fbpx


Ve středu 7. dubna oznámil dnes již bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný, že byl odvolán z funkce. Podle Blatného se jednalo o politické rozhodnutí, což vlastně ani premiér, ani prezident, který Blatného odvolal na doporučení Andreje Babiše, nikdy nerozporovali. Není další výměna ministra v době pandemie riskantní? Odpovídal přední český virolog, profesor Libor Grubhoffer

Zveřejněno: 12. 4. 2021

Za dobu trvání koronavirové pandemie se v Česku na postu ministra zdravotnictví vystřídali již čtyři muži: Adam Vojtěch, Roman Prymula, Jan Blatný a Petr Arenberger. Nechme stranou politické hrátky a vraťme se do koronavirové reality. Je dobré a pro společnost bezpečné, aby se v době, kdy ještě rozhodně nad virem nemáme vyhráno, znovu měnil ministr zdravotnictví? Nejen na to jsme se ptali profesora Libora Grubhoffera, předního českého virologa, ředitele Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích a také muže, který se v boji proti koronaviru velice aktivně angažuje.

Jak byste zhodnotil práci, kterou Jan Blatný za dobu svého působení na ministerstvu zdravotnictví odvedl?

Ministr Blatný nastoupil do úřadu ve velmi komplikované situaci. Bylo to v situaci zanedbané svévolným rozhodnutím premiéra o zmírnění protiepidemických opatření na sklonku minulého léta, navíc v situaci, kdy předcházející ministr zdravotnictví papalášským způsobem porušil nařízení o zákazu vstupu do restauračních zařízení. Celou dobu se snažil být odborníkem na svém místě a ctil zásady lékařské etiky.

Všechno nasvědčuje tomu, že ministr Arenberger bude chtít dostat Sputnik V do naší země pod záminkou klinické studie.

Vytýkána mu byla špatná komunikace se spolupracovníky na ministerstvu a také s veřejností. Z toho se stala jakási mantra, které se nebylo možné zbavit. Osobně jsem společně se svými nejbližšími spolupracovníky považoval jeho pravidelná páteční vystoupení za informačně velmi užitečná, byl vždy velmi dobře přípraven, rovněž jeho styl gentlemana mně imponoval. Logicky pod takovým tlakem, jakému byl po celou dobu vystaven, nebylo možné, aby se vyvaroval občasných chybných prohlášení. Nic zásadního to ale nikdy nebylo.

Je obdivuhodné, s jakou grácií snášel mimo jiné permanentní snahu premiéra vytvářet si svoje paralelní řízení zdravotnictví ve Strakovce formou vládních zmocněnců a jiných kibiců, jakož i přehlížení jeho práce. Dělalo to dojem, že ministr byl premiérovi dobrý pouze jako hromosvod při hledání viníka problémů a neúspěchů způsobených většinou chaotickým počínáním vlády.

Ono chaotické rozhodování je tedy největším prohřeškem vlády?

Tím největším prohřeškem vlády bylo populistické uvolnění protiepidemických opatření před loňskými Vánocemi a zanedbání nástupu virulentní britské varianty v době, kdy již byla na kontinentu a potýkaly se s ní již docela vážně země na západ od nás. To je trestuhodná okolnost, v jejímž důsledku bylo zbytečně zmařeno tolik životů.

Vinu za to se teď zcela nestoudným způsobem snaží kdosi shodit na ministra Blatného. I přes všechny výtky, kterým ve svém úřadu čelil, včetně těch oprávněných přes poněkud zbabělé nepřiznání se k podpisu na archu Milionu chvilek, si nesmírně cením skutečnosti, že držel neústupně linii odborné argumentace za vakcíny schválené a registrované EMA. A to ho bohužel stálo ministerskou židli.

Premiér Blatnému při představování nového ministra vyčetl, že byl špatným manažerem, neuměl komunikovat, neřešil marketing a PR. Není to ale v době, kdy nás ještě koronavirus pořád ohrožuje, malicherný důvod? Není nástup nového ministra, který se bude na ministerstvu teprve rozkoukávat, vlastně hazard s naším zdravím?

Jistě, premiér a vláda se budou snažit přišít ministru Blatnému všechny chyby, to jsem již zmínil. Byl v úřadu dosti dlouhou dobu na to, aby ho neomlouvalo, že nedokázal napravit chyby svých předchůdců, jakými byly hanebně podceněné PR a marketing vakcín, ale byla to i očkovací strategie, komunikace s odbornou a širokou veřejností k významu a bezpečnosti očkovaní. Ministerstvo zdravotnictví, úřad, za jehož činnost ministr zodpovídá, se ukázalo jako dlouhodobě zanedbaný státní moloch s neakceschopnými úředníky.

Je to smutný důkaz dlouhodobého hanebného přístupu nejenom této vlády, ale i vlád předcházejících. Za poslední rok jsme si dozajista zvykli na časté střídání ministrů zdravotnictví, z toho pohledu bych další změnu nepovažoval za hazard s naším zdravím. Obávám se však, že dalšího hazardu se zdravím lidí v naší zemi se můžeme nadít v následujících měsících, pokud bude pokračovat populistický a chaotický způsob řízení pandemie naší vládou.

Andrej Babiš odvolání ministra oficiálně neoznámil. Jan Blatný se tak na své mimořádné tiskové konferenci vlastně musel odvolat sám. Když to srovnáme třeba s „dojemným“ rozloučením, jehož se dostalo Adamu Vojtěchovi, o čem to podle vás vypovídá?

K tomu mohu říci asi jen tolik, že je mi z toho až úzko. Aby se odcházející ministr musel odvolat sám, aby si premiér nenašel čas a odvahu k jeho odvolání před novináři... To tu ještě, pokud mě paměť neklame, nebylo. Je to vskutku neuvěřitelné, kam jsme se v naší zemi s politickou kulturou či spíše nekulturou dostali.

Asi má premiér podobný názor na novináře jako Miloš Zeman, který je před jmenováním nového ministra nazval hyenami. Právě prezident dlouhodobě volal po odvolání Blatného. Nelíbilo se mu, že nechtěl spustit očkování ruskou vakcínou Sputnik V, než ji schválí Evropský lékový úřad (EMA). Dokonce tvrdil, že je Blatný zodpovědný za lidské životy. Jakou roli v odvolání hrály přání Miloše Zemana a Sputnik V?

Obávám se, že velkou. Proruské zájmy představitelů naší země z nás velmi snadno mohou učinit vazaly putinovského Ruska. To všechno se totiž neděje jen pro dvě stě tisíc vakcín nebo kolik jich ve skutečnosti můžeme reálně dostat. Asi málo bijeme na poplach, málo bráníme svobodu a demokracii. Zdá se totiž, jako by se měla opakovat situace na dlouhou dobu posledních demokratických voleb po druhé světové válce, kdy jsme se sami demokraticky svobody zbavili. Nebo spíš svobodně zbavili demokracie?

Podle vás také Sputnik neznamená pomoc, ale spíš vějičku z východu?

Bohužel. Sputnik je jen záminka a začátek. Na pozadí toho všeho jde především o ruský vliv na dostavbu jaderných bloků v Dukovanech a další posilování vlivu putinovského Ruska v naší zemi.

Nový ministr Arenberger se užití Sputniku V před dokončením testů ze strany EMA nebrání. Zmínil, že by jej do Česka mohl dostat v rámci klinické studie...

Vskutku, všechno nasvědčuje tomu, že ministr Arenberger bude chtít dostat Sputnik V do naší země pod záminkou klinické studie. I k tomu ale potřebuje povolení od Státního úřadu pro kontrolu léčiv. V čele tohoto národního lékového úřadu stojí paní ředitelka Storová, která statečně hájí platnou legislativu pro dovoz léků a očkovacích látek podobně, jako to z odborného lékařského pohledu činil odvolaný ministr Blatný.

LIBOR GRUBHOFER

Virolog a biochemik, ředitel Biologického centra Akademie věd České republiky v Českých Budějovicích. Je spoluzakladatelem a koordinátorem přeshraničního studijního programu Biologická chemie mezi Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích a Keplerovou univerzitou v rakouském Linci. Emeritní rektor Jihočeské univerzity a děkan její Přírodovědecké fakulty. Je členem Učené společnosti ČR.

Nechci vůbec domýšlet, že by se proruskému vedení naší země podařilo prolomit platnou legislativu a najit cestu například po způsobu Maďarska. Obávám se, že by to mělo dalekosáhlé důsledky na naši již tak žalostnou vnitropolitickou situaci.

Od pondělí 12. dubna se začínají v rotačním režimu do škol vracet žáci prvního stupně, otevřeny budou i některé obchody a provozovny. Vláda ovšem „pustila“ i shromažďování až dvaceti lidí venku a deseti uvnitř. Čímž zase vyděsila i svou odbornou skupinu expertů v čele s epidemiologem Petrem Smejkalem. Teď zase tohle „rozvolnění“ vzala zpátky a je z toho další zmatek. Proč vláda zase neposlouchá doporučení odborníků?

Myslím, že to už je typické pro jednání naší vlády, nejprve se umožní, aby se taková skupina, jakou je MeSES epidemiologa Petra Smejkala, ustavila. Řada kvalitních odborníků všeho nechá a začne připravovat různé dokumenty, podklady a zdůvodnění a nakonec to jde většinou „do pryč“ a zvítězí populisticky „zdravý rozum“, „čau lidi“, případně názor superministra. Česká republika má přitom v jednotlivých krajích dávno připravené kvalitní plány pro řešení krizových situací včetně protiepidemických opatření.

Koordinační roli pro samostatně fungující krajské krizové štáby by měl plnit Ústřední krizový štáb, ten je ovšem v našich současných politických podmínkách jenom nechtěnou atrapou. Skutečnost, že se u nás v diletantsky řízené zemi musí dát dohromady občanská iniciativa dobrovolníků z řad odborníků, epidemiologů, imunologů, virologů, matematiků či demografů a nabídnout své služby v kritické fázi vývoje pandemie, jenom potvrzuje, jak špatné vedení naší země je a jak zanedbanou státní správu máme.

Související…

Přední čeští virologové: Zavřete fabriky, nebo aspoň pořádně testujte
Kateřina Hájková

foto: Archiv Libora Grubhoffera, zdroj: Biologické centrum AV ČR

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...