fbpx

Zveřejněno: 28. 4. 2017

Zjišťovala to Gabriela Filippi během dalšího z pravidelných divadelních večerů svého Léčivého divadla na pražské Lávce. Představovat Tomáše Kluse  jako oblíbeného herce a zpěváka je nošením dříví do lesa. V energií a smíchem nabitém prostředí a ve společnosti pohotové Gabriely i jejích kolegů herce Mario Kubece a hlasového mága Patrika Kee však na sebe Tomáš prozradil i věci, které ještě nikdy neřekl.

Tomášovi kromě jeho vrozené výřečnosti nelze upřít přirozenost okamžitých reakcí a lehkost smyslu pro humor. Z nenuceného „tlachání“, ve kterém provokovala Gabrielina ženská energie klid mužské převahy, vzešlo nejedno inspirující Tomášovo vyznání. Navíc jeho přednost nebrat se vážně a schopnost dělat si legraci především sám ze sebe posílila spojení s publikem, které bylo výjimečné. To je mimochodem jeden z darů, které Léčivé divadlo kontinuálně vnímá.

Kdo si pustí video, zjistí, kdo a proč se snažil Tomáše několik let vyhodit z DAMU a co bylo jeho původním snem. Zda řeší ekologii a jakou vidí souvislost mezi tunami oblečení na skládkách a nezkrotnou myslí lidí. Otázky pak vlastně vznikaly samy od sebe. Nabízíme vám „ochutnávku“ několika vybraných  otázek a reakcí  z nesestříhaného video záznamu, který je vám zde na Flowee k dispozici.

Klus foto 1.jpg

V Léčivém divadle se tentokrát léčilo hlavně smíchem.

GF: Myslela jsem, že největší inspirací je tvá žena. Probudil jsi se se ženou nebo tak, jako že sám?

TK: No jejda - kolikrát. Já myslím, že jsem se ještě tak úplně neprobral… ,že mě čeká obrovský kus práce. Že se teprve teď na cestu vydávám. Na cestu zkrocení ohně v mé hlavě. Máme tam umístěn nejkrásnější tvůrčí nástroj a to je mysl. Vlastně ona používá mě, já jí zatím používat neumím. S mou ženou přišla do mého života láska. Do té doby jsem žádal od lásky oběti. Miloval jsem spousty žen. A pak oběti nahradilo objetí. A já jsem chtěl objetí, jen to její.

GF: To je skvělé, že ti to chodí do hlavy samo...

TK: No, právě, že ne. Já to tam mám ještě hodně „zabordelený“. Ale vím, kam chci jít. Vidím smysl v globálním štěstí. Nastavit si mysl na to, abychom přáli ostatním štěstí.

MK: Já prožívám období trapnosti.

TK: To je skvělý, já byl vždycky mistr světa v trapnosti. I blbec je ale obrovskou inspirací. Proto setkání se mnou může leckomu hodně zvednout sebevědomí.

MK.: Jak bojuješ se systémem, který nás strhává do  šedi?

TK: Nebojuju. Myslím, že každý boj je špatně.

Na závěrečnou otázku Gabriely publiku Léčivého divadla: „Cítíte se dostatečně vyléčeni pro tento večer?“ zaznělo jedno bouřlivé ano provázené jak jinak než smíchem. Cíl tedy opět úspěšně dosažen. 

Za všechny z Léčivého divadla Gabriely Filippi vám tentokrát ze setkání s Tomášem přejeme odvahu udělat si legraci sami ze sebe. Nebojte, dá se s tím žít celkem snadno. A humor užívejte pravidelně, nejlépe několikrát za den ve velkých dávkách.

Chcete vidět  další představení? Zavítejte na Lávku. Hraje se 24. května od 19 hodin.

Více na www.lecivedivadlo.cz

Text: Lenka Horylová

foto: Zdenka Holá

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...