fbpx

Steven Gerrard moc dobře věděl, jaké pokyny svým hráčům dává, říká nestor fotbalové žurnalistiky v novém Flowcastu

Zveřejněno: 2. 4. 2021

Osmifinále letošní Evropské ligy mezi Glasgow Rangers a Slavií Praha se do historie zapíše způsobem, jaký si nikdo nepřál. Po brutální hře skotského týmu při jedné ze strkanic obránce Slavie Ondřej Kúdela urazil hráče Rangers Glena Kamaru. V tu chvíli se verze o tom, co se stalo, začínají rozcházet. Kúdela trvá na tom, že ve vypjaté situaci řekl "you are fucking guy", Kamara tvrdí, že ho urazil rasistickým "you fucking monkey". Kamara je tmavé pleti. Pro Slavii to znamená v tuto chvíli obrovské komplikace, Kúdela při vyšetřování UEFA připustil, že Kamaru urazil, ale rasismus popírá. Ovšem nálada ve Skotsku je naprosto opačná: Slavia je rasistický klub, který produkuje rasistické hráče, měli by ji vyhodit z Evropské ligy a Kúdela by měl dostat několik let zákaz fotbalu.

Může být ten trest opravdu tak tvrdý? „UEFA se bude opírat o fakta, nikoliv o domněnky,“ říká v novém podcastu, věnovaném právě této kauze, fotbalový novinář Stanislav Hrabě.  „Měla to být obrovská oslava fotbalu. Glasgow Rangers, jeden z nejznámějších skotských klubů, mnohonásobný rekordman v počtu mistrovských titulů a velmi pravděpodobně letošní mistr Skotska, a Slavia Praha, která jasně vede naši ligu a spěje k dalšímu titulu... Očekával jsem, že to bude nádherný fotbal dvou rozdílných škol. A stalo se něco ohyzdného, co fotbal poškodí. Ne Slavii, ne Rangers, ale celý fotbal, v očích jak veřejnosti, tak i ve fotbalových kruzích.“

O tvrdé taktice 

Viděl jsem už tisíce zápasů, tenhle zápas patří ze strany Glasgow Rangers mezi ty nejbrutálnější. Můžu vzpomenout na faul Andoni Goikoetxey, který v roce 1983 zlomil Maradonovi nohu, faul Haralda Schumachera na Patricka Battistona z roku 1982, po kterém měl francouzský fotbalista zlomený krční obratel, to byly ale výjimky a selhání jednotlivců.

V tomto zápase ovšem hrál naprosto brutálně celý tým Rangers. Proč takhle hráli? Jak je možné, že tři hráči soupeře kopou do slávisty, který leží na zemi? Trenér Steven Gerrard moc dobře věděl, že Rangers musí uspět, nebo mu to fanoušci dají vyžrat. Oni se totiž svých fanoušků bojí, proto chtěli za každou cenu uspět. Taktikou, nahranými incidenty, čímkoliv. A když to nešlo po dobrém, tak to zkusili po zlém. Gerrard se chytil záchranného kruhu, který mu Kúdela svým nešťastným výrokem nabídl, ať už řekl Kamarovi cokoliv. 

O Ondřejovi Kolářovi, kterému Kemar Roofe prokopnul lebku

Ondra ještě nemá vyhráno. I když nemusí na operaci, nevíme, co ten zákrok na hlavu s ním udělal. Jeden z našich historicky nejlepších útočníků Rudolf Kučera utrpěl zranění v zápase s Gornikem Zabrze, a když se po rekonvalescenci vrátil, byl sice v pořádku, neměl žádný zdravotní problém, ale hlava už mu nefungovala.

Z vynikajícího útočníka byla fotbalová troska. Když nemáte orientaci, tak nemůžete dát gól, případně když jste brankář, nemůžete chytat. Ondra z toho určitě není venku a nevíme, jak se bude jeho kariéra vyvíjet dál. Kdyby se podobná situace stala v hokejové NHL a někdo takto tvrdě složil brankáře, tak ho soupeři vyhodí na tribunu a rozhodčí mu ještě přidá trest do konce utkání. 

O rozhodování UEFA 

UEFA se změnila a já jsem přesvědčen o tom, že tam bude hrát roli nejen fotbal. Před několika lety byl prezidentem UEFA Michel Platini, bývalý vynikající fotbalista a pak trenér Francie, který rozhodoval fotbalově. Současným prezidentem je právník Aleksander Čeferin. UEFA má svůj společenskoekonomický vliv a přihřívá si svoji polívčičku. 

Stanislav Hrabě

Fotbalový novinář pracoval po ukončení fakulty Žurnalistiky Univerzity Karlovy v týdeníku Gól jako redaktor a později šéfredaktor, vedl měsíčník Fotbal, působil ve fotbalovém oddělení deníku Sport. Zúčastnil se čtyř světových šampionátů a pěti evropských. Jako zástupce České republiky hlasuje v anketách Zlatý míč francouzského časopisu France Football, Best Player UEFA německého Kicker a Golden Boy italského Tuttosport. Za předchozího vedení FAČR byl předsedou Komise pro historii a statistiku.

Anglie má spoustu peněz, Premier League živí evropský fotbal, a tak udává tón. Navíc díky Premier League má český fotbal neskutečné peníze. Koupili Součka, koupili Coufala... Takže se bojím tohoto vlivu, který je nesmírně mocný, aby tomu UEFA nepodlehla a neřekla  „ano, vyhovíme tomu mocnějšímu“. Tady je nesmírná fiskální síla. 

O rasismu a kulturních rozdílech

U nás nemáme s rasismem takové zkušenosti. U nás jsme citliví na jiné věci, které zase nechápou ostatní. Když na Itala ukážu paroháče a řeknu mu "cornuto", tak mě zabije. Když to udělám Glenu Kamarovi, nebude vědět, o co jde. Když jsem letěl s dcerou do Ameriky, vysvětloval jsem jí, že pozitivní diskriminace je dobrá věc s reálnými základy, které je potřeba vnímat právě v kontextu. V Anglii jsou na to neuvěřitelně citliví, ale oni zase v životě nebudou řešit Katyni, odsun Němců po válce, japonský Nanking... 

Oni se prostě rozhodli, že rasismus je to nejhorší, co může být, ale vnímají ho pouze ze svého pohledu. Uvedu příklad. V kvalifikaci mistrovství Evropy 2016 proti sobě UEFA nasadila Srbsko a Albánii. To už by se mimochodem dnes nestalo, dnes se už hlídá i třeba to, aby proti sobě nehrál ruský a ukrajinský klub. Tehdy se ale hrálo v Bělehradě a najednou odněkud přiletěl dron s albánskou vlajkou, což byla samozřejmě obrovská provokace proti Srbům. Rozhodčí Atkinson to neřešil, pořád něco konzultoval po telefonu a srbský kapitán tu pro něj urážlivou vlajku sundal, albánští hráči ho začali bít a UEFA to vyřešila tak, že Albánie vyhrála kontumačně proto, že Srbové nezvládli pořadatelskou službu. 

O rozhodčích 

Je klasika, že vítěz si nikdy nestěžuje. Ten izraelský rozhodčí po pěti deseti minutách musel vidět, že Rangers na Slavii nemají. Tak si možná říkal: Když poškodím Slavii, tak se nic neděje, protože vítěz si nikdy nestěžuje, jen poražený. Takže to trošku nechal – vždyť oni stejně vyhrají. Že se to takto zvrtne, že ta taktika od toho trenéra bude takhle hnusná, ohyzdná, brutální, to nemohl tušit.

A když to pak začalo lítat, tak už v tom plaval. Sami naši rozhodčí, se kterými jsem se bavil, říkali: Jestliže tam u čáry kopou do Kuchty, kde je pomezní rozhodčí, kde je čtvrtý rozhodčí? Proč tam mezi ně nevlítnul, aby to rozehnal? Třeba by se Kúdela vůbec k tomu Kamarovi nedostal. Měli mezi ně vlítnout a snažit se to uklidnit.

O Glenu Kamarovi

Všichni se ho zastávají. On dal zlému bělochovi z východu pěstí a nejen ve Finsku je hrdina. Celý ten případ si už žije vlastním životem a je ve skutečnosti úplně jedno, co Kúdela řekl. 

Co si Standa Hrabě myslí o rozhodčích v zápase Rangers-Slavia? Co bude Slavii čekat na Arsenalu, kam jede sehrát první zápas čtvrtfinále? A za jak dlouho se z celého případu stane minulost? Dozvíte se v nejnovějším Flowcastu na platformách SoundCloud, Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts. 

Související…

Nhamoinesu Costa: Rasismus na stadion nepatří. Fotbal potřebuje pozitivní emoce
Zdeněk Strnad

foto: Autor

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...