fbpx

Se spisovatelem, koučem a datovým analytikem Petrem Ludwigem o frustraci lidí, výkonech české vlády, dezinformacích a o tom, že v Česku neexistuje autorita, které by mohli lidé věřit

Zveřejněno: 15. 2. 2021

Na úvod jen strohé shrnutí současné české reality: Koronavirová krize nijak zvlášť nepolevuje, očkování vázne, nemocnice jsou na pokraji svých kapacit, čísla nakažených zůstávají stále velmi vysoko. Ovšem raketově roste hlavně frustrace lidí a nespokojenost se současnou situací. Až se nám podaří krizi zvládnout, bude čas na to si říct, do jaké míry za to můžou objektivní příčiny a do jaké míry je ekonomická paralýza některých sektorů podnikání důsledkem organizační i komunikační neschopnosti zodpovědných politiků. Na tom všem jsme se shodli v dalším Flowcastu, který jsme vedli s konzultantem, publicistou, spisovatelem a také datovým analytikem Petrem Ludwigem. A shodli jsme se i na tom, že v současné době rozvolňovat opatření nedává žádný smysl.

„Už teď jsou nemocnice plné a zdravotníků se nedostává,“ říká Petr Ludwig. „Kdybychom ta stavidla ještě víc otevřeli, přijde velká tragédie. A frustraci lidí nevyřešíme tím, že otevřeme Česko, ale třeba tím, že stát zjednoduší kompenzace.“

Mrknout se na vzor

Na fakt, že se podmínky při získávání dotací neustále mění a že byrokracie spolehlivě odrazuje, má Petr Ludwig podobně jako mnoho podnikatelů jednoduchý recept. Podívat se za naše hranice, a to nejlépe směrem na západ. „Německo kompenzuje už několik měsíců velmi jednoduchým způsobem, zatímco u nás je ten systém velmi složitý a spousta podnikatelů na kompenzace kvůli maličkostem nedosáhne.“ Je fakt, že v Německu funguje už od června 2020 přehledný systém a platí i retroaktivně, tedy od začátku pandemie.

V Ostravě často záchranka nemá pro pacienta místo, a tak jezdí čtyři hodiny po Ostravě, než pacient zemře.

„Dlouhodobým problémem Česka je fakt, že tady chybí autorita, které by lidé věřili,“ popisuje Petr Ludwig paradoxní situaci, kdy jsme se z covidového premianta Evropy stali světovým otloukánkem. „V Německu vydává doporučení německé vládě vědecký Robert Koch Institute, v Británii je to NHS (National Health Service), v Americe CDC (Centers for Disease Control and Prevention), což jsou špičková vědecká pracoviště. Nám tady podobná autorita chybí. Takže když třeba špičkový onkolog profesor Žaloudík prohlašuje, že koronavirus není nic mimořádného, že je to běžné respirační onemocnění, tak my až dnes vidíme, že se hodně mýlí,“ popisuje Petr Ludwig. „To samé například Soňa Peková. Ta byla jednu dobu v médiích neustále a často se opakovalo její tvrzení, že do Vánoc koronavirus určitě zmizí. Evidentně nezmizel,“ krčí rameny Petr Ludwig.

Z první linie

Na jaře jsme šili roušky, tleskali z okna a táhli za jeden provaz. Nikdo nezpochybňoval opatření a zdravotníci byli považováni za hrdiny. Dnes se z nich stali "nepřátelé svobody", kteří často čelí útokům okolí. I proto začal Petr Ludwig na sociálních sítích shromažďovat příběhy #zprvnílinie, zprávy od zdravotníků, kteří už prostě nemůžou dál.

„Jedna doktorka popisovala pacienta, který jeden den pochoval maminku, další den pochoval tatínka. V Ostravě často záchranka nemá pro pacienta místo, a tak jezdí čtyři hodiny po Ostravě, než pacient zemře, protože prostě nejsou místa v nemocnicích,“ popisuje namátkou Petr Ludwig.

V atmosféře nedůvěry

A kdo za to může? Kromě chaotických vládních opatření jsou na vině dezinformace. „Konspirační weby chrlí tisíce zpráv týdně o tom, že covid neexistuje, že se nás snaží očipovat, že vakcína vede k neplodnosti a tak dále. Lidé, kteří v alternativní realitě dezinformačních webů žijí, pak podezřívají zdravotníky, že jsou součástí té konspirace,“ vysvětluje Petr Ludwig důvod, proč dnes zdravotníkům lidé často až vyhrožují.

Petr Ludwig

Spisovatel, podnikatel a lektor. Aktuálně se také věnuje šíření ověřených informací a potírání hoaxů. Během první vlny koronavirové krize vytvořil video #Masks4All, které se objevilo i v hlavním vysílacím čase stanice CNN. Je autorem světového bestselleru Konec prokrastinace. Založil vzdělávací institut GrowJOB, který převádí aktuální vědecké poznatky z oblastí motivace, rozhodování či efektivity do každodenní praxe lidí a firem. Během své lektorské dráhy proškolil již přes 100 tisíc lidí. Od roku 2017 natáčí populární podcast Deep talks.

„Je to úplně stejný mechanismus jako v Americe, kde spousta lidí věří na zfalšování voleb. Dezinformační weby začnou sdílet podvržená videa, lidé mají své echochambers (sociální bubliny, pozn. aut.), kde se obklopují lidmi se stejnými názory. Já to považuji za větší riziko než celý koronavirus. Trápí se s tím celý svět a nikdo na to nenašel žádné účinné řešení,“ doplňuje Petr Ludwig. „Západní společnost to ale bude muset urychleně řešit. Je to takový zdvižený ukazováček a přijde mi, že demokracie je díky tomu ve velkém ohrožení. Ale to řešení je během na dlouhou trať.“

 

 

Co si myslí o demonstracích za "otevření Česka"? Kdo by měl být u nás autoritou? A existuje podle Petra Ludwiga v současném informačním marasmu a atmosféře nedůvěry vůbec cesta ven? Poslouchejte nový Flowcast na Spotify, SoundCloudu i na Apple Podcasts.

Související…

Flowcast a Johanna Nejedlová: Co si myslí jedna z nejvlivnějších feministek světa
Zdeněk Strnad

foto: Autor a archiv Petra Ludwiga, zdroj: Petr Ludwig

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...