fbpx

Jak z geniálních lidí udělala sociální média démony 1 fotografie
zdroj: Profimedia, koláž Flowee

Spíše než na moderní kapitál by se obecný vztek měl zaměřit na historické bohatství a zděděnou moc, píše Rory Wilmer, britský fotograf, komunikační stratég a odborník na sociální média, který momentálně žije a pracuje v Praze

Zveřejněno: 24. 8. 2021

Dyslektický teenager opustí univerzitu a vybuduje jednu z nejúspěšnějších společností v historii Velké Británie. Impérium zahrnující vydavatelství, hudební produkci, leteckou dopravu, zájezdy, vlakovou dopravu, telekomunikace, internet, zdravotnictví, bankovnictví. Ale úspěch se neodpouští, proto o něm říkají, že je „pitomec“.

Jiný chlapík začne podnikat v garáži. Prodává knihy na internetu, web si naprogramuje sám. Každý den chodí s balíky na poštu, aby odeslal objednávky. Prvních několik let pracuje 18 a víc hodin denně, žene ho touha po úspěchu. Jeho firma se stává celosvětově nejhodnotnějším podnikem, který prodává všechno všem. Nabízí IT a internetové služby vládám a korporacím po celém světě. Ale úspěch se neodpouští, proto o něm říkají, že je „zmrd“.

Satanista a žid

Ve 13 letech napíše svůj první software. Nastoupí na univerzitu, ale rozhodne se ji opustit a založit vlastní společnost na výrobu počítačů. Způsobí revoluci ve výpočetní technice – do té doby je představa domácího počítače nemyslitelná – a položí základy největšího světového trhu s IT softwarem a hardwarem. Brzy se stane nejbohatším mužem světa a dodnes se pravidelně usazuje v první desítce nejbohatších lidí. Značnou část svých peněz věnuje na charitu a pomáhá milionům a milionům lidí v boji proti smrtelným chorobám. Ale úspěch se neodpouští, proto o něm říkají, že je to satanista, který chce zotročit svět mikročipy.

Z židovského emigranta se stane největší světový finančník. A když zjistí, že je nejbohatší člověk na světě, rozhodne se, že bohatství rozdá ostatním.

Narodí se v Budapešti, v době, kdy se rozpadá Rakousko-Uhersko. Nacionalismus je na vzestupu, po ulicích se prohánějí těžké okované boty příslušníků Strany Šípových křížů, maďarské variace NSDAP. Jako třináctiletý žid ví naprosto přesně, co pro něj a jeho rodinu bude nacismus znamenat. Válku přežije a odchází do Londýna studovat ekonomii. Hlavní město Velké Británie nebylo v roce 1947 jeden velký mejdan, naopak. Poválečný Londýn byl ponurý a brutální.

Podaří se mu vystudovat a vypracuje se na úplný vrchol, z židovského emigranta se stane největší světový finančník. A když zjistí, že je nejbohatší člověk na světě, rozhodne se, že bohatství rozdá ostatním, aby jim pomohl. A protože si moc dobře pamatuje, co za svinstvo náckové jsou, dává to velmi důrazně najevo. Ale úspěch se neodpouští, proto o něm říkají, že je zmrd a globální elitář, který chce jíst děti, ovládnout svět a zotročit lidstvo.

Démoni sociálních sítí

Použil jsem čtyři příklady mužů, díky kterým je dnes svět tam, kde je. Mohl bych a budu v tomto seznamu pokračovat, budu a chci mluvit o úspěšných ženách – ty jsou totiž na sociálních sítích vystaveny výrazně vyšší dávce nenávisti než úspěšní muži.

Sociální média v nás probudila hněv a skryté démony. Udělala z nás cyniky, kteří jsou ochotní urážet kohokoliv, komu se podaří být úspěšný. Místo toho, abychom se soustředili na dědičné výhody a vládnoucí elity, které jsou u moci od středověku, namísto toho, abychom po právu kritizovali aristokracii a historický kapitál, rozhodli jsme se napadat moderní bohatství.

Právě aristokracie a historický kapitál je to místo, kde spočívá skutečná moc a chamtivost – není to nový kapitál, jsou to staré, z generace na generaci děděné peníze a moc. Je totiž snazší kopnout si na sociálních sítích bezmyšlenkovitě do každého, kdo něco dokázal. Určitě snazší než se zamyslet nad tím, že kdyby se člověk snažil a měl i podnikatelského a pracovitého ducha, možná by mohl dnes plnými hrstmi rozdávat potřebné zdroje těm, kteří to potřebují. A kdybyste to byli vy, mohlo by to být přesně podle vás. Stačí jen chtít a jít si za tím.

Související…

Gates, Bezos či Sandbergová: Z Bidenova vítězství se radují i v Silicon Valley
Jan Handl

foto: Profimedia, koláž Flowee, zdroj: Facebook Rory Wilmera

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...