fbpx

Připravuje pořad Anatomie přežití, se kterým chce prorazit na Netflixu, uplave 400 bazénů, otužoval se dávno předtím, než to bylo cool, a na svačinu si dává banánky v čokoládě

Zveřejněno: 4. 4. 2021

Leden je měsíc, kdy se „po tom všem svátečním“ prakticky každý snaží se svým tělem něco dělat. Fitka jsou v běžných nekoronavirových časech plná takzvaných ledňáčků čili těch, kteří si zaplatí drahý kurz, případně si koupí celoroční předplatné, aby za pár týdnů zase skončili v pohodlném rytmu „netflix&chill“. Něco podobného pro instruktora bojového systému Krav Maga Josefa Tomana neplatí. Člověk, který se koupal v ledové vodě dávno předtím, než to bylo cool, za pět let naběhal 11 tisíc kilometrů a jen tak mimochodem uplave 400 bazénů na jeden zátah, dnes zakládá projekt Anatomie přežití. A nejen o tom jsme se s Josefem bavili v dalším díle Flowcastu.

 

Kromě talkshow s odborníky, kteří se sebeobranou přicházejí do každodenního kontaktu, bude součástí Josefova projektu také desetidílný seriál krátkých dramatických filmů, popisujících situace, do kterých se můžeme dostat v běžném životě. „Může nás ohrozit třeba aktivní střelec, může jít o přepadení, pokus o znásilnění,“ říká Josef Toman.

 

Třetím bodem pak bude program pro vzdělávání instruktorů a lektorů sebeobrany, kteří by měli své zkušenosti a vědomosti předávat dále. Pořad má mít speciální formát a technické vlastnosti, autoři s ním mají velké plány. „Bude to velmi realistický seriál, takový akční film. Cílem je, aby na diváka dolehly emoce, které v dané situaci zažívá. Chceme, aby se na to dívali nejen lidé, kteří se o sebeobranu aktivně zajímají. Realistický seriál bude točený specifickou technikou, kterou akceptuje Netflix. Věříme tomu, že má pořad obrovský potenciál.“

Když už nejde utéct

Zatímco s vyhrocenou situací v baru se setkal skoro každý, do hledáčku střelce se dostali opravdu jen někteří. Ovšem i z poklidných českých luhů, hájů a měst známe situace, kdy nějaký šílenec popadne pušku a začne kolem sebe střílet. Co pak? „Záleží na tom, v jakém prostředí se konflikt odehrává. Něco jiného je střelec na náměstí, kde se není kam schovat a kde můžete jen utíkat. Jediná možná aktivní obrana je v uzavřeném prostoru, například v obchodních centrech nebo v kancelářích. Tam máte spoustu možností jak taktizovat, kam se schovat, kde se zabarikádovat, kterou únikovou cestu zvolit.“

Protože v Česku u sebe většina lidí zbraně nenosí, je podle Josefa i v uzavřených prostorech útěk ve většině případů tou nejlepší variantou. „Pokud můžu utíkat, tak vždycky utíkám. Když nemůžu, tak se někde skryju nebo zabarikáduju, a pokud můžu, tak vždycky volám policii,“ popisuje. Je přitom jasné, že při jakémkoli taktizování tu obrovskou roli hraje psychika. „Málokdo slyšel na vlastní uši opravdový výstřel, málokdo viděl lidi trpět bolestí při střelném poranění,“ říká instruktor.

Proč si u nás nejdřív vyhrožujeme, zatímco v Asii na vás rovnou vytáhnou mačetu a v Mexiku vás nejdřív zastřelí a pak vám teprve seberou hodinky?

K sebeobraně se Josef Toman dostal přes svou původní profesi kondičního trenéra. „Velice se mi líbily metody získávání kondice u speciálních sil,“ říká. „Kombinace psychické i fyzické zátěže je mi blízká. Lidé neradi překračují hranici komfortu, přitom přesně to ke sportování neoddělitelně patří. A ono to tak nefunguje, proto jsem se začal zajímat o nejúčinnější způsoby fyzické přípravy z celého světa,“ dodává Josef, u nějž je ale motivace k vyšším a vyšším výkonům zřejmě tak nějak přirozená. „Dost často jsem běžel, v hlavě jsem měl představu o pěti kilometrech, nakonec z toho bylo deset nebo 15. Třeba proto, že jsem měl ve sluchátkách dobrou muziku.“

 

Je opravdu nejlepší možností před potenciálním útočníkem na ulici utéct? Co dělat, když se dostaneme do prostředí, kde řádí masový střelec? Proč má česká veřejnost negativní postoj ke zbraním? Kolik bodných ran připadá na jeden útok nožem?

Josef Toman

Kondiční trenér, lektor sebeobrany, autor pořadu Anatomie přežití. Prošel výcvikem ex-příslušníků izraelských protiteroristických komand Yamam a Lotar, je instruktorem a členem týmu sebeobrany krav maga CT707 pro speciální síly a veřejnost. Působí v Česku a Los Angeles.

Proč si dřív kluci dávali přes hubu vestoje, zatímco dnes se většinou válí na zemi? Proč si u nás nejdřív vyhrožujeme, zatímco v Asii na vás rovnou vytáhnou mačetu a v Mexiku vás nejdřív zastřelí a pak vám teprve seberou hodinky? A proč jsou Češi jedním z nejobéznějších národů na světě?

Poslechněte si nový Flowcast Zdeňka Strnada.

Související…

Flowcast a Johanna Nejedlová: Co si myslí jedna z nejvlivnějších feministek světa
Zdeněk Strnad

foto: Archiv Josefa Tomana

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...