fbpx

Radost mají dva nadační fondy, obraz navíc zůstane na výstavě

Zveřejněno: 4. 6. 2021

Aukce obrazu Female Jungle, zcela jasně (a záměrně) inspirovaná dílem Alfonse Muchy, vynesla celkem 570 000 korun. Peníze si rovným dílem rozdělily Nadační fond Veroniky Kašákové a Nadační fond Richarda Fuxy.

„Velmi vám všem děkuji, že jste se rozhodli podpořit náš nadační fond. V této nelehké době je to pro nás obrovská částka. Pandemie silně zasáhla i děti odcházející z dětských domovů, v současné době jim například pomáháme hledat zaměstnání,“ radovala se ze šeku Veronika Kašáková, jejíž nadace pomáhá mladým lidem z dětských domovů zapojit se do života.

img 9262

Polovina výtěžku aukce šla Nadačnímu fondu Richarda Fuxy. Vlevo kurátor výstavy iMucha Karel Srp, vpravo autor projektu iMucha Michal Dvořák.


Druhá polovina získaných prostředků putuje Nadačnímu fondu Richarda Fuxy. Za fond šek převzal kurátor nejrozsáhlejší sbírky díla Alfonse Muchy Karel Srp. „Za získané prostředky jsme moc rádi a budou využity na renovace děl sbírky Alfonse Muchy, její udržování a další rozšiřování tak, aby se odkaz secesního mistra podařilo i nadále uchovávat pro další generace,“ říká Karel Srp.

Oner pomůže šířit Muchu

Nadační fond Richarda Fuxy se zabývá donátorskou činností v oblasti české umělecké scény, mimo jiné právě také rozšiřováním odkazu Alfonse Muchy. Charitativního večera se zúčastnila také řada významných osobností české kulturní, umělecké a společenské scény. Mnoho z nich také připojilo svůj podpis na velké plátno s portrétem Pierce Brosnana, které se tím stalo živoucí součástí výstavy iMucha.

img 8880

Mám takové svoje heslo: Když můžu, tak musím. To znamená, že to nejmenší, co můžu udělat, je věnovat dílo do takovéto aukce nebo konkrétní nadaci, která ho potom monetizuje a peníze využije na dobré účely, vysvětluje Pasta Oner důvody, proč se neváhal k akci připojit.


Jak výstava, tak dražba, tak podpisy na plátně jsou signálem, že pořadatelům i návštěvníkům na umění a kultuře v Česku záleží. Za poslední roky si právě kultura užila tvrdých ran dost, ale je velmi příjemné vidět, že má v Česku velmi tuhý kořínek. Vydražitel obrazu Pasty Onera si přeje zůstat v anonymitě, ale už sám fakt, že obraz zanechal na výstavě, hovoří velmi pozitivně.

No a na Brosnanově plátně přibyly podpisy například Beaty Rajské, Kamily Nývltové nebo Leony Machálkové. „Pierce Brosnan tímto tablem sám vyjádřil podporu české kultury,“ říká Richard Fuxa. Ostatně Brosnan je s výstavou nerozlučně spjat už od začátku. Svůj hlas propůjčil Alfonsu Muchovi, který rozpohybovaný vítá návštěvníky v expozici ze svého autoportrétu. Pierce Brosnan jej mluví v anglické verzi.

Výstava, v jejíchž prostorách se aukce konala, je jednou ze tří částí projektu iMUCHA, který kromě ní nabízí také show a multimediální expozici. Za projektem stojí trojice producentů – Richard Fuxa, Michal Dvořák a Igor Rattaj. Aktuální informace o tom, co se právě s projektem děje, najdete na facebookovém profilu iMucha, o výstavě také více na www.imucha.cz.

Související…

Nová show iMucha předčí i zážitek z 3D kina, říká producent Michal Dvořák
Milada Kadeřábková

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...