fbpx

Ignoruje vás vaše kočka po většinu dne a nevíte, jak s ní navázat kontakt? Možná vám pomůže jedna babská rada, jejíž platnost nyní potvrdili i vědci

Zveřejněno: 10. 9. 2021

Siobhan Neela-Stocková, reportérka serveru Mashable, se ve svém příspěvku podělila se čtenáři, kteří jsou zároveň i chovatelé koček, o radu svojí tety. Ta jí nedávno navrhla jednoduchou metodu, jak upoutat kočičí pozornost. Stačí prý na kočku začít pomalu mrkat. Zmíněný domácí mazlíček totiž svoji majitelku většinu dne okázale ignoruje. A i vzácné chvíle, kdy se reportérce láskyplně otírá o nohu, je schopná ukončit seknutím drápku nejlépe do lýtka. No a ukázalo se, že se tetička se svou radou nemýlila. Dokonce se to prokázalo i vědecky.

Ve studii publikované v časopise Nature zkoumali psychologové ve Velké Británii desítky koček, aby pomocí dvou experimentů otestovali jejich reakce na ono pomalé mrkání. Vědci definovali pomalá mrknutí jako „sérii polovičních mrknutí, po nichž následuje buď prodloužené přivření očí, nebo úplné zavření očí“.

Mrknete a přiblíží se

Kočky se na své majitele mnohem častěji podívaly a přátelsky přimhouřily oči, když pomalu mrkli, než když s nimi jejich majitelé neinteragovali. Když cizí lidé pomalu mrkali na jinou kočku, bylo pravděpodobné, že se k nim tyto kočkovité šelmy přiblíží. Vědci si myslí, že tyto experimenty poskytují důkaz, že kočky interpretují pomalé lidské mrknutí příznivým způsobem, ať už mrká majitel nebo neznámý člověk.

Pomalé mrkání fungovalo lépe než neutrální výraz i na cizí kočky. 

V prvním experimentu bylo 14 majitelů 21 koček instruováno, aby na své kočky pomalu mrkali, když byli doma. Poté, co se každá kočka usadila, seděl majitel ne více než metr od ní a na svou kočku pomalu mrknul nebo jí naopak úplně ignoroval. Druhý experiment zahrnoval 24 různých koček a byl opakován stejný proces, akorát majitele kočky nahradil cizí člověk.

Emoční oční komunikace

„Cizinci“ se také pokusili kočky nalákat, aby k nim přišly, a to opět buď pomalým mrkáním, nebo nasměrováním neutrálního výrazu na kočku, a to bez očního kontaktu. Pomalé mrkání fungovalo lépe než neutrální výraz i na cizí kočky. Chcete-li se podívat, jak se tento kontaktovací trik na kočky provádí, podívejte se na videa, která jsou součástí studie.

Ve studii stojí, že oči jsou pro domácí zvířata důležité při signalizaci emocí, přičemž se zdá, že zúžení očí či pomalé mrkání je spojeno s pozitivní emoční komunikací u řady druhů, nejen u koček. Výsledky experimentů naznačují, že sekvence pomalého mrkání mohou opravdu fungovat jako forma pozitivní emoční komunikace mezi kočkami a lidmi.

Související…

Máte pocit, že se vaše kočka občas chová jako psychopat? Asi jí nerozumíte
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Mashable

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...