dokumentu. Zákon bude také vyžadovat, aby si doživotně odsouzený vězeň odpykal nejméně 10 let trestu, než se začne uvažovat o jeho předčasném propuštění. Nyní to jsou už dva nebo čtyři roky.

Nejspíš to projde

Maria Ventegodtová z Dánského institutu pro lidská práva řekla BBC, že organizace opatření prozkoumá v následujících týdnech. Návrh zákona bude prověřen ve vztahu k právu na rodinný život. Takové vztahy jsou chráněny Evropskou úmluvou o lidských právech.

Pravicová opozice v parlamentu již dala najevo svou podporu návrhu zákona, který byl zaslán příslušnému výboru, a očekává se, že vstoupí v platnost začátkem roku 2022.

Související…

Nemalou část psychopatů „vyrobí“ společnost a rodina, říká psychoterapeut
Milada Kadeřábková

foto: Profimedia, zdroj: BBC

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...