fbpx

Salman Rushdie bude novou knihu posílat čtenářům e-mailem jako seriál 1 fotografie
zdroj: Profimedia

Sir Salman Rushdie, spisovatel, nad kterým radikální islamisté vyhlásili fatvu (tedy rozsudek smrti) a za jeho hlavu nabízejí 4 miliony dolarů, chystá další knihu, tentokrát na publikační platformě Substack. Nebude ale o politice, která je podle Rushdieho k ničemu

Zveřejněno: 14. 9. 2021

Platforma Substack přišla s myšlenkou posílání knih a dalších literárních děl prostřednictvím placených e-mailových newsletterů. Mezi těmi, kdo Substack hodlají využívat, je i autor světoznámých Satanských veršů Salman Rushdie.

Těžko říct, zda milovníky literatury oceňovaný a radikálními muslimy nenáviděný autor svou novinkou způsobí takový poprask jako se Satanskými verši. Rushdie každopádně podle svého vyjádření doufá, že „bude mít bližší vztah se čtenáři, bude-li psát svobodně a bez jakýchkoli prostředníků“.

Začne to zdarma

Substack začínal jako platforma pro žurnalistiku, ale v poslední době přitahuje také spisovatele beletrie. Ti si účtují předplatné za své newslettery, na kterých je platforma postavena, a Substack si obvykle bere 10 %. V rámci své nové verze Substack Pro nyní platforma platí také některým autorům za zveřejnění jejich příspěvků během prvního roku předem. A to bude zřejmě i Rushdieho případ.

Nová platforma Rushdiemu umožní, aby se zabýval nejen seriálovým psaním, ale také psaním o filmu, což je jeho dlouhodobé přání.

Sir Salman Rushdie deníku New York Times řekl, že počáteční díly budou pro zájemce distribuovány zdarma, ale nakonec si bude účtovat přibližně 5 dolarů měsíčně. Autor, který získal Bookerovu cenu za historický román Děti půlnoci (1981), je známý hlavně díky knize Satanské verše z roku 1988. Dílo, které je mnohými muslimy považováno za rouhání, vyvolalo rozsáhlé protesty a tehdejší vůdce Íránu ajatolláh Chomejní vyzval své souvěrce, aby spisovatele sprovodili ze světa.

Seriálově o filmu

Spisovatel, na jehož hlavu je stále vypsána tučná odměna ve výši čtyř milionů dolarů, ovšem tvrdí, že nová kniha nebude o politice, protože ta přebírá veškerou pozornost a ničí vše ostatní. Dále řekl, že mu tato nová platforma umožní, aby se zabýval nejen seriálovým psaním, ale také psaním o filmu, což je jeho dlouhodobé přání.

Rushdie poprvé zažije veřejnou zpětnou vazbu na knihu, ještě než bude plně publikována. Novinářům prozradil, že pokud bude součástí čtenářských ohlasů nějaký velmi dobrý návrh na pokračování příběhu v dalším díle, bude uvažovat o změně směřování své knihy.

Související…

Rory Wilmer se vypsal z hříchů: Uživatele mají jen sociální sítě a drogoví dealeři
Zdeněk Strnad

foto: Profimedia, zdroj: BBC

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...