fbpx

Zveřejněno: 22. 9. 2017

Spousta rodičů se snaží převelet některé úkoly na děti. A je to správně. Jenže jen do té doby, než si je začnou vztahovat zpět k sobě. Jak ukočírovat úkoly tak, abychom se o ně v rodině "nešérovali" a bylo jasně dáno, co je v čí kompetenci? To vám prozradí Katka Novotná, Iva Kyselá spolu s Ester Janečkovou v dalším pokračování pořadu Rodič v 21. století. 

Rodiče často předávají dítěti zodpovědnost jen napůl. Názorným příkladem je starost o domácí mazlíčky nebo zodpovědnost za úspěchy/neúspěchy ve škole. „Svěříte-li dítěti nějaký úkol, neměli byste pak neustále hlídat, zda jej skutečně naplnilo, protože mu nedáváte šanci, aby zodpovědnost přijalo a uvědomilo si důsledky, které plynou z případných chyb,“ shodují se odbornice z Akademie rodičovství. 

Jedna ze základních zodpovědností, kterou by dítě ve třetí, čtvrté třídě již mělo přebrat, je samostatné buzení do školy. Jenže co dělat v případě, když zjistíte, že večer nemá nastavený budík? Podle Katky Novotné je nejlepší nedělat nic a už v žádném případě za dítě budík nastavovat. Pak mu nedáváte prostor přijmout přirozené důsledky. A právě to je při předávání zodpovědnosti klíčové.

Více informací najdete ve videu. Nezapomeňte si stáhnout i shrnující PDF, popřípadě se neváhejte na cokoli doptat. Katka, Iva i Ester jsou vám připraveny odpovědět v diskusi pod článkem nebo na mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...