fbpx

Ashok Chandwaney dal Facebooku výpověď a zveřejnil rezignační dopis, v němž společnost obviňuje z profitování na nenávisti a kritizuje ji za rozhodnutí "být na špatné straně historie"

Zveřejněno: 14. 10. 2020

„Končím, protože už nemám žaludek pracovat pro organizaci, která těží z nenávisti v USA i na celém světě,“ napsal v dopise zveřejněném ve Washington Post Ashok Chandwaney. Vývojář, který ve firmě strávil pět a půl roku, se tímto vzkazem rozloučil nejdříve na interní síti zaměstnanců Facebooku. Podrobně popisuje, jak Facebook nedokázal udržet svých pět základních hodnot, pokud jde o řešení nenávisti. Moje víra ve vůli Facebooku bojovat s nenávistí byla značně nahlodána, prohlásil.

„Být odvážný pro mě znamená identifikovat něco, co je těžké udělat, ale vědět, že je to správná věc, vyhrnout si rukávy a ponořit se do toho,“ okomentoval vývojář obecný fakt, že odstranění nenávistného obsahu není jednoduché. „Na druhé straně se ale tohle odhodlání nepřenáší do praxe.“

Příklady smutné praxe

Chandwaneyho dopis je plný odkazů na konkrétní případy selhání Facebooku. Jde například o zabraňování vyšetřování genocidy v Myanmaru a ze strany firmy také neodstranění události, která nabádala lidi k zabití demonstrantů v Kenoshe. Výzva, aby si účastníci s sebou vzali zbraně, nepřišla správcům obsahu jako akt v rozporu s pravidly Facebooku, i když byla tato událost uživateli nahlášena 455krát. Rovněž se zmínil o nechvalně známém příspěvku prezidenta Donalda Trumpa z 29. května, kdy napsal, že „začíná rabování, začíná se střílet“, který Facebook odmítl odstranit. Twitter podobný Trumpův příspěvek zablokoval kvůli tomu, že oslavoval násilí. Facebook podle Chandwaneye vlažný přístup k regulaci obsahu zvolil na úkor bezpečnosti lidí jiných ras.

Jedinou věcí, která by mohla pomoci, by byl vládní zásah. Zdá se však, že ani to se nestane. Zejména proto, že nenávist šíří i sám americký prezident.

„Neprofitujeme z nenávisti,“ reagovala pro Washington Post mluvčí Facebooku Liz Bourgeoisová. „Každý rok investujeme miliardy dolarů, abychom udrželi naše uživatele v bezpečí, a každodenně spolupracujeme s externími odborníky, abychom mohli naše zásady přezkoumat a aktualizovat. Letos v létě jsme spustili politiku, jejímž cílem je zabránění šíření konspiračních teorií (QAnon), rozšířili jsme náš program ověřování faktů a odstranili miliony příspěvků vázaných na nenávistné organizace. Z toho přes 96 % jsme našli dříve, než nám je někdo nahlásil,“ doplnila mluvčí.

Podle Chandwaney se ale ve Facebooku očividně domnívali, že takzvaný „firemní audit dodržování občanských práv“ nebude ničím jiným než PR strategií. Výsledky dvouletého auditu, který zadala firma sama sobě, byly zveřejněny v červenci a zjistilo se, že firma učinila rozhodnutí, která byla závažným porušením občanských práv. Chandwaney také uvedl, že navzdory auditu i základním hodnotám Facebooku se firma mnohem více zabývá budováním obchodních hodnot než hodnot sociálních. Což není překvapivé, ale přesto je to pro vývojáře zklamání.

Není to první případ

Vývojář Facebooku v rezignačním dopise dospěl k závěru, že jedinou věcí, která by mohla pomoci, by byl vládní zásah. Zdá se však, že ani to se nestane. Zejména proto, že nenávist šíří i sám americký prezident.

Chandwaney není prvním zaměstnancem, který Facebook opustil kvůli údajnému nedostatku firemní morálky. Timothy Aveni a Owen Anderson na začátku června odešli uprostřed celofiremních protestů proti nečinnosti okolo Trumpových pobuřujících příspěvků.

Související…

Facebooku unikají reklamy, které zakázal. Tak radši rozvolnil pravidla
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Mashable

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...